Digital Innovation Hubs

Neàpolis firma un acord per formar part de la xarxa europea de DIH4CPS

Els centres ajuden a petites i mitjanes empreses a incorporar la innovació en sistemes ciberfísics

Neàpolis firma un acord per formar part de la xarxa europea de DIH4CPS. Ajuntament de Vilanova

Neàpolis firma un acord per formar part de la xarxa europea de DIH4CPS. Ajuntament de Vilanova

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

L'Agència Local per la Innovació, Neàpolis, formarà part de la xarxa europea de centres DIH4CPS (Digital Innovation Hubs for Cyber-Physical Systems). Aquests organismes ajuden a les petites i mitjanes empreses a incorporar la innovació a la seva activitat, concretament les tecnologies que controlen mecanismes basant-se en la computació i utilitzant Internet.

Aquesta xarxa interdisciplinària en sistemes ciberfísics de PIMES europees, vol fomentar entre els diferents centres la integració de la interoperabilitat en els sistemes i ajudarà a superar els obstacles en la innovació, creant un grup interdisciplinari de Digital Innovation Hubs i proveïdors de solucions en aquesta tecnologia en diferents sectors.

La regidora d'Innovació, Conxi Martínez considera que "incorporar-nos en aquesta xarxa europea d'innovació tecnològica ens obre un nou panorama de treball i alhora significa un pas important en els objectius de Neàpolis i de la ciutat d'esdevenir referència internacional en la implantació de les tecnologies disruptives com a nou sector econòmic per a la ciutat."

L'objectiu de la integració de Neàpolis a la xarxa de DIH4CPS és entrellaçar coneixements i tecnologies de diferents dominis, connectant pols regionals amb el grup d'experts paneuropeu de DIH.

"Bona part dels nostres esforços actualment se centren a recuperar i digitalitzar les empreses emergents i emprenedors de Vilanova i la Geltrú, fent-les més competitives, robustes i resistents" afirma Conxi Martínez, "aquesta xarxa ens obre una doble oportunitat: incorporar tecnologia d'alta capacitat com un nou valor afegit a la ciutat i obrir nous mercats internacionals per a les nostres empreses, universitat, organitzacions i centres de recerca."

Per Neàpolis formar part d'aquesta nova xarxa "és un pas important per aconseguir el propòsit d'esdevenir un European Digital Innovation Hub (EDIH), que obre perspectives de suports socioeconòmics per a la innovació" explica la regidora. El DI4HCPS és proveïdor de solucions i clústers regionals, per tal d'establir Europa com a líder innovador de la 4a Revolució Industrial.

Aquesta xarxa es va iniciar en 2020 i consta de 33 socis en 15 països quan es realitza aquesta segona convocatòria a finals del 2021.

 

Què és el sistema ciberfísic (CPS)

Un sistema ciberfísic (CPS) és un mecanisme controlat o monitorat per algoritmes basats en computació i estretament integrats a Internet. Un CPS implica un enfocament multidisciplinari, fusionant la teoria de la cibernètica, amb la mecatrònica i amb la ciència del disseny i del procés.

Els sistemes ciberfísics són similars a Internet de les coses (IoT), perquè comparteixen la mateixa arquitectura bàsica, no obstant això, CPS presenta una combinació més alta i coordinació entre elements físics i computacionals.

Tots els sistemes físics es controla de forma "intel·ligent", mitjançant estratègies basades en algoritmes (data analytics) i la connexió a xarxa: cotxe autònom, gestió i monitoratge d'infraestructures crítiques públiques (xarxa elèctrica, control ambiental, infraestructura de carreteres...), aplicacions de salut, sistemes de robòtica, domòtica, pilots automàtics aeronàutics...

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local