La Mancomunitat Penedès-Garraf presenta el projecte SomBosc per impulsar la bioeconomia al territori. Mancomunitat
Redacció |
Olivella
27-09-2022 20:23
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
Més de 50 persones van assistir el passat dijous a la jornada tècnica «La Bioeconomia del Bosc» organitzada per la Mancomunitat Penedès-Garraf, en què es van compartir i donar a conèixer diverses experiències que es duen a terme en el boscos del territori i que són font de noves oportunitats ambientals i d’economia circular. En la jornada es van presentar diversos exemples d’èxit empresarial i es va poder visitar la xarxa de calor de biomassa d’Olivella així com exemples de bosc gestionat sobre el terreny.
En la sessió el president de la Mancomunitat, Sergi Vallès, i la vicepresidenta de l’àrea de Gestió Forestal, Marta Verdejo, van presentar la marca Som Bosc com un projecte que neix per promoure la creació d’aquest sector econòmic al voltant de la gestió forestal, donant visibilitat a les actuacions existents i fent que sorgeixin noves oportunitats.
Que és Som Bosc
La gestió forestal comporta uns clars beneficis ambientals, com ara la prevenció d’incendis o l’ús de la biomassa com a font d’energia renovable, però també ofereix un seguit d’alternatives econòmiques als propietaris del bosc, que poden obtenir guany econòmic a partir de la venda dels productes forestals, la producció i comercialització de subproductes com ara les plantes aromàtiques, la mel, la tòfona o els bolets i fins i tot, a partir d’altres activitats de turisme i lleure vinculades al bosc i la natura, com ara els parcs de tiroleses, les passejades o els itineraris guiats.
L’obtenció de la biomassa com a font d’energia renovable, és un clar exemple de com la gestió del bosc permet recuperar un sector econòmic i crear nous llocs de treball associats a l’economia circular. «Tenim demanda d’aquesta energia i la vegueria Penedès disposa d’un gran massa forestal», va assegurar la vicepresidenta Marta Verdejo. «Aquest model ens ajudaria a ser més sostenibles i garantir una millor gestió dels nostres boscos. Tenim tots els recursos a l’abast i volem aprofitar-los. A través de Som Bosc, des de la Mancomunitat Penedès-Garraf volem començar a caminar en aquest sentit per generar tots aquestes sinergies amb propietaris, entitats, empreses privades i Ajuntaments, i avançar cap a la diversificació de la nostra economia i la recuperació dels recursos naturals».
En aquest sentit, l’ens ha sol·licitat també el suport de la Diputació de Barcelona per a la construcció d’un centre logístic de biomassa que doni servei a l’Alt Penedès i el Garraf, una proposta que ha estat rebuda molt favorablement.
Amb una estratègia compartida i mancomunada, es vol promoure un model de gestió forestal que vetlli per la conservació de l’ecosistema dels nostres boscos i augmenti la seva resiliència, però que també aprofiti les possibilitats que ofereix la bioeconomia per a que sigui un sector econòmicament viable i augmentar així la superfície de bosc gestionada a les nostres comarques. Sergi Vallès, president de la Mancomunitat va assenyalar que «necessitem de la col·laboració entre els diferents agents del territori per impulsar aquest nou model de gestió forestal».
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!