Carrerada de Santa Coloma

Recuperen l'antic camí transhumant des de Santa Coloma de Queralt a Cunit

El Consell Comarcal del Baix Penedès impulsa una ruta per descobrir el camí ramader i recuperar la memòria de la transhumància

Recuperen l'antic camí transhumant des de Santa Coloma de Queralt a Cunit. ACN

Recuperen l'antic camí transhumant des de Santa Coloma de Queralt a Cunit. ACN

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

El projecte de Carrerada de Santa Coloma de Queralt és una ruta transhumant que es farà els dies 29, 30, 31 d’octubre i 1 de novembre des de Santa Coloma de Queralt a Cunit a peu, amb bicicleta elèctrica o de muntanya o gravel. És una iniciativa per recuperar els camins ramaders que existeixen a la comarca del Baix Penedès i la posar en valor l’autenticitat i la memòria de la transhumància com a actiu turístic.

Concretament, el camí ramader que uneix Santa Coloma de Queralt i Cunit passa per l’Arboç, Sant Jaume dels Domenys, Torrelles de Foix, Pontons, Pontils i Castellví de la Marca. S’han impulsat iniciatives de recuperació, informació i promoció d’aquesta ruta, des de l’Àrea de Turisme del Consell Comarcal del Baix Penedès, conjuntament amb diversos ajuntaments de la comarca.

El conseller comarcal de Turisme del Baix Penedès, Jaume Casañas, ha explicat que es tracta d'un projecte turístic que sorgeix en el moment que es posen a estudiar la història de la transhumància, dels camins ramaders que unien el Penedès marítim amb la Baixa Segarra: “Primer va sorgir com una investigació d’història local i després vam veure que li podíem donar una dimensió turística. La voluntat principal és la de recuperar la història, la cultura del paisatge i la gastronomia i, per una altra, que hi hagi un retorn turístic en el territori i divulgar-lo de manera multisectorial, és a dir, que tothom conegui la història de la Carrerada de Sant Coloma”.

La iniciativa vol ser un esdeveniment turístic, una caminada acompanyada pel pastor Salvador López i el seu ramat, des de Santa Coloma de Queralt fins a Cunit. El responsable de l’organització del projecte, Ramon Prat, afirma que “el projecte és la mostra del que pot succeir més vegades” i exposa que la ruta consta de tres etapes: “la primera, comença a Santa Coloma de Queralt, on comprarem productes locals a les botigues i farem una primera parada a Sant Magí de Brufaganya, on ens proposen una casa rural i tindrem uns espais per poder fer el sopar (amb els productes que hem comprat) i dormir. L’endemà continuarem per Torrelles de Foix, hi haurà persones que col·laboraran fent el menjar als casals amb productes locals i l’especialista de camins ramaders, Joan Rovira, farà una xerrada del món de la transhumància. Anem construint un relat turístic investigant que trobem en cada zona del territori, sempre amb la història del camí ramader. La tercera etapa serà a peu, de Torrelles de Foix a l’Arboç, on també farem una caminada popular. La idea és arribar a la platja de Cunit condint amb tothom, que d’una manera o d’altre, hagi fet la ruta”.

Prat ha dit que “les persones que facin la Carrerada amb bicicleta, els hi oferim pujar les bicicletes a un camió i portar als ciclistes amb un autobús fins a Santa Coloma de Queralt, perquè vagin baixant a Torrelles de Foix per degustar el producte local, com és el iogurt; després de dinar una fideuà en aquest poble, arribarem tots i totes a la platja de Cunit”.

El conseller comarcal de Turisme del Baix Penedès, Jaume Casañas, destaca que “les persones que no vulguin anar fins a Santa Coloma, farem un circuit sortint des de Cunit, passant per Sant Jaume dels Domenys, arribant a El Pla de Manlleu, Torrelles de Foix i baixar a la platja de Cunit”.

El president del Consorci de Promoció Turística del Penedès, Ramon Riera, ha manifestat que el turisme com a motor econòmic genera impacte a l’economia del territori i és important crear oportunitats a través de diferents iniciatives turístiques: “A partir d’un ofici, com és la ramaderia, s’ha generat una iniciativa turística, molt transversal, que genera impacte econòmic. La marca Penedès té molts productes que s’ha de consolidar més i donar visibilitat al territori per ampliar l’oferta. Des del Consorci ho hem recolzat i ho promocionarem i coordinarem amb tots els altres productes del Penedès”. Riera ha remarcat que “a través d’un producte fas una descoberta del territori i descobreixes més la zona”.

El conseller comarcal de Turisme del Baix Penedès, Jaume Casañas, ha afegit que “a partir de la repercussió que tingui aquesta iniciativa, es podran anar creant productes turístics que puguin estar tot l’any; buscar col·laboradors com entitats, cases rurals i restauració perquè les persones visquin l’experiència quan i com vulguin”.

L’especialista de camins ramaders, Joan Rovira, ha volgut destacar que la Carrerada de Santa Coloma de Queralt “són molts eixos transhumants que neixen des de diferents llocs, des del cantó de Tarragona, Baix Penedès, Garraf, nord de Barcelona, que van avançant cap a la Baixa Segarra i quan arriben a Pontons, s’uneixen entre ells per fer un camí únic per adreçar-se a la Baixa Segarra”.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local