PreZero

La vaga de recollida de brossa a cinc pobles de l’Alt Penedès arriba a les quatre setmanes amb la negociació estancada

Treballadors i empresa es mantenen enrocats mentre els municipis i la Mancomunitat exigeixen una solució imminent

La vaga de recollida de brossa a cinc pobles de l’Alt Penedès arriba a les quatre setmanes amb la negociació estancada. ACN

La vaga de recollida de brossa a cinc pobles de l’Alt Penedès arriba a les quatre setmanes amb la negociació estancada. ACN

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

La vaga del servei de recollida d’escombraries porta a porta a cinc municipis de l’Alt Penedès compleix quatre setmanes aquesta propera nit sense una solució a curt termini. El conflicte laboral afecta Sant Sadurní d’Anoia, Sant Pere de Riudebitlles, Sant Quintí de Mediona, Olèrdola i Torrelavit. Els cinc tenen el servei derivat a la Mancomunitat Penedès-Garraf, que al seu torn el té licitat a PreZero, amb qui els treballadors mantenen un pols per aconseguir millores salarials i una equiparació amb altres companys del sector. Tant la Macomunitat com els ajuntaments exigeixen a empresa i treballadors que desencallin la situació. Un prec que també fan veïns i comerciants: “És desesperant”.

A Sant Sadurní, aquest divendres les piles de bosses d’escombraries són visibles en alguns carrers en què els veïns han optat per amuntegar les deixalles als escocells dels arbres o al costat dels fanals. Altres veïns, en canvi, es decanten per portar les bosses de brossa als punts on l’Ajuntament va instal·lar àrees de recollida d’emergència.

En aquests punts, l’acumulació de centenars de bosses que hi va haver les dues primeres setmanes de vaga va provocar importants problemes de salubritat. Això va dur l’Ajuntament a activar mesures excepcionals per recollir les escombraries periòdicament. Aquest divendres es poden observar acumulacions d’escombraries en aquests indrets, però molt lluny del volum que hi havia ara fa quinze dies.

“Havíem de posar en marxa mesures per recuperar la salubritat als carrers”, sosté l’alcalde de Sant Sadurní, Ton Amat, que apunta que diàriament revisen el municipi per netejar els punts on hi ha més brossa acumulada. Amat diu que han hagut d’actuar perquè “els serveis mínims s’estan incomplint sistemàticament des del primer dia”. “Hi ha molts veïns que han tret el cubell de la fracció corresponent cada dia i es queixen perquè en un mes de vaga no els l’han recollit cap vegada”, assegura.

Una veïna, la Montse Raventós, detalla que ha canviat els hàbits de consum per reduir la generació de residus mentre duri la vaga. Viu la situació “amb angoixa, desesperació i molt enfadada”, i diu que guarda les escombraries a casa per llençar-les a Vilafranca quan va a visitar els seus pares. Altres vegades va fins la deixalleria, on porta també les escombraries dels seus veïns, dos avis que utilitzen bolquers. Aquesta sadurninenca assegura que respecta el dret a vaga però apunta que “s’haurien de complir uns serveis mínims, perquè ara ja proliferen les plagues de rates”.

La mateixa petició la fa l’associació de comerciants i serveis Som Sant Sadurní. La gerent, Susana Duaso, lamenta que les primeres setmanes “la situació era insostenible”. “Hi havia carrers per on no es podia passar per l’acumulació d’escombraries i perquè la pudor era insuportable”, afegeix. Si bé celebra que les piles de brossa s’han reduït, reclama a les administracions, l’empresa i els treballadors que desencallin el conflicte per poder recuperar la normalitat als carrers.

Els comerciants, que es mostren “preocupats” per la imatge que dona el poble, es pregunten també què passarà amb la taxa de recollida d’escombraries. Duaso considera que “no és de rebut” que l’Ajuntament el cobri sense cap rebaixa després d’un mes sense el servei. Sobre aquesta qüestió, l’alcalde assegura que el govern està estudiant si jurídicament és viable fer una bonificació del tribut de forma proporcional al temps que no ha estat en funcionament el porta a porta.

Pel que fa a Sant Quintí de Mediona, Sant Pere de Riudebitlles i Torrelavit, els veïns estan deixant les escombraries a les àrees d’emergència creades per compensar la falta del servei casa per casa. En aquests tres municipis, una empresa subcontractada s’encarrega periòdicament de retirar les piles de deixalles d’aquestes àrees.

En el cas d’Olèrdola, l’Ajuntament encara no ha subcontractat la retirada d’escombraries excepcional perquè estava a l’espera d’un informe mediambiental que justifiqués aquesta mesura. L’alcalde, Lucas Ramirez, diu que acaben de rebre aquest informe, de manera que signarà el decret properament per començar el més aviat possible la retirada de les deixalles acumulades a les entrades dels diferents nuclis del terme municipal.

Sense reunions a curt termini

Mentre els municipis busquen la manera de resoldre els efectes de la vaga, els treballadors de PreZero i l’empresa continuen lluny d’un acord. La darrera reunió entre les dues parts es va celebrar la setmana passada al Departament de Treball i, per ara, no n’hi ha cap de nova a l’horitzó. Representants dels treballadors insisteixen a demanar una revisió dels salaris en consonància amb l’IPC al llarg dels vuit anys que dura la licitació de la Mancomunitat.

Apunten que estan oberts a fraccionar aquest increment de sous de forma progressiva fins el 2030 i retreuen a l’empresa poca voluntat negociadora. Al seu torn, PreZero declina fer declaracions al respecte. “Davant d’aquesta situació, seguirem en vaga fins que puguem comptar amb un arbitratge neutral”, apunten els treballadors, que asseguren que no estan disposats a “rendir-se” després de quatre setmanes d’aturada.

Per la seva part, la Mancomunitat exigeix a les dues parts que arribin a una entesa i reclama que es compleixin els serveis mínims. L’ens va anunciar dimecres que ha sancionat PreZero amb una multa de 400.000 euros per incompliment d’aquests serveis i ha definit “d’intolerable” la crema de piles d’escombraries que alguns treballadors, presumptament, haurien fet els darrers dies en alguns municipis.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local