Vilanova comença el condicionament de la platja de Ribes Roges per a la protecció del corriol camanegre. Ajuntament de Vilanova
Redacció |
Vilanova i la Geltrú
07-11-2022 09:03
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
La presència del corriol camanegre es consolida, amb un augment d'exemplars en la temporada 2022, respecte als darrers anys. Aquesta setmana han començat les tasques de preparació i manteniment dels espais verds de la platja de Ribes Roges per tal de fer compatibles la preservació d'aquest ocell i els diferents usos que té la platja al llarg de l'any. Els serveis municipals estan retirant mobiliari, i fent feines de desbrossat, llaurat i garbellat de la vegetació de la zona.
El corriol camanegre és una au en perill d'extinció que a Vilanova i la Geltrú nidifica a la zona de la desembocadura del torrent de Sant Joan. En el període reproductor de l'any 2022 s'han comptabilitzat 9 parelles i 16 nius, el màxim conegut fins al moment. La taxa de supervivència dels pollets ha estat del 38%, xifra inferior a anys anteriors, a causa de la pressió humana i de la depredació d'altres espècies com ara la corbella i els gavians.
Les tasques d'adequació de l'àmbit de reproducció del corriol camanegre consisteixen en el desbrossat de l'àrea on la vegetació és més alta, el llaurat per erradicar plantes al·lòctones invasores, el garbellat de la zona llaurada, l'anivellat de la sorra, i la retirada del pal i la corda que delimita algunes de les zones vegetades. Es mantindran els joncs grans i les clapes amb joncs petits així com les dunes i la vegetació dunar que existeixi per tal d'afavorir una platja resilient i amb valors naturals.
La presència de corriol camanegre a Vilanova
Les dades sobre la nidificació d'aquest 2022 mostren que la posta mitjana ha estat de 3,1 ous per niu. L'èxit d'eclosió registrat ha estat del 53%, un índex més baix que en anys anteriors, no obstant això, es pot considerar un valor elevat. Aquest any també s'ha pogut comprovar l'envolament de 10 juvenils en els 16 nius controlats.
Les dades estan recollides en la memòria-informe del servei de Medi Ambient de l'Ajuntament de VNG, que inclou l'anàlisi d'un ornitòleg expert i la recopilació de dades aportades per persones col·laboradores, naturalistes experts i personal tècnic que han fet el seguiment al llarg de tota la temporada.
L'Ajuntament vol agrair la col·laboració ciutadana i dels concessionaris per fer possible que el corriol nidifiqui de manera òptima a les platges de la ciutat.
Adequació de les platges
Les tasques de preparació de les zones per quan arribi l'època de nidificació del corriol camanegre les duen a terme el servei de Jardineria i el servei de Neteja de platges. L'objectiu és afavorir postes amb eclosió i criança d'èxit, tot fent compatible els diferents usos de les platges.
Des de l'1 d'octubre les platges de la ciutat continuen sent una bona opció d'oci i passeig, i mantenen part de les instal·lacions i serveis actius. Continua funcionant el servei setmanal de neteja i de buidatge de papereres, instal·lades a tots els accessos.
A la platja del Far de Sant Cristòfol, i per evitar els danys que poden causar temporals, s'han retirat totes les passarel·les i les dutxes dels accessos, deixant un rentapeus a l'accés que hi ha a la rotonda del camí. A Ribes Roges i Adarró també s'han retirat totes les passarel·les de fusta i mantingut la part de la passarel·la que és de formigó. S'han tret totes les dutxes i instal·lat un rentapeus. A Adarró es manté una dutxa, així com els lavabos que estan oberts de 8 a 15 hores, fins a l'1 de maig. A la platja de la República es manté la dutxa, i a Aiguadolç es deixa la passarel·la per arribar a la platja, i també la dutxa.
Vilanova i la Geltrú té vuit platges que tenen diferents distintius per la seva qualitat. Adarró, Ibersol, Ribes Roges i Sant Gervasi tenen la bandera blava que reconeix la seva qualitat i els serveis. Aquest és un guardó internacional que valora la qualitat ambiental de les platges i ports esportius. A més, el Far de Sant Cristòfol, Adarró, Ibersol, Ribes Roges i Sant Gervasi també tenen la certificació Biosphere, un reconeixement de qualitat de turisme sostenible.
Lluita contra el canvi climàtic
La platja de Ribes Roges i la seva renaturalització contribueixen a tenir un litoral més resilient davant de fenòmens com temporals provocats pel canvi climàtic. La desembocadura del Torrent de Sant Joan és també un espai on moltes altres aus en el seu trajecte migratori fan parada, repòs i alimentació.
El regidor de Medi Ambient, Xavier Serra, considera que "la preservació de la biodiversitat és fonamental i molt necessària en el context d'emergència climàtica que estem vivint al planeta".
La regidora d'Espai Públic, Blanca Albà, per la seva banda, explica que "Vilanova i la Geltrú permet gaudir de diferents maneres de la platja al llarg de tot l'any, i alhora, protegir la biodiversitat". La regidora també destaca que cal adequar les instal·lacions i els usos de les platges "tenint molt en compte que ens hem d'adaptar als efectes del canvi climàtic".
Per tal de sensibilitzar sobre la necessitat de protegir el corriol camanegre, l'APMA, l'Associació per la Protecció del Medi Ambient, ha publicat aquest 2022 un conte, amb la col·laboració de l'Ajuntament, que és un element de suport al coneixement, difusió i sensibilització sobre aquesta espècie protegida en perill d'extinció.
Més informació
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!