L'Ajuntament de Vilanova defensa que el llaurat de la sorra crea condicions favorables a la nidificació del corriol camanegre. Ajuntament de Vilanova
Redacció |
Vilanova i la Geltrú
23-11-2022 16:55
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
L'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú ha demanat a la Generalitat de Catalunya que la desembocadura del Torrent de Sant Joan, a la platja de Ribes Roges, i les zones annexes, siguin incloses a l'Inventari de Zones Humides de Catalunya. Aquesta acció seria un reforç per a millorar les eines de la gestió natural d'aquesta part de la ciutat amb importants valors ambientals. La petició inclou les zones de joncars i prats salins, i l'entorn de conservació del corriol camanegre, una au en perill d'extinció que nidifica a la zona.
Aquests dies els serveis municipals estan duent a terme a Ribes Roges el pla de condicionament de platges, que té per objectiu consolidar la presència del corriol camanegre i la flora autòctona. Tot i la polèmica amb les entitats ecologistes, que han titllat el llaurat d'agressió a l'entorn, el consistori assegura les tasques consisteixen en l'esbrossat de l'àrea on la vegetació és més alta, el llaurat per erradicar plantes al·lòctones invasores, el garbellat de la zona llaurada, l'anivellat de la sorra, i la retirada del pal i la corda que delimita algunes de les zones vegetades.
La retirada del pal i la corda en els tancats davant del parc, s'ha fet per indicació de la Generalitat. S'han mantingut però punts de cordons dunars de platja, creats recentment com a protecció de l'embat de temporals sense intervenció de maquinària.
La intervenció s'ha realitzat en àrees on hi havia plantes invasores com el Xanthium, per tal de deixar la sorra lliure de vegetació i sorrenca, ja que és un ambient propici per a la nidificació del corriol. L'any passat ja es van efectuar aquestes llaurades prèvies a la temporada de posta.
L'actuació no ha finalitzat encara, aquests dies s'han de dur a terme tasques de perfilat i garbellat posterior de la sorra, i anivellaments en alguns sectors per afavorir punts de vegetació. La flora de platja és dinàmica i té una velocitat de recuperació i desenvolupament alta en comparació amb altres sistemes ecològics. La zona d'actuació retornarà a un estat de paisatge més integrat i amb el desenvolupament òptim de vegetació els mesos vinents, afavorida per la climatologia hivernal.
Més informació
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!