Niu de vespa velutina. ADF Sant Sadurní
Redacció |
Sant Sadurní d'Anoia
01-02-2023 08:57
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
Sant Sadurní d'Anoia ha finalitzat la campanya 2022 de control, seguiment i neutralització dels nius de vespa velutina. Durant l'hivern les vespes estan inactives i no cal avisar si es detecten nius, però cal fer-ho al servei de Salut si se'n detecta algun a partir del mes de març, quan les reines comencen a fer els nous nius. L'Ajuntament conjuntament amb l'ADF Sant Sadurní, té previst començar el mes vinent un programa anual de trampeig per evitar l'expansió d'aquesta espècie.
I és que des que al setembre de 2019 es va detectar el primer niu de vespes asiàtiques al terme municipal, aquesta espècie invasora no ha parat de créixer exponencialment a Sant Sadurní igual que ho està fent a la resta de Catalunya.
Durant l’any 2022 s'han detectat onze nius secundaris i s'ha intervingut per eliminar-los. Els nius poden ser embrionaris, primaris i secundaris: els primaris són els que es creen en zones arrecerades, petits i de forma arrodonida amb entrada per la part inferior; els secundaris són grans i de forma ovalada, amb entrada a la zona lateral i solen trobar-se a grans alçades.
Podeu consultar aquí el mapa de les intervencions.
Durant l'hivern les vespes asiàtiques tenen les reines en hivernació, per això no cal avisar al servei de salut si es veu algun niu, perquè estan buits i inactius.
De cara al mes de març les reines surten a crear nius embrionaris i primaris fins al mes de maig, per la qual cosa en aquesta època es poden detectar en voladissos de finestres, cels oberts, forats i coberts entre d'altres espais i cal avisar al servei de Salut pública de l’Ajuntament, sempre que estiguin en el terme municipal. Els avisos es poden fer al correu salut@santsadurni.cat o amb un missatge al 618 98 52 34.
L'Ajuntament conjuntament amb l'ADF Sant Sadurní, té previst començar el mes vinent un programa anual de trampeig per evitar l’expansió d’aquesta espècie que tants problemes dona a la biodiversitat i que pot ser perjudicial per les doloroses picades.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!