Protecció animal

Èxit rotund del projecte pilot de protecció de l’oreneta cuablanca a Banyeres del Penedès

L’Ajuntament ampliarà la instal·lació de lleixes per contribuir a la conservació de l’espècie i reduir l’impacte dels excrements

Èxit rotund del projecte pilot de protecció de l’oreneta cuablanca a Banyeres del Penedès. Ajuntament de Banyeres

Èxit rotund del projecte pilot de protecció de l’oreneta cuablanca a Banyeres del Penedès. Ajuntament de Banyeres

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

La regidoria de Medi Ambient de Banyeres ha publicat els resultats del projecte pilot implantat al llarg del 2022 per minimitzar l’impacte dels excrements d’oreneta cuablanca i protegir l’espècie. Durant el mes de març van instal·lar lleixes a dues façanes amb presència de nius que han permès la recollida de les deposicions i que aquestes s’assequin abans de caure a terra i ser recollides.

L’actuació ha permès una millor neteja del carrer i, a més, protegeix les cries de la presència d’altres aus. Tot sense detectar molèsties en el veïnat propietari de les façanes. Els bons resultats han fet que l’Ajuntament es plantegi la col·locació de més lleixes en altres espais de la localitat. La prova pilot es va fer a dos immobles ubicats als carrers de Pau Casals i Sant Miquel, on s’havien detectat 6 i 7 nius, respectivament.

L’oreneta cuablanca (Delichon urbicum) és una espècie migratòria protegida amb presència a Catalunya entre el març i l’agost. Té preferència per niar a pobles i zones perifèriques de les ciutats on té accés a alimentació i fang sense haver de recórrer grans distàncies. Viuen en colònies i acostumen a tornar al mateix niu de forma anual. Els ubiquen a les façanes dels habitatges i sovint es troben que, d’un any per l’altre, ha estat destruït per l’acció humana per evitar la brutícia derivada dels seus excrements. Amb l’objectiu de protegir l’espècie, conscienciar la ciutadania sobre la seva cura i millorar la neteja dels edificis i voreres de Banyeres, la regidoria de Medi Ambient va instal·lar unes lleixes de prova a dues façanes.

Els resultats mostren que la col·locació dels elements no han generat cap molèstia al veïnat ni cap desperfecte en els immobles. D’altra banda, la inclinació d’entre 80 i 88º amb què es van posar ha permès que les orenetes entrin i surtin sense dificultat i, alhora, evita que altres espècies d’aus accedeixin als nius i perjudiquin les cries. A més, les lleixes amb més de 85º ha millorat la neteja de les voreres respecte d’altres anys. Un cop passada l’època de cria, el juliol del 2022, l’Ajuntament va fer un nou recompte de nius, segons el qual, hi havia una ocupació del 91% dels 267 nius que estaven en bon estat. N'hi van trobar 142 trencats. La majoria dels nius comptabilitzats estaven ubicats a Saifores, el Priorat de Banyeres, les masies de Sant Miquel i al nucli antic. Els resultats positius del projecte pilot han dut a la Regidoria de Medi Ambient a valorar l’ampliació de les lleixes a més façanes. La instal·lació serà gratuïta, però atès que el pressupost és limitat, es farà per ordre de demanda fins a esgotar el finançament.

Les persones que vulguin col·laborar en la conservació dels nius d’aquesta au insectívora han de posar-se en contacte amb l’Ajuntament a través del telèfon 97 767 13 50 o el correu ccorrales@banyeresdelpenedes.cat. L’equip tècnic valorarà la façana per determinar l’accessibilitat del camió-cistella que ha de fer la instal·lació de les lleixes i, en cas de ser viable, s’iniciaran els tràmits.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local