Transició energètica

ImpulsCatSud busca complicitats a l'Ebre per transformar el sector energètic amb l'hidrogen verd, el CO2 i els residus

El Camp de Tarragona, les Terres de l'Ebre i el Baix Penedès poden jugar a Champions en el paradigma global de transició energètica i descarbonització

ImpulsCatSud busca complicitats a l'Ebre per transformar el sector energètic amb l'hidrogen verd, el CO2 i els residus. ACN

ImpulsCatSud busca complicitats a l'Ebre per transformar el sector energètic amb l'hidrogen verd, el CO2 i els residus. ACN

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

El lobby ImpulsCatSud ha celebrat al Parador de Tortosa la primera de quatre taules d'experts de les quals sorgiran propostes i iniciatives "per orientar" l'agenda pública i les decisions polítiques dels pròxims anys. A les Terres de l'Ebre s'ha parlat de transició energètica i descarbonització, "un canvi de paradigma" del sector energètic en el qual Tarragona i l'Ebre "tenen una oportunitat estratègica". "Ens hi juguem la pròxima generació", ha advertit Jordi Cartanyà, coordinador de la URV. ImpulsCatSud demana als dos territoris que indaguin "en els seus punts forts", com el complex químic o els recursos hídrics de l'Ebre. Hidrogen verd, CO2 com a matèria primera o l'aprofitament de residus són els tres eixos principals a treballar.

El Camp de Tarragona, les Terres de l'Ebre i el Baix Penedès poden "jugar a Champions" en el paradigma global de transició energètica i descarbonització. Així s'ha defensat des de l'associació empresarial sense ànim de lucre creada fa un any, ImpulsCatSud. El coordinador de la URV, Jordi Cartanyà, ha defensat que la Universitat pot crear la tecnologia pròpia per a les empreses i la societat del territori, però cal "una agenda compartida" que vagi més enllà de cicles polítics i econòmics.

Aquesta agenda s'ha de dotar de contingut amb iniciatives i propostes concretes que sorgiran de les taules d'experts i institucions, com la de l'energia que s'ha celebrat aquest dijous a Tortosa. El president d'ImpulsCatSud, Miquel Maria Aragonès, ha destacat que volen sumar tots els agents socioeconòmics en aquestes ponències i que se'n faran aviat a Reus sobre el talent, una sobre mobilitat i infraestructures al Vendrell, i acabarà amb el debat a Tarragona sobre com crear una Agència Territorial de desenvolupament econòmic a llarg termini, una "agència pública forçosament", que canalitzi els reptes i iniciatives que es poden implementar.

L'agència ha de ser "un instrument", després d'aconseguir "una planificació" consensuada i els "lideratges" per portar-la endavant. Cartanyà també ha reivindicat "l'acceptació social" dels canvis que estan per venir en el sector energètic i "un diàleg social avançat", lluny de "manifestacions i contramanifestacions" i "més enllà de les pancartes", perquè "la complexitat" del nou paradigma "requereix que se'n parli molt i junts".

Aragonès ha defensat que el canvi de model energètic "no es fa des de zero" perquè Tarragona i l'Ebre "n'han estat referents", amb les nuclears, les centrals tèrmiques, les hidroelèctriques i ara també les renovables. "Ens situem en la 'Pole Position' per ser-ho també a partir d'ara gràcies al coneixement que acumulat", ha defensat.

El president de l'entitat empresarial i el coordinador de la URV han posat l'accent en "les fortaleses" dels dos territoris. Mentre Tarragona ha de fer valer que disposa del complex químic més important del sud d'Europa, les Terres de l'Ebre tenen els recursos hídrics del riu, "la disponibilitat de sòl" i situació geogràfica estratègica. Per exemple, Cartanyà ha defensat que el nou corredor de l'hidrogen que preveu l'Estat entre Cartagena i Marsella ha de ser una "oportunitat" per a les comarques de l'Ebre. "Hauran de tenir llocs d'aprovisionament i generació i ha de mirar si pot ser productor d'hidrogen", ha defensat.

"Projectes com el de la Vall de l'Hidrogen o la inversió de Repsol que farà l'electrolitzador més gran d'Europa ens demostren que hem de ser capaços d'alinear a les institucions, el món del coneixement i el teixit empresarial si realment volem aprofitar aquesta gran oportunitat i traduir-la amb activitats econòmiques de valor afegit que impulsin el desenvolupament del nostre territori", ha afegit Miquel Maria Aragonès.

A la jornada al Parador de Tortosa hi ha participat també experts de la URV i la UPC, empreses com Eoliccat, Sirusa, Ascasud, Sercosa i l'alcalde d'Ascó, Miquel Àngel Ribes i l'alcaldessa de Tortosa, Meritxell Roigé, que ha inaugurat la trobada.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local