El Servei Meteorològic de Catalunya instal·la una nova Estació Meteorològica Automàtica (EMA) a Vilanova i la Geltrú. Generalitat de Catalunya
Redacció |
Vilanova i la Geltrú
08-05-2023 19:16
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
El Servei Meteorològic de Catalunya ha instal·lar una nova Estació Meteorològica Automàtica (EMA) a Vilanova i la Geltrú. Des del dia 14 d’abril ja es disposa de dades meteorològiques de la capital del Garraf. Amb aquesta nova instal·lació el Servei Meteorològic de Catalunya disposarà de 189 EMA arreu del país per a la mesura de les principals variables meteorològiques. La seva ubicació, al nord-est del nucli del municipi i en un bon entorn, ha de permetre millorar la disponibilitat d’informació meteorològica a la capital de la comarca del Garraf.
La instal·lació d’aquest nou equipament ha estat possible gràcies a un acord de col·laboració entre el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) i l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú.
Mesura de les diverses variables meteorològiques cada segon i enviament de dades cada 30 minuts
La nova estació meteorològica disposa de sensors per a la mesura de la temperatura, la humitat relativa, la precipitació, la pressió atmosfèrica, la irradiància solar global i la velocitat i direcció del vent. La informació subministrada cada segon per tots aquests sensors s’enregistra i s’envia a la seu de l’SMC cada trenta minuts a través de comunicacions mòbils. Tot seguit, els valors s’emmagatzemen a la base de dades meteorològiques i se sotmeten als diversos controls de qualitat establerts, tant automàtics com manuals.
Tota la informació proporcionada per la nova estació es pot consultar a l’apartat d’observacions de la pàgina web de l’SMC: http://www.meteo.cat/observacions/xema
La Xarxa d’Estacions Meteorològiques Automàtiques (XEMA)
L’EMA de Vilanova i la Geltrú queda integrada a la Xarxa d’Estacions Meteorològiques Automàtiques (XEMA), que gestiona l’SMC i que disposa de 189 EMA equipades amb sensors que mesuren les principals variables meteorològiques a nombrosos indrets del país.
Les dades proporcionades per la XEMA tenen una importància cabdal per a la realització de tasques de vigilància meteorològica, de planificació territorial o d’avaluació de recursos hídrics, així com d’estudis climàtics o de recerca, entre altres.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!