Foc forestal

L'alzina de Cal Gol sobreviu a l'incendi que va patir Sant Martí de Tous fa dos anys

S’ha instal·lat una placa per recordar l’aparença que tenia abans que l’incendi la calcinés

L'alzina de Cal Gol sobreviu a l'incendi que va patir Sant Martí de Tous fa dos anys. Ajt Sant Martí de Tous

L'alzina de Cal Gol sobreviu a l'incendi que va patir Sant Martí de Tous fa dos anys. Ajt Sant Martí de Tous

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Aquest estiu farà dos anys que Sant Martí de Tous va viure un malson. Un incendi, que va ser un dels pitjors en els darrers anys, i que va arrasar més de 1.700 hectàrees entre la Conca de Barberà i l'Anoia. Entre els espais malmesos, l'incendi va calcinar l'alzina de Cal Gol, un arbre monumental i centenari, molt estimat i apreciat per tots els veïns i veïnes del poble. Ara, després de gairebé dos anys, i gràcies a dos brots, es pot afirmar que ha sobreviscut.

L'alzina de Cal Gol està situada dins l'Espai d'Interès Natural (EIN) de la Serra de Miralles-Queralt i s'hi accedeix pel municipi de Tous. Es tracta d'una de les alzines més velles de la Catalunya Central amb més de 450 anys d'història i un dels arbres més voluminosos de l'Anoia, amb un perímetre de 4,65 metres i, abans de l’incendi, feia una alçada de 12 metres i una amplada de capçada de més de 20 metres. Des de l'any 2000, és un arbre protegit d'interès comarcal i local que forma part del Catàleg d'Arbres Monumentals de Catalunya.

L’interior de l'arbre era buit, fet que va provocar que durant la caiguda del pirocúmulus, un núvol que s'origina a conseqüència de fonts de calor naturals com ara incendis forestals o activitat volcànica, s’encengués per dins i s’acabés cremant i trencant, quedant amb un aspecte molt deteriorat. Un cop passat l'incendi l'Ajuntament es va reunir amb la propietat i amb Forestal Catalana, l'empresa gestora dels arbres monumentals de la Generalitat de Catalunya.

En aquell moment, l'esperança era mínima en què l'alzina pogués rebrotar, però Forestal Catalana va comunicar al consistori que probablement no era del tot morta, perquè tenia unes arrels molt profundes. L'Ajuntament i l'ADF, conjuntament amb voluntariat del poble, van treballar per conservar part de l'alzina centenària. Regant-la, cuidant-la i dedicant-li especial atenció, de seguida, va anar sortint algun brot. Es va assegurar l'espai del voltant amb l'objectiu de poder protegir els brots nous que estaven sortint i ara, finalment, es pot afirmar que l'alzina és viva.

Ara el consistori treballarà per continuar cuidant aquests brots i estudiaran la manera de poder protegir-los. A més, també s'ha instal·lat una nova placa, que substitueix la que va quedar malmesa en l'incendi, on apareix una fotografia de l'estat anterior de l'alzina, tal com la recorden els veïns i veïnes.

El primer tinent d'alcalde i regidor de Medi Ambient de l'Ajuntament de Tous, Pau Mir, s'ha mostrat molt content "teníem l'esperança que pogués sobreviure i ja ho podem dir amb totes les paraules". Mir ha posat èmfasi en el valor que té l'alzina "Tous podrà conservar l'arbre que tants i tantes touenques hem passat alguna estona prop d'ella. Pràcticament tothom té alguna anècdota al voltant d'aquest arbre tan estimat i conegut pel poble". El regidor també ha volgut agrair "la gran professionalitat de Forestal Catalana i a la propietat per la seva predisposició i col·laboració en tot moment per poder conservar l'alzina de Can Gol".

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local