S’impulsen accions de foment de la biodiversitat a la Masia d’en Cabanyes. CC Garraf
Redacció |
Vilanova i la Geltrú
26-06-2023 19:31
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
El Servei de Medi Natural i Litoral del Garraf ha instal·lat a l’entorn natural de la Masia d’en Cabanyes diversos elements que contribueixen a fomentar la biodiversitat, que és essencial per al funcionament dels ecosistemes, així com per a la salut i per al benestar general de la vida a la terra. En aquest sentit, s’han instal·lat menjadores per a moixons, tipus mallerengues, verdums, gafarrons, pardals, pit-roig, caderneres i diferents ocells que habiten al Garraf. Aquests elements els hi proporcionen menjar complementari quan els recursos escassegen.
També s’han penjat caixes niu per mallerengues per oferir-los un lloc segur per nidificar, i hotels per a petits insectes, que funcionen com a refugi. Aquests insectes ajuden a pol·linitzar les plantes i a controlar les plagues de manera natural.
La combinació d’elements crea un espai acollidor per a la vida silvestre i per a l’observació de la fauna i la flora. A més, ajuda a mantenir l'equilibri ecològic saludable i a preservar les espècies locals.
Aquesta acció s’ha desenvolupat en col·laboració amb el Centre d’Interpretació del Romanticisme Manuel de Cabanyes (CIRMAC), amb el qual també s’ha realitzat un estudi de la biodiversitat de la Masia d’en Cabanyes que permetrà proposar noves activitats pedagògiques i educatives per l’alumnat de primària pel curs vinent.
L’estudi realitzat pel Servei de Medi Natural i Litoral del Garraf i el treball col·laboratiu amb el CIRMAC ha desencadenat la proposta “La diversitat a la Masia d’en Cabanyes”, una activitat per descobrir fauna, plantes, sons, colors i olors al bosquet.
La ruta pel bosquet permet conèixer diferents espècies vegetals i animals que hi viuen, i identificar arbres de cultiu típics del territori, com el Garrofer, l’Olivera, l’Ametller, el Llorer, l’Àlber, el Xiprer, el Pi blanc i l’Alzina. També es poden trobar plantes pròpies del paisatge com el Margalló, la Figuera de moro, l’Atzavara, així com plantes silvestres amb utilitats medicinals com la Malva, l’Esparraguera i l’Apegalosa.
En relació a les espècies animals, en aquest entorn natural hi habiten petits i grans mamífers com l’Esquirol, la Fagina i la Pipistrel·la, una espècie mamífera de ratpenat comú. Pel que fa a les aus, s’han identificat la Mallerenga carbonera i el Pit-Roig que són típics d’aquest entorn, fàcils de veure i que poden fer niu a les caixes que s’hi han instal·lat.
Les dues accions realitzades a la Masia d’en Cabanyes volen contribuir a la conservació del patrimoni natural i a vetllar per preservar el nostre entorn més proper.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!