Onada de calor

43.7ºC nou rècord de temperatura enregistrada al Penedès per la Xarxa d'Estacions Meteorològiques Automàtiques

Les estacions de Pantà de Darnius-Boadella i Navata han assolit un valor mai registrat a la Xarxa d’Estacions Meteorològiques Automàtiques (XEMA) amb 45.1ºC

43.7ºC nou rècord de temperatura enregistrada al Penedès per la Xarxa d'Estacions Meteorològiques Automàtiques. Generalitat de Catalunya

43.7ºC nou rècord de temperatura enregistrada al Penedès per la Xarxa d'Estacions Meteorològiques Automàtiques. Generalitat de Catalunya

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

El pantà de Darnius Boadella i la localitat de Navata (ambdós a l'Alt Empordà) han registrat aquest dimarts la temperatura més alta a Catalunya des de que hi ha dades oficials, segons el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC). En concret, en aquests dos punts de l'Alt Empordà s'han assolit els 45,1 graus, 1,3 punts més que la xifra fins ara més alta, l'enregistrada a Alcarràs (Segrià) el 2019 amb 43,8 graus. Hi ha, però, almenys una xifra que superaria la de Darnius i Navata, una xifra enregistrada per l'Agència Estatal de Meteorologia (Aemet), que l'ens considera provisional, que enfila el termòmetre a Figueres, a les tres de la tarda, fins als 45,2 graus. Hi ha dos municipis que no han arribat als 44 graus per dècimes. És el cas de la Bisbal d'Empordà, el termòmetre s'ha enfilat fins als 43,8, la mateixa temperatura que a Alcarràs fa quatre anys, a Òdena (Anoia) amb 43,7, a Santa Coloma de Farners amb 43,6 i a Tàrrega amb 43,5.

La calorada, però, s'ha deixat notar a la major part de Catalunya, i hi ha hagut diversos indrets on s'han superat els registres que fins ara tenia l'SMC. A Anglès (Selva) han arribat als 44,8, a Artés (Bages) als 44,4 i a Banyoles als 44,2. Castellnou de Seana (Pla d'Urgell) tancava a les cinc de la tarda la llista de municipis que avui han arribat als 44 graus, amb 44 exactes.

L'SMC ha indicat que 31 estacions del total de 115 de la Xarxa d'Estacions Automàtiques que gestiona amb més de 20 anys de dades han enregistrat avui el seu rècord absolut.

A banda de les ja esmentades, entre les 31 estacions també hi ha la d'Alfarràs (Segrià) amb 43 graus, la de Torroella de Fluvià (Alt Empordà) amb 43 graus, la de Vilanova del Vallès (Vallès Oriental) amb 42,8 graus, la de Golmés (Pla d'Urgell) amb 42,7 graus, la d'Espolla (Alt Empordà) amb 42,4, la de Sant Martí de Riucorb (Urgell) amb 42,3, la dels Hostalets de Pierola (Anoia) amb 42,2, la del Canós (Segarra) amb 42,1 o la d'Albesa (Noguera) amb 42 graus.

L'SMC atribueix els rècords a una entrada d'aire molt càlid amb l'afegit del domini del vent general del sud-oest, i combinat amb el relleu del país. Tot plegat ha fet que la temperatura s'hagi enfilat "de manera molt destacada quasi arreu", i molt especialment cap al nord-est, primer, i posteriorment a Ponent.

Altres dades d'interès que aporta l'SMC són, per exemple, que l'estació de radiosondatge de Barcelona ha mesurat, la matinada passada, un valor de 28,2 graus centígrads a uns 1.500 metres d'altitud. És un valor excepcional, però que no ha superat el registre de la setmana passada 29,4 graus el 12 de juliol.

Temperatures més baixes i algun ruixat a partir d'aquest dimecres

La previsió meteorològica de cara als pròxims dies indica, segons l'SMC, un desplaçament cap a latituds més baixes de la dorsal anticiclònica. Això, afegeix l'ens, ha de comportar la retirada de la massa d'aire càlida i seca, que ha facilitat aquest episodi de temperatures elevades.

Així, l'SMC afirma que la temperatura iniciarà un descens a partir de dimecres a gran part de l'interior, tot i que encara es podran superar els llindars de calor intensa (de 39 a 40 graus) especialment a les comarques de Ponent. La resta de setmana la temperatura continuarà baixant i s'aproparà als valors més habituals per aquesta època de l'any.

A banda, el desplaçament cap al sud de la dorsal anticiclònica permetrà el pas de petites pertorbacions en altura que afavoriran l'aparició de ruixats al terç nord i d'altres procedents d'Aragó.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local