Cases singulars

Vilanova protegeix les cases del Palau Obrer com a patrimoni arquitectònic de la ciutat

L'aprovació de l'estudi de detall ha estat arran de la petició d'un particular que vol recuperar l'estat original d'algun dels habitatges que ha patit transformacions

Vilanova protegeix les cases del Palau Obrer com a patrimoni arquitectònic de la ciutat. Ajuntament de Vilanova

Vilanova protegeix les cases del Palau Obrer com a patrimoni arquitectònic de la ciutat. Ajuntament de Vilanova

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

L'Ajuntament protegeix les cases del Palau Obrer com a patrimoni arquitectònic de la ciutat. La Junta de Govern ha aprovat l'estudi de detall que determina els elements característics a preservar del conjunt de setze habitatges del tram de la rambla de l'Exposició, entre el carrer de la Unió i el carrer de Puigcerdà.

El regidor d'Urbanisme, Gerard Llobet, explica que “aquest conjunt, tant pels elements històrics com arquitectònics, és mereixedor que tingui algun tipus de protecció”.  L'origen de les edificacions és una cooperativa de ferroviaris que l'any 1921 va construir aquests habitatges, coneguts com “les cases barates”. El regidor diu que la voluntat de protecció d'aquest patrimoni ha de permetre a la vegada “que els propietaris puguin, si ho desitgen, ampliar els habitatges, però fer-ho amb unes condicions que garanteixin aquesta tipologia característica amb aquest pati exterior, mantenint la façana i respectant els drets d'aquest espai”.

Així l'estudi aprovat estableix que la façana de les cases han de conservar l'alineació vigent, reculada quatre metres des de rambla de l'Exposició, i també conservar i protegir el pati existent d'accés als habitatges i la composició formal i de materials de les façanes originals.

Gerard Llobet destaca el valor d'aquest conjunt d'edificis, tant per la seva ubicació com per les seves característiques, “és una entrada a la ciutat, que al davant hi ha el museu, que hi ha la UPC, que hi ha l'estació del Ferrocarril”.

L'aprovació de l'estudi de detall ha estat arran de la petició d'un particular que vol recuperar l'estat original d'algun dels habitatges que ha patit transformacions. Així la nova normativa estableix que les cases que han estat modificades, en cas d'obres hauran de recuperar la composició formal i materials de la tanca i les façanes de la rambla Exposició. “Considerem que s'ha de mantenir i fins i tot recuperar allò que en el seu moment es va perdre quan es va fer algun tipus de rehabilitació” afirma el regidor d'Urbanisme.

La intenció de l'Ajuntament, a més, és que la part de protecció de l'estudi de detall s'incorpori en el proper pla de catàleg de patrimoni de la ciutat. “Això és els materials, és la tipologia i en definitiva és la façana, és el pati, és el tipus de reixa que tenen aquest conjunt de casetes i que creiem que és mereixedor que tingui aquesta protecció” afirma Gerard Llobet.

L'estudi també estableix una nova alineació per les plantes pis, reculades tres metres de l'alineació de planta baixa i la conservació de la profunditat edificable de les plantes pis en disset metres a partir de la nova alineació de les façanes.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local