Peatges

Abertis enviarà missatges als vehicles i conductors de la C-32 sud quan hi hagi una incidència a l’autopista

La via acollirà una prova pilot en el marc de la recent estrena d’un laboratori de seguretat viària pioner al món

Abertis enviarà missatges als vehicles i conductors de la C-32 sud quan hi hagi una incidència a l’autopista. ACN

Abertis enviarà missatges als vehicles i conductors de la C-32 sud quan hi hagi una incidència a l’autopista. ACN

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Abertis iniciarà una prova pilot a la C-32 sud (entre Viladecans i el Vendrell) amb què enviarà missatges directes als vehicles i conductors quan hi hagi una incidència a l’autopista. La companyia preveu desplegar aquesta iniciativa abans de l’estiu del 2024. La intenció és que els vehicles que disposen de wifi rebin el missatge directament al monitor. Per a la resta de conductors, ho rebran si estan registrats a l’app Awai, que actualment té 40.000 usuaris. Abertis preveu informar així d’accidents, de la presència d’animals, de congestió del trànsit o d’obres. Aquesta prova pilot és una de les primeres iniciatives desenvolupades des del nou Future Road Lab, un laboratori de seguretat viària pioner al món que Abertis ha ubicat a Vallcarca.

Abertis Autopistas s’ha proposat desplegar un model de mobilitat 4.0 “basat en la predicció i la prevenció”. “Hem de passar d’autopistes basades en panells informatius i una gestió reactiva davant les incidències, a unes vies on ens puguem anticipar el màxim als accidents”, ha destacat aquest dimarts el responsable d’Innnovació de la companyia, Xavier Daura.

En aquesta línia, la concessionària ha dissenyat un nou model d’informació als conductors amb missatges directes als vehicles i als telèfons mòbils. La previsió és posar en marxa la prova pilot a la C-32 sud entre Setmana Santa i l’estiu. Daura apunta que els vehicles connectats -aquells que de sèrie venen equipats amb wifi- rebran els missatges directament al monitor a través de diverses antenes que hi haurà al llarg de l’autopista.

Abertis admet que el percentatge de vehicles connectats actualment no és significatiu, per això els missatges tambe s’enviaran als telèfons mòbils, sempre i quan els conductors tinguin instal·lada l’app Awai. La companyia va crear aquesta aplicació inicialment adreçada per als usuaris que es volen beneficiar dels descomptes als peatges per ús recurrent, però destaca que l’eina permetrà avançar en diverses mesures de seguretat viària. Awai té ara 40.000 registrats, que van en augment mes a mes.

Pel que fa al motiu dels missatges, la intenció és que estiguin relacionats amb indicacions de reducció de velocitat si es detecta que hi ha congestió de trànsit, o bé avisar si hi ha hagut una frenada brusca que ha provocat un accident. La presència d’animals a la calçada, de persones i el desenvolupament d’obres seran altres avisos que rebran els conductors, als quals també se’ls informarà de la proximitat d’un peatge o d’una àrea de servei.

“La prova a la C-32 sud serà única a Europa i confiem que situarà la companyia com a referent en mobilitat segura i connectada”, ha ressaltat Daura, que ha assenyalat aquesta interconnexió amb els conductors com a una via “bàsica” per reduir la sinistralitat. Abertis recorda que l’accidentalitat representa un 1,5% del PIB de l’estat espanyol, “de manera que qualsevol inversió en noves eines de prevenció és fàcilment recuperable si es compara amb la despesa actual”.

“El laboratori més avançat del món”

Abertis ha avançat aquesta prova pilot en el marc de la presentació del nou Futur Road Lab, un laboratori de solucions de seguretat viària que ha posat en marxa al costat del peatge dels Túnels del Garraf, on abans hi havia el centre de comandament. Des d’aquí, una quarantena de treballadors monitoritzen la xarxa d’autopistes que Abertis gestiona a Catalunya, amb possibilitat de controlar també les vies que té adjudicades a altres punts de l’estat espanyol, i que sumen 500 quilòmetres.

A través de múltiples sensors i càmeres de videovigilància, des del Future Road Lab ha desenvolupat un sistema d’intel·ligència artificial que permet analitzar el trànsit i predir comportaments, “de manera en un futur no gaire llunyà es pugui actuar de forma gairebé automàtica”. "Això ens situa com el laboratori més avançat del món", assegura Daura.

El programari analitza el trànsit en temps real i recopil·la informació sobre el número de vehicles, tipologia, velocitat mitjana, cues, accidents, presència d’animals o condicions de la via. Les dades es transformen després en models predictius. “Volem aprofitar al màxim les possibilitats tecnològiques i la innovació per posar-les al servei de la seguretat deks usuaris”, ha defensat el director general d’Autopistas Abertis, Daniel Vilanova.

El Future Road Lab s’ha instal·lat a Vallcarca per la seva ubicació “privilegiada” prop de la seu de la companyia a Barcelona i també a tocar de l’aeroport. El responsable del Centre de Control Aucat -on s’ubica el laboratori-, Marc Padrós, afirma que preveuen acollir especialistes d’Abertis dels 13 països on opera la companyia per exportar el nou model de gestió preventiva.

Coincidint amb la inauguració del laboratori, Abertis ha invertit en la instal·lació de plaques solars a l’entorn del peatge de Vallcarca i en augmentar la flota de vehicles elèctrics. També ha instal·lat plaques als vehicles d’assistència per a què s’autoabasteixin quan han d’utilitzar els senyals lluminosos en cas d’averia d’un conductor o d’obres a la calçada.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local