Platja del Far de Vilanova i la Geltrú. ACN
ACN/ Gemma Sánchez |
Vilanova i la Geltrú
26-04-2024 13:37
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
Les platges de Vilanova i la Geltrú i Sitges que van ser malmeses durant el darrer temporal tindran una aportació de sorra extraordinària. En el primer cas, la platja més afectada va ser la del Far de Sant Cristòfor, on el mar va escapçar la sorra generant un esglaó de més d’un metre i deixant a la vista multitud de cablejat. A Sitges, tot i les reticències del govern a fer aportacions de sorra durant els darrers anys, el consistori ha accedit a la proposta de la Direcció de Costes per recuperar les platges de Sant Sebastià i Garraf amb l’ús de la draga. D’altra banda, Vilanova estrenarà aquest estiu una platja per a gossos amb un servei de vigilància específic que controlarà la neteja i supervisarà que els animals estiguin censats.
L’alcalde de Vilanova, Juan Luis Ruiz, ha garantit que la platja del Far podrà funcionar “amb total normalitat” abans de Sant Joan, segons el compromís adquirit aquesta setmana per la Direcció de Costes. Ruiz ha puntualitzat que es preveu que aquesta platja recuperi part de la sorra de forma natural, amb el mateix efecte de les onades, si bé ha admès que l’esglaó de grans dimensions s’haurà de reparar “mecànicament”.
En aquest sentit, el regidor de Serveis Urbans, Gerard Llobet, ha explicat que previsiblement s’aprofitarà la sorra dragada de les bocanes dels quatre ports de Sitges -Port Ginesta, Vallcarca, Garraf i Aiguadolç- així com del port Vilanoví. Així, el mateix vaixell que extregui la sorra la duria posteriorment amb una canonada fins la platja. Tot i que l’aportació principal de sorra es farà a la platja del Far, també es farà una operació similar a la platja del Prat, a tocar de Cubelles.
El govern ha ressaltat aquest divendres que la platja del Far tindrà tots els serveis habituals quan arribi el moment àlgid de la temporada d’estiu, i ha precisat que s’ha reubicat el xiringuito per allunyar-lo de l’esvoranc.
Sitges accepta "excepcionalment" la sorra dragada
Pel que fa a Sitges, el municipi també preveu rebre una aportació de sorra extraordinària abans de Sant Joan. La Taula de Gestió del Litoral, en una reunió extraordinària, va acordar dilluns donar el vistiplau a la proposta d’aportació feta per la Demarcació de Costes. Aquest aval trenca amb l’oposició que havia mostrat sistemàticament el govern des del 2019 cada cop que s’havia debatut sobre l’ús de la draga per compensar el retrocés de les platges.
L’Ajuntament destaca que la Demarcació de Costes ha proposat fer una aportació extra a les platges de Garraf i Sant Sebastià perquè han estat les més perjudicades del darrer temporal i ressalta que el govern entén la situació com una “excepció”. “Col·laborarem en tot allò que faci falta”, ha apuntat l’alcaldessa Aurora Carbonell. Al seu torn, la regidora de platges, Carme Gasulla, ha dit que es tracta d’una situació “d’emergència” i ha defensat que “cal seguir treballant en mesures a llarg termini”.
Aprofitar el dragatge dels ports per dur sorra per mar fins les platges és un reclam que el Gremi d’Hostaleria ha fet reiteradament cada any. Davant l’acceptació del govern per a aquest estiu, el president dels hotelers i restauradors, Oskar Stöber, ha destacat que la Demarcació de Costes “ha fet veure la llum” al consistori.
“Cal felicitar-nos de què l’equip de govern faci seva la postura lògica defensada pel Gremi des de fa temps”, apunta Stöber a les xarxes socials, on insta l’executiu a “seguir salvant el curt termini de la resta de platges mentre es fa alguna cosa definitiva per millorar el futur”.
Més informació
- Comença l’aportació de sorra a les platges urbanes de Sitges mentre el sector turístic reclama solucions estructurals
- Comencen els treballs per a reomplir de sorra dues platges de Sitges
- Les platges de Cunit, Calafell i El Vendrell rebran ajuts estatals per reparar els desperfectes del temporal Nelson
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!