Regeneració de platges

Comencen els treballs per a reomplir de sorra dues platges de Sitges

L'actuació forma part d'un pla d'emergència de la Demarcació de Costes que inclou treballs similars a d'altres platges del litoral català

Comencen els treballs per a reomplir de sorra dues platges de Sitges. Ajuntament de Sitges

Comencen els treballs per a reomplir de sorra dues platges de Sitges. Ajuntament de Sitges

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

El Ministeri de Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, a través de la Demarcació de Costes, ha iniciat els treballs per a reomplir de sorra la platja del Garraf. L'actuació té com a objectiu pal·liar la regressió que va patir la platja a causa del temporal Nelson del passat mes de març.

La platja de les Casetes del Garraf rebrà la sorra necessària del Port del Garraf, on es durà a terme un dragatge de 20.000 metres cúbics de la bocana i el canal d'accés del port. Les tasques de dragatge s'efectuen mitjançant una draga-gànguil amb sistema de succió en marxa i el material extret es transportarà a la platja a través d'una canonada.

S'estima que els treballs a la platja del Garraf s'allargaran entre 8 i 10 dies i es realitzaran aproximadament entre les 8 del matí i les 6 de la tarda. La zona de la platja on s'estigui treballant romandrà tancada al públic per motius de seguretat, mentre que la part de Llevant (on es troba la guingueta) romandrà oberta, ja que no necessita intervenció.

Després del Garraf, Sant Sebastià

Un cop finalitzin els treballs a la platja del Garraf, s'iniciarà l'aportació de sorra a la platja de Sant Sebastià. En aquest cas, la sorra provindrà del port d'Aiguadolç, on també es realitzarà un dragatge de 20.000 metres cúbics.

El Ministeri considera que les platges del Garraf i Sant Sebastià són les que presenten un major dèficit de sorra. L'actuació forma part d'un pla d'emergència de la Demarcació de Costes que inclou treballs similars a d'altres platges del litoral català. En concret, es duran a terme dragatges al port de Vallcarca per aportar sorra a la platja del Far de Sant Cristòfol de Vilanova i la Geltrú i a la platja Llarga de Cubelles, amb un volum màxim de 20.000 metres cúbics en cada cas.

Totes les actuacions compten amb la documentació administrativa necessària i disposen d'un informe de compatibilitat amb l'estratègia marina de la Demarcació Marina Levantino-Balear. Aquest informe avalua les possibles afectacions dels treballs al fons marí, amb l'objectiu de protegir el medi ambient i les espècies marines. El Ministeri ha emès l'informe en sentit favorable, sempre que es compleixin una sèrie de condicions per minimitzar l'impacte ambiental. L'informe destaca que les zones de dragatge i aportació de sediments no es troben dins de cap espai protegit.

Situació actual de les platges

La regressió de les platges i l'erosió de la línia de costa a Sitges, i en general a tot el litoral, s'ha intensificat en els últims anys, principalment a causa del canvi climàtic. Per fer front a aquesta problemàtica, l'Ajuntament de Sitges i la Generalitat van aprovar l'any 2022 un nou Pla de distribució dels usos i serveis de temporada a les platges del municipi, que estarà en vigor fins al 2026. A més, cal destacar que la platja de Balmins, una de les més afectades pel temporal Nelson, ha experimentat una millora notable de les seves condicions durant el mes de maig, la qual cosa ha permès la instal·lació dels serveis de temporada a principis de juny.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local