Comença l’aportació de sorra a les platges urbanes de Sitges mentre el sector turístic reclama solucions estructurals. ACN
ACN/ Gemma Sánchez |
Sitges
16-07-2024 17:04
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
Hotelers i restauradors de Sitges alerten que la falta de sorra a les platges està impactant “de forma molt directa” a la imatge turística del municipi. “S’està malmetent la marca, que és un dels elements fonamentals dels que viu Sitges”, assegura a l’ACN el president del Gremi d’Hostaleria, Oskar Stöber. Aquest dimarts el Ministeri de Transició Ecològica ha començat a fer l’aportació de sorra a Sant Sebastià, la platja urbana més malmesa pel temporal Nelson. El sector turístic lamenta que aquestes tasques siguin a ple estiu i demana solucions estructurals. L’Ajuntament, al seu torn, nega que la falta de sorra en algunes platges tingui conseqüències turístiques. “Està arribant més gent que mai”, assegura l’alcaldessa, Aurora Carbonell.
El temporal Nelson de la primavera va cruspir-se bona part de la sorra de Sant Sebastià, que en alguns indrets va desaparèixer completament sota l’aigua. Mica en mica el nivell del mar ha anat retrocedint i actualment la platja té entre dos i quatre metres menys que l’estiu passat.
El Gremi d’Hostaleria considera “una llàstima” que l’aportació de sorra del MITECO s’hagi endarrerit fins a mitjans de juliol, “però més cal tard que mai”. Oskar Stöber celebra que es pugui disposar de la platja de Sant Sebastià per a la resta de l’estiu, si bé assegura que l’aportació de sorra amb una draga és “un pedaç” i urgeix l’Ajuntament a encarar una “solució definitiva” que permeti frenar la regressió de forma estructural.
Segons els hotelers, restauradors i empresaris de l’oci nocturn, són molts els visitants que comenten que cada cop les platges de Sitges són més petites. Stöber considera que “de moment la situació és acceptable, però cal fer quelcom urgent per salvar les properes temporades”. El sector turístic no creu que a dia d’avui hi hagi turistes que descartin anar a Sitges per l'estat de les platges, però sí que constata un impacte a la marca i al boca-orella que pot tenir repercussions en el nombre de visitants a mig termini.
“Des del Gremi demanem una solució però també ho fan molts veïns, perquè fa massa anys que a Sitges debatem sobre l’estabilització de les platges”, assevera Stöber, que reclama un projecte que permeti afrontar la casuística de Sitges, on hi ha fins a 17 platges de diferents tipologies -estretes a l'entorn urbà, altres de llarga extensió i també cales naturals-.
El president del Gremi recorda que els últims anys s’han posat damunt la taula diverses possibilitats alternatives a la draga per contenir la sorra, com la instal·lació s’espigons en superfície paral·lels a les platges, espigons submergits o bé biorocs. “D’opcions n’hi ha moltes, però no es posa en marxa res i cada any perdem el temps discutint en comptes de buscar una solució”, critica, mesos després que el Gremi decidís abandonar la Taula per la Gestió del Litoral davant la falta d'actuacions.
Des del govern municipal s’afegeixen a la necessitat d’acordar una solució estructural i demanen temps per concretar amb els experts quina és la millor opció. En aquest sentit, l’alcaldessa recorda que s’estan fent estudis amb un monitoratge de la platja de Sant Sebastià per poder analitzar el comportament de la sorra i l’aigua i determinar què es pot fer per seguir perdent metres.
Carbonell s’ha mostrat sempre contrària a l’ús de la draga per aportar sorra “perquè no és sostenible”. “Si ve un altre temporal, s’endurà tota la sorra que ara està arribant amb la draga, que a més no és el millor sistema pel medi ambient”, sosté l’alcaldessa, que entoma l’aportació amb draga d’aquests dies amb resignació, “però és una decisió del Ministeri”. “Certament ara podrem tenir la platja amb millors condicions pel que queda d’aquest estiu”, afegeix.
L’alcaldessa precisa que l’aportació a Sant Sebastià s’ha endarrerit fins al 15 de juliol “perquè el MITECO té cura que sigui un procés el més garantista possible”. Es refereix així al fet que la sorra prové dels ports de Port Ginesta i Garraf, “ja que es vol vetllar que l’aportació sigui de la mateixa tipologia de sorra que la que hi ha a la resta del municipi”.
Pel que fa a l’impacte turístic, Carbonell rebat les afirmacions del Gremi d’Hostaleria. Assegura que la falta de sorra en algunes platges “en absolut” repercuteix a la imatge del municipi. “Al contrari, estan arribant més turistes que mai”, assegura, tot defensant que la vila té fins a 17 platges “i són poques les que tenen problemes de regressió”.
Arran dels treballs per fer l’aportació de sorra amb la draga a la platja de Sant Sebastià, l’espai ha quedat parcialment tancat a partir d’aquest dimarts al matí, sota el malestar d’alguns banyistes. La previsió és que els treballs s’allarguin almenys deu dies, sempre i quan l’estat del mar permeti complir el calendari.
Alguns usuaris freqüents d’aquesta platja han apuntat que l’aportació amb la draga arriba “tard”, ja que poc a poc el nivell del mar ja ha anat retrocedint i estaven constatant una recuperació natural de l’espai.
Més informació
- Sitges inicia la recuperació de la platja de Sant Sebastià amb l'aportació de sorra
- Comencen els treballs per a reomplir de sorra dues platges de Sitges
- Vilanova i Sitges tindran una aportació de sorra extraordinària per recuperar les platges engolides pel temporal
- Sitges debatrà sobre la gestió de la sorra i la sostenibilitat de les platges a la Jornada Bioeconomic
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!