Foc forestal

Desenvolupen un servidor web amb geodades i mapes de combustibles per prevenir i gestionar incendis forestals a Europa

La plataforma ofereix informació harmonitzada a escala continental que permet simular el comportament de focs

Desenvolupen un servidor web amb geodades i mapes de combustibles per prevenir i gestionar incendis forestals a Europa. ACN

Desenvolupen un servidor web amb geodades i mapes de combustibles per prevenir i gestionar incendis forestals a Europa. ACN

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

El Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya (CTFC) i la Universitat de Pàdua, juntament amb col·laboradors de diversos països europeus, han creat el primer servidor paneuropeu de combustibles forestals. És un servidor amb dades geoespacials i mapes de combustibles que ofereix informació harmonitzada a escala continental i permet simular el comportament dels incendis forestals i millorar-ne la gestió. La iniciativa forma part del projecte europeu FIRE-RES, que promou la innovació tecnològica i la  col·laboració internacional per a reforçar la resiliència enfront  dels incendis forestals.

El servidor combina dades de satèl·lits amb models al·lomètrics i mapes d'espècies per a cartografiar combustibles forestals a Europa, oferint capes d’informació a resolucions de 100 metres i que poden consultar-se i descarregar-se en diferents nivells administratius, des de països fins a províncies. A més, inclou mapes d'incertesa que permeten avaluar la fiabilitat de les dades en cada regió.

“Aquesta plataforma omple un buit proporcionant dades obertes, fiables i  escalables per abordar els riscos d’incendis a escala nacional, regional i local”, assenyalen des del CTFC. Segons el centre, l’accés a dades geoespacials precises i harmonitzades és “essencial” perquè les agències de gestió d’incendis, els responsables polítics i els investigadors desenvolupin estratègies de prevenció i respostes d’emergència “efectives”.

Entre les aplicacions del nou servidor destaquen la planificació estratègica de paisatges resilients al foc i el disseny d'intervencions preventives basades en la naturalesa, com la gestió forestal i la reducció del material combustible.

Dades, models i mapes

El servidor web-GIS proporciona un mapa de biomassa aèria elaborat amb dades satel·litàries i intel·ligència artificial, utilitzat per als combustibles de capçada; models de combustibles de capçada i combustibles superficials, crucials per entendre la propagació i la intensitat dels incendis; dades topogràfiques com elevació, pendent i orientació; i mapes d’incertesa que permeten avaluar la fiabilitat de les estimacions dels combustibles de capçada.

Des del CTFC destaquen la “innovació” que representa la integració avançada de dades, l’accés interactiu a través d’un entorn web-GIS impulsat per Google Earth Engine i, en tercer lloc, que el sistema assegura que les dades siguin “localitzables, accessibles, interoperables i reutilitzables” per obtenir el màxim impacte.

“La seva implementació obre noves portes per a la recerca, com el desenvolupament de millors models de dades i la integració de variables addicionals per a simulacions més precises”, explica Antoni Trasobares, coordinador del projecte FIRE-RES i director del CTFC.

La iniciativa s’emmarca en el projecte europeu FIRE-RES, que desenvolupa estratègies de gestió d'incendis per a  abordar de manera eficient aquests esdeveniments extrems a Europa.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local