Apagada històrica

Els experts veuen “simplista” fer responsable les renovables de l’apagada: “És culpa de la falta de planificació”

Enginyers especialitzats en energia elèctrica fan una crida a reforçar i ampliar la inversió a la xarxa de transport

Els experts veuen “simplista” fer responsable les renovables de l’apagada. ACN

Els experts veuen “simplista” fer responsable les renovables de l’apagada. ACN

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Enginyers especialitzats en energia elèctrica fan una crida a reforçar la inversió a la xarxa de transport un dia després de l’apagada que va deixar sense llum tota la Península Ibèrica. Segons ha traslladat Red Elèctrica de España (REE) tot apunta que va originar-se amb un problema tècnic vinculat a una apagada massiva de plantes fotovoltaiques. Els experts consultats assenyalen que culpar les energies renovables de la situació és “simplista” i asseguren que el que cal és revertir el “dèficit total” de planificació el sistema elèctric. “Amb més capacitat d’emmagatzematge, aquest xoc l’hauríem aturat millor”, apunta. D’altra banda, plantegen que hi ha solucions que s’estan estudiant per evitar que es produeixi un desequilibri semblant.

L’apagada es va registrar a les 12.33 hores d’aquest dilluns i, segons va concretar el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, van desaparèixer 15 GW d’energia en cinc segons, el 60% del consum total d’aquell moment. Un fet que “no havia passat mai” i que les autoritats estan investigant per trobar l’origen d’aquesta fuga. La caiguda del sistema no s’ha recuperat fins aquest dimarts al matí, a les 7.15 hores. La represa es va començar a percebre a la tarda d’aquest dilluns, passades les cinc, i ja abans de la mitjanit el consum es va incrementar de forma accentuada.        

Les autoritats busquen l’origen d’aquesta “pertorbació interna” que va provocar la desconnexió de la xarxa, que funciona en temps real, és a dir “tota l’energia que consumim s’està generant ara mateix”. “El sistema elèctric funciona perquè està en permanent equilibri entre generació i demanda, en el moment en què això es desequilibra cau”, apunta afirma el president de la Comissió d’Enginyers Industrials de Catalunya, Lluís Pinós, que assegura que fer especulacions “no és bo” perquè s’entra en la “cerimònia de la confusió”. 

Segons relaten els experts, les plaques solars no estabilitzen el corrent i no poden emmagatzemar l’energia per alliberar-la quan es necessita, com les de generació síncrona. “Quin problema tenen les renovables, que no tenen aquesta capacitat física intrínseca”, assenyala el professor de la UPC i investigador del Centre de Recerca i Innovació Tecnològica a l'àmbit de l'Energia Elèctrica i l'Electrònica de Potència, Daniel Montesinos.

Tot i això, apunta que culpar les energies renovables de la situació és “simplista” perquè hi ha solucions que s’estan estudiant per coordinar els sistemes i evitar que es produeixi un desequilibri com aquest. "És una font d'energia magnífica si la complementem amb alguna altra. Aquest complement s'ha de planificar", ha detallat Pere Guerra, vicepresident de la Comissió d'Energia de Pimec. 

“El que ha passat no és una cosa que no se sabia que no pogués passar, és un fenomen que s'està estudiant i s'està analitzant amb tots els centres de recerca de tot el món en aquest àmbit però no s’ha pogut provar a gran escala, mai s’ha pogut simular”, ha detallat Montesinos. Segons ha detallat el professor de la UPC, aquestes mesures podrien passar per aconseguir que les energies verdes “es comportin com un gran generador síncron” -com ho són les nuclears o les centrals tèrmiques- i també per sectorialitzar la xarxa elèctrica per evitar un tall de subministrament tan generalitzat.

La xarxa de transport ha de reforçar-se

A més, Montesinos assegura que les interconnexions entre països haurien de ser més fortes per ajudar a mitigar emergències com la de dilluns. “El sistema elèctric peninsular està interconnectat amb el francès -i també amb el marroquí- però amb poques interconnexions. A causa d'aquestes oscil·lacions, podria haver sortit fora del marge de la freqüència límit i es va desconnectar del francès i també internament i van començar les desconnexions de plantes fotovoltaiques al sud-oest”, assenyala Montesinos.

“Les interconnexions amb el sistema europeu són molt minses. Estem ben connectats amb Portugal però (...) no tenim interconnexió necessària amb Europa”, coincideix el vicepresident de la Comissió d’Energia de Pimec, Pere Guerra, que atribueix part d’aquesta situació a la negativa d’instal·lar més línies de transport d’electricitat al territori i a les traves per a desenvolupar energia renovable.

Guerra també assenyala que no només s’haurà d’analitzar l’actuació del sector públic del 28 d’abril sinó també del privat, que gestiona les centrals nuclears, els cicles combinats i la hidràulica. “Fa dos mesos -sense les pluges- potser s’hauria entès més però què feia en aquell moment la hidràulica? No ho sabem”, lamenta.

Ciberatac, descartat

Els experts consultats descarten un ciberatac per la rapidesa de la recuperació del sistema, que s’ha completat aquest matí quan, amb dades de Red Elèctrica de España (REE), el consum ha estat de 28.029 MW, el valor previst per l’operadora. De la mateixa manera, apunten que si la infraestructura s’hagués cremat, com va passar a Barcelona el 2016 amb la destrucció de subestació de Maragall que “va trigar mesos” a recuperar-se. “Un ciberatac o destrucció de la infraestructura veient com ha evolucionat la recuperació és descartable”, assenyala Montesinos.

Els enginyers especialistes en energia elèctrica volen aprofitar l’ocasió per fer pedagogia i recordar que el risc zero “no existeix”, i que la tecnologia “no és infal·lible” i remarquen que la seguretat que el sistema elèctric no fallarà “no ha existit mai i no existeix ara”. “Cada vegada fem el sistema més complex i els riscos augmenten, però és el mateix que anar amb un cotxe, té més risc anar a 120 quilòmetres que a 90”, detalla el professor de la UPC. En aquest sentit, explica que si es deixa que la freqüència caigui i no es desconnecti el sistema hi hauria “problemes més greus” com ara sobreescalfament de línies i es podrien cremar instal·lacions.

En aquest sentit, el professor de EAE Bussiness School Víctor Ruiz, proposa comptar amb una “malla intel·ligent” dins del sistema elèctric perquè les autoritats puguin estar preparades en el cas que succeeixi un problema en la generació d’energia. “Passarà molt menys, però a la vegada estaràs més preparat”, assevera el professor.

Electrodependència

Una de les lliçons que extreuen els experts consultats de la gran apagada és la dependència dels sistemes elèctrics per al dia a dia de la ciutadania i les empreses. “Una cosa que no contemplàvem i que no havia passat durant molts temps, ha passat. S’ha demostrat no només que som vulnerables sinó com d’electrodepedents som. Sense electricitat no som capaços de fer res”, afirma el president de la Comissió d’Enginyers Industrials de Catalunya, Lluís Pinós.

En aquest sentit, Guerra lamenta que la política energètica estigui decidida per “gent que no sap el que està fent”. “En una societat molt dependent de la tecnologia, molt poca gent entén el sistema elèctric”, afirma.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local