VNG

L'Ajuntament presenta les jornades de Galàctica

Les jornades, que se celebraran a l’Espai Neàpolis, serviran per reflexionar sobre quin ha de ser el futur model de la Fira de la inventiva.

Tomàs Álvaro i Ricart Belascoain, aquest matí

Tomàs Álvaro i Ricart Belascoain, aquest matí

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

El Regidor de Desenvolupament local, Societat de la Informació i Promoció de la ciutat, Tomàs Álvaro, ha explicat aquest matí que ‘la Fira Galàctica està més viva que mai’, però que després de tretze edicions, més d’un centenar de patents anuals i més de 150 inventors per edició, ‘necessita passar per un procés de reflexió que ha de servir per potenciar-la, redimensionar-la i actualitzar-la’.

Per Tomàs Álvaro, ‘Galàctica és la Fira més mediàtica i que més enllà ha portat el nom de la ciutat de VNG’. Per aquest motiu té el convenciment que el nou model de Galàctica d’aquest any, a través de les jornades, faran que la fira continuï sent el referent de la inventiva a nivell internacional.

L’alcalde Vilanova i la Geltrú, Joan Ignasi Elena, presidirà l’acte inaugural en el que hi intervindran diverses personalitats destacades del sector de la R+D+I, que exposaran diferents temes d’actualitat. El Regidor de Desenvolupament local, Societat de la Informació i Promoció de la ciutat, Tomàs Álvaro, explicarà als assistents quins han de ser els objectius i el futur de Galàctica. Per la seva banda, el director Executiu de Foment del Treball, Joaquin Trigo, parlarà sobre la aplicació de la R+D+I a la empresa catalana, i la Directora del Centre d’Innovació de la UB ,Carme Verdaguer, oferirà una ponència sobre universitat, empresa i R+D+I. La darrera de les intervencions la farà el director del Departament d’Innovació del CIDEM, Carles Gómara, que tractarà els temes de la inversió privada i els programes europeus que donen suport a la R+D+I.

Com activitat destacada, la Sessió Magistral del dia 5 d’octubre inclourà la presentació de tres experiències reals d’èxit que demostraran la importància de l’aplicació pràctica de les innovacions en el camp de la R+D+I.

La primera de les experiències, a càrrec de Pere Forès i Carme Pareda, tractarà sobre la evolució històrica del submarí i les seves aplicacions, les tipologies de submarins que estan actualment en servei i la flota submarina que tenen els diferents països. Com a novetat es presentarà la proposta catalana ICTINEU 3. Es tracta del primer submarí científic i de treball, tripulat, construït amb fibra de carboni i capaç de submergir-se fins a 1.000 metres.

La segona experiència empresarial és el WhyCry Baby. L’enginyer espanyol Pedro Monagas, motivat pel naixement del seu fill, va iniciar l’any 1998 una investigació científica per desxifrar el motiu de plor dels nadons. Actualment, aquest invent presentat per primera vegada a Galàctica el 2001, s’ha desenvolupat i comercialitzat per ajudar als pares a entendre als seus fills, amb un índex de fiabilitat del 95%. L’inventor reflexionarà sobre la repercussió mediàtica de la tecnologia i la comercialització dels invents.

Finalment, el responsable del Departament de Recerca Gastronòmic-científica de la Fundació ALÍCIA, Pere Castells, presentarà dos dels seus projectes més exitosos: el Sferal i el Rotaval. Aquests invents, pensats per millorar les tècniques culinàries, ja s’estan utilitzant en alguns dels espais gastronòmics més punters de Catalunya. Ferran Adrià, en el seu restaurant El Bulli, segueix potenciant l’experimentació i la creativitat amb el ‘Sferal’. Un aparell que gelifica i encapsula substàncies creant elaboracions tipus caviar. Gràcies a aquest invent, Ferran Adrià ha creat diferents plats amb encapsulats d’oli. D’altra banda, el ‘Rotava’ s’està utilitzant al Celler Can Roca i permet extreure olors transparents i essències, per fixar-los d’una manera insinuada en altres aliments.

La presentació d’aquestes experiències, junt amb les ponències de les personalitats convidades, impulsarà la professionalitat i potenciarà el caràcter pioner de la fira. L’objectiu és informar i conscienciar sobre la importància de fusionar les innovacions en R+D+I amb la realitat ciutadana, per tal de fomentar el progrés en benefici de tots.

El programa de Galàctica 2007 continuarà a la tarda, amb unes sessions de caràcter privat, on professionals de la inventiva, la universitat, l’empresa i la comunicació debatran el futur de la Fira. A través de set taules, els experts presentaran les seves conclusions que, després, es posaran en comú amb la resta de participants. Un treball que ha de servir per creuar conclusions i fer un procés analític del que en resultarà un primer model de la futura Galàctica. Un primer model que posteriorment s’haurà de debatre en l’escena política municipal.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local