VD |
02-10-2007 20:05
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
La mostra és el resultat de la confrontació de fons documentals conservats a la biblioteca i de les peces egípcies que també va donar al museu, algunes de les quals no sexposen habitualment.
Per primera vegada, doncs, sexhibeixen 90 de les 166 fotografies inèdites del fons dEduard Toda que shan recuperat després dun procés de restauració i digitalització realitzat a finals de 2006. El responsable daquest procés i un dels comissaris de lexposició, Jordi Mestres, ha explicat que el treball de digitalització de les imatges ha estat molt difícil, degut al mal estat de les fotografies.
Jordi Mestres ha destacat lexcepcionalitat de lexposició per la varietat de tècniques, procediments de revelat i procedència de les imatges. És en aquest sentit que el visitant podrà veure instantànies de diferents colors, segons si la fotografia ha estat feta per un professional o pel mateix Toda.
A més, es creu que les fotografies on es poden veure les col·leccions de peces van estat fetes al Museu de Vilanova per Josep Saburit, treballador de la institució, i que la composició artística de les mateixes fotos la va realitzar el també vilanoví Joan Oliva. Dos detalls que donen un nou element de valor a la mostra.
El també comissari de la exposició, Josep Padró, catedràtic dHistòria Antiga de la UAB i president de la Societat Catalana dEgiptologia ha explicat que la mostra sha agrupat en tres àmbits temàtics. LEgipte de Toda, Toda a Egipte i dEgipte a Vilanova.
De tota la col·lecció dinstantànies, Josep Padró ha destacat les realitzades a lexcavació que es va fer a la tomba de Sennedjem, prop de Tebes, perquè va ser la primera excavació que va realitzar un espanyol en aquest camp i per ser la primera tomba que es va trobar intacta a Egipte.
Josep Padró també sha referit a la presentació dels calcs egipcis que acompanyen lexposició , així com a la possibilitat de veure algunes de les peces de la col·lecció egípcia del museu, habitualment fora de la vista del públic.
Acompanyant tot el material sha publicat un quadern amb textos explicatius de la procedència de les col·leccions i una ressenya de totes les imatges que sexhibeixen.
Des del Museu Víctor Balaguer shan programat tot un seguit dactivitats complementàries, com les visites guiades, un cicle de conferències al voltant de Toda i de les seves col·leccions, així com jocs i tallers per a nens i nenes al voltant dels costums i la vida a Egipte.
Lexposició ha estat organitzada per la Biblioteca Museu Víctor Balaguer, i la restauració i digitalització de les fotografies ha estat possible gràcies al suport de la Fundació Caixa catalunya. Del Nil a Catalunya. El llegat dEduard Toda es podrà veure del 4 doctubre al 17 de febrer de 2008.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!