CUBELLES

El reggae arriba a Cubelles amb La Mota Festival

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Ken Boothe, conegut com Mr. Rocsteady, és un dels cantants més populars i conmovedors de l'era del rocksteady. La veu de Ken Boothe és profunda i brillant, amb la qual es va guanyar la reputació de ser la resposta jamaicana a Wilson Picket. Ken Boothe és una de les veus més poderoses, apassionades i emotives del món.

Michael Rose, com a vocalista principal ve fer de Black Uhuru la banda més important de la dècada dels 80 i va ser un dels creadors del moviment roots. Actualment, en solitari, torna a la primera línia del reggae a través de la unió del dancehall i el dub amb el R&B. Les lletres que escriu són la manera més efectiva d’arribar al públic amb un missatge d’esperança, dignitat i respecte per un mateix.

A part d’aquestes dues estrelles jamaicanes, La Mota comptarà amb una forta presència d’artistes jamaicans. Dr. Ring Ding, considerat per tota la crítica internacional com un dels artistes que més ha influït en la música jamaicana feta a Europa, abarca amb el seu estil fresc i personal un bon ventall de ritmes i sons relacionats amb la música reggae. Ill Inspecta, un dels artistes més cotitzats de la nova generació europea de dancehall. I Sound Quake, una de les sounds més respectades a nivell europeu.

Completarà el cartell Wadada Sound System, des de Màlaga. Són els actuals campions de la Al Andalus Clash i els autèntics agitadors del reggae a Andalusia. I finalment Grounation Sound, la jove sound local de Cubelles que aportarà la seva gran col·lecció de singles, des dels oldies més clàssics fins al dancehall més novedós.

Després del buit deixat pel festival U-Zona Reggae, La Mota Festival es converteix en una referència de la música reggae a Catalunya, juntament amb altres festivals com el Reggus a Reus, el Finos Reggae a Bellpuig, el Nowa Reggae a Vilanova i la Geltrú o el RudeCat a Girona.

La Mota vol tornar a ser, un any més, una gran festa popular oberta a tothom. Una nit on el públic assistent pugui disfrutar de les bones vibracions de la música reggae.

Objectius

L’Associació de Joves El Cubell, una entitat de joves sense ànim de lucre, amb l’organització de La Mota Festival 2008, té els següents objectius. Després de les tres anteriors edicions, La Mota Festival vol consolidar-se com un festival de petit format de referència a Catalunya, com una cita anual indispensable per totes aquelles persones amants de la música reggae.

Ser un element de difusió de la cultura de la música jamaicana. Donar a conèixer al gran públic els estils musicals provinents d’aquesta petita illa del carib: des de la música més clàssica com el roots, fins al ritmes més actuals com el dancehall. Com també els diferents formats d’actuacions: des de la clàssica formació de grup fins a la típica formació sound system.

Proporcionar un espai de trobada on els joves puguin gaudir d’una gran festa popular. Un espai on imperi el bon rotllo i on el públic assistent gaudeixi de les bones vibracions de la música jamaicana. Pretén oferir una alternativa d’oci nocturn a les ofertes estàndars i comercials per als joves.

En l’àmbit local, aconseguir crear interés i expectació a la vila de Cubelles per tal que el festival esdevingui una cita anual de referència en la seva agenda cultural.

Localització

Després de celebrar les quatre primeres edicions del festival al recinte de La Mota, aquest any l’organització del festival s’ha vist obligada traslladar l’acte. Aquest fet es déu a l’aprovació, per part de l’Ajuntament de Cubelles, de l’enderrocament de la sala per a la futura construcció d’un complex mixt de caràcter esportiu i hoteler.

El nou escenari per al festival serà la zona esportiva de Cubelles, just al costat de l’anterior recinte del festival. Es tracta d’un espai situat a l’avinguda Onze de Setembre s/n, a 200 metres de la platja de La Mota de Sant Pere i a tocar de l’espai natural de la desembocadura del riu Foix.

La situació del recinte, situat a un dels extrems del poble, facilita l’accès tant en cotxe com en tren. La zona esportiva es troba a menys de 10 minuts de l’estació de RENFE a peu. També disposa d’una amplia zona d’aparcament municipal, situat a l’entrada al festival.

Història del festival

L’agost del 2004, les associacions de joves El Cubell de Cubelles i Endimari de Vilanova i la Geltrú van unir els seus esforços per realitzar un festival de música, La Mota Festival. La celebració de l'esdeveniment es va dur a terme a la localitat de Cubelles.

En la primera edició del festival es van organitzar dos ambients: l’ambient reggae, a la terrassa de La Mota i l’ambient de hip hop i música electrònica, a l’interior de la sala. L’any 2004 presentava un cartell amb artistes nacionals i internacionals d’àmbit estatal com Hermano L (Mallorca), Yuma (Guiena), Lirical D Mirical (Jamaica), Ben Jamin (UK) o Ranking Soldiers (Barcelona). Es va aconseguir combinar satisfactòriament una bona oferta musical amb un entorn i un recinte de gran qualitat. En aquesta primera edició, va haver-hi una gran afluència de públic i es van vendre unes 1000 entrades.

Després de l'èxit, l'any següent es va fer una aposta molt més forta, aquest cop centrant-se només en la música d’arrel jamaicana. A l’edició del 2005, Morodo (Madrid) i Dr. Ring Ding (Alemanya), van ser els artistes a destacar. Morodo, màxim exponent del reggae espanyol. Dr. Ring Ding, una dels artistes reggae més respectats dins l’escena europea, pels seus shows en directe i per la seva dilatada carrera. La resposta va ser massiva, es van esgotar totes les entrades i es van reunir més de 2000 persones, trencant totes les previsions. L’èxit assolit va sobrepasar totes les expectatives.

Per a l’any 2006, l’entitat Endimari va decidir traslladar els seus esforços a la seva localitat, Vilanova i la Geltrú, per tal d’organitzar el seu propi festival reggae. D’aquesta manera, l’Associació de Joves El Cubell es va convertir en l’única entitat responsable de l’organització del festival.

Les edicions del 2006 i 2007 representen la consolidació del festival amb l’arribada d’artistes jamaicans de primer nivell. Dues llegendes vives de la música van actuar a La Mota Festival. L’any 2006 Alton Ellis, rei del rocksteady. L’any 2007, Max Romeo, un dels artistes més rellevants de la història del reggae i un dels vocalistes més respectats de la música jamaicana.

En les edicions del 2006 i 2007 l’afluència de públic s’ha consolidat amb un total de 1000 persones en cada edició. D’aquesta manera, després del buit deixat pel festival U-Zona Reggae, La Mota Festival es converteix en una referència de la música jamaicana a Catalunya, amb d’altres festivals com el Reggus a Reus, el Finos Reggae a Bellpuig, el Nowa Reggae a Vilanova i la Geltrú, La Granja Fristail al Morell o el Rude Cat a Girona.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local