VNG

Ampli consens municipal en la solució al PERI Cap de Creu

L’acord entre l’equip de govern i el grup municipal de Convergència i Unió passa, principalment, per desafectar el sector i fer un desenvolupament urbanístic similar al del Nucli Antic

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

L’equip de govern municipal i el grup municipal de Convergència i Unió han arribat a un acord en la solució al PERI Cap de Creu. Aquest acord, fruit del treball dels diferents grups polítics, ha de permetre desencallar un dels temes urbanístics més importants per al desenvolupament de la ciutat.

El PERI Cap de Creu és un pla històric pendent de desenvolupar-se des de fa més quaranta anys i que, tal i com ha explicat l’alcalde de la ciutat, Joan Ignasi Elena, ha estat envoltat de polèmica a causa de les diferents opinions polítiques envers quin havia de ser el seu tractament urbanístic.

L’any 2001 es va aprovar en el PGOU una proposta sobre el PERI Cap de Creu, on es contemplava l’obertura de la rambla Samà per poder connectar el nord i el sud de la ciutat amb una avinguda que permetés enllaçar la façana marítima amb l’actual Ronda Ibèrica, i revitalitzar així el barri del Cap de Creu. Aquesta proposta però, implicava uns costos socials i econòmics molt alts. A més, incrementava les alçades dels edificis que s’havien de construir a banda i banda, per tal de fer viable l’operació, donades les grans afectacions físiques i socials, ja que calia preveure un nombre d’indemnitzacions i reallotjaments considerable.

Davant aquesta situació i donat el paper revitalitzador i de valor urbanístic que, en els últims anys, han suposat per a les ciutats els nuclis antics, així com la voluntat dels governs municipals de preservar-los al màxim, des de l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú s’ha cregut oportú replantejar la situació que afectava el PERI Cap de Creu amb una modificació Puntual del Pla General d’Ordenació Municipal.

Els principals aspectes que es contemplen en aquesta modificació són eliminar del Pla l’obertura del tram de la rambla Samà i els paràmetres edificatoris establerts, establir un Polígon d’Actuació urbanística en l’àmbit no urbanitzat del sector (antiga Sínia), i modificar l’àmbit de l’antic PERI Cap de Creu, mitjançant un o més Plans de Millora Urbana.

L’acord també preveu establir nous criteris o objectius, com la regeneració i rehabilitació del barri, mantenir i recuperar la funció residencial, millorar l’espai públic, analitzar la necessitat de crear nous serveis i equipaments, fomentar la rehabilitació, estudiar les vies de viabilitat econòmica i garantir el procés de participació ciutadana.

L’alcalde de Vilanova i la Geltrú ha dit que “aquest és un acord molt important per la ciutat, i per això vull agrair el treball i el consens a que s’ha arribat per part de totes les persones que hi han participat”. Joan Ignasi Elena ha volgut també agrair als partits polítics que durant anys hagin mantingut les seves posicions, però que no hagin utilitzat aquest tema com a instrument polític.

Per part de Convergència i Unió, el regidor Josep Lluís Vidal ha volgut manifestar la satisfacció que suposa aquest acord, així com les millores que implicarà pel sector del PERI Cap de Creu. Vidal ha dit també que “la proposta ha nascut d’un treball fet a consciència, fruit del debat, i que ha de permetre tenir una Vilanova de més qualitat urbanística”.

El regidor de Projectes Urbans, Paisatge i Habitatge, Xavier Oller, ha dit que “l’acord permet seguir treballant de manera global a la ciutat”, i que se sent “satisfet pel moment històric que s’està vivint amb aquesta decisió, treballada i estudiada des de ja fa temps”.

El segon tinent d’alcalde i regidor del grup municipal d’ERC, Tomàs Álvaro, ha explicat que el tema Cap de Creu ve d’herència i que pensar en desafectar la zona ha estat, al seu parer, “la decisió més adequada, ja que fa possible mantenir la ciutat que tenim, sense necessitat d’experimentar urbanísticament un sector que cal posar en valor”.

Per la seva banda, el regidor d’Urbanisme i Planejament, Joan Martorell, ha recordat que el consens en aquest acord és fruit d’un objectiu comú i que no és altre que el treball per millorar la ciutat. Per això, ha dit, “és important la voluntat que han demostrat els diferents partits polítics per canviar les coses i no deixar que temes que enrareixen i creen malestar als ciutadans s’endarrereixin més del necessari”.

Un cop arribat a aquest acord, s’ha dissenyat un calendari d’actuacions que es portarà a la seva aprovació en el ple del mes de desembre, on es contempla delimitar l’àmbit d’actuació i d’estudi, per configurar els plans de millora urbana, i suspendre tant les llicències d’enderrocs, en tot l’àmbit de la limitació, així com les llicències d’obres i enderrocs al polígon d’actuació interior (l’antiga Sínia).

El calendari per als mesos de gener i/o febrer preveu iniciar la Modificació Puntual del Pla General, que contempla modificar l’àmbit del PERI Cap de Creu, mitjançant un o més Plans de Millora Urbana, Eliminar com a Objectiu el pla d’obertura d’un nou tram de la Rambla Samà i eliminar els paràmetres edificadors establerts en els edificis previstos i delimitar un polígon d’actuació a l’anomenada Sínia de l’aigua calenta.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local