VD |
22-06-2009 20:44
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
L'UTAP Sitges'09 s'ha plantejat diversos objectius pel seu estudi: la rehabilitació del parc, promocionar el turisme sostenible com a motor de desenvolupament i la protecció ambiental. Per iniciar el treball, el grup d'experts ha estudiat la situació del parc en relació a la resta de parcs veïns, ha analitzat el seu marc legal i s'ha introduit en el coneixement de la flora, la fauna, les canteres, etc.
Pel que fa als inconvenients, els urbanistes destaquen el dèficit en la mobilitat a les entrades del parc i també en el seu interior, i la manca d'una identitat pròpia, així com també una important manca d'infraestructures per gaudir del parc.
L'estudi ha tingut en compte l'anàlisi de la identitat, la millora dels accessos, la coherència de l'estructura, la connexió al mar, la consideració de les canteres com a icona industrial dintre del parc, l'ús que es podria fer de les canteres, la regeneració del parc, els edificis abandonats i la creació d'un organisme per gestionar-lo.
El pla estratègic
L'UTAP Sitges'09 proposa un pla estratègic per desenvolupar les diferents propostes. Els punts forts d'aquest pla serien la connexió de tot el parc a través de corredors amb 8 punts d'entrada, 6 punts d'especial interès, 3 punts d'accés a ferroviari, la creació d'una àrea marina protegida allà on el parc connecta amb el mar i la creació d'una estructura de camins.
La revitalització de l'interior del parc estaria orientada a la restauració de les masies, la reforestació i l'aprofitament del patrimoni històric. Les masies es podrien restaurar i associar al cultiu de la vinya, entre altres propostes. Paral·lelament, es podrien recuperar els espais naturals danyats i reforçar les activitats naturals que es realitzen.
En quant al patrimoni, caldria generar activitats que aportessin visites i incrementés el interès turístic. Finalment, es proposa també la construcció de circuits i passeigs per a la pràctica de la bicicleta i el senderisme. La proposta passa per la creació d'un model de gestió del parc dotat d'estructura organitzativa i financera.
Pel que fa a l'aprofitament de la part del litoral del parc es planteja la creació d'obres arquitectòniques i la recuperació d'espais, com el de les pedreres. Els urbanistes també proposen la creació d'una ruta que travessi el límit litoral del parc i la recuperació de la vinya per a la seva promoció. Per fer aquest anàlisi, els experts s'han reunit amb els diferents sectors vinculats amb el parc.
L'UTAP Sitges'09 és una trobada de tècnics que es reuneixen per donar una resposta ràpida a un projecte, una iniciativa a nivell local, que requereix d'una opinió d'experts.
Jordi Baijet: “No es podrà posar una incineradora en aquest Parc”
L'alcalde de Sitges, Jordi Baijet, va tancar l'acte de presentació de les conclusions de l'UTAP Sitges'09 recordant que els tallers que es venen fent a Sitges des de fa quatre anys tenen un valor afegit a les idees que s'hi exposen; i és que les persones que els composen ja són amics de Sitges.
“En la primera reunió es va parlar de soterrar les vies del tren, i ja estem esperant l'estudi oficial sobre el soterrament. En la segona es va parlar sobre Sitges caminant, i en aquest moment ja hi han menys cotxes a la vila. En la tercera es va parlar de la comarca i del seu desenvolupament, i ja estem a punt de crear una agència de desenvolupament per a Garraf”, va dir Baijet. “M'agradaria que el projecte del parc sigui una realitat i vull dir que; després d'això, no es podrà posar una incineradora en aquest parc”, va afegir.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!