SITGES

Sitges, prohibida la transgressió

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Sitges ja porta tres anys aplicant una ordenança cívica que en el seu moment va ser considerada revolucionària i, pels més escèptics, de difícil aplicació. El temps, però, ha donat la raó als qui creien que, com l’alcalde, Jordi Baijet, “calia tallar d’arrel aquells comportaments que a la llarga ens haurien perjudicat com a poble i com a ciutadans”. Per això, l’Ajuntament ha fet un nou pas endavant amb les patrulles cíviques. Es tracta d’una parella formada per un policia local i un agent cívic que s’encarrega de sensibilitzar la ciutadania informant-los de les pràctiques correctes i, al mateix temps, denunciar aquelles actituds que vulneren el pacte cívic. Doncs bé, en el primer semestre de funcionament de la patrulla cívica els resultats són de 1.368 incidències, de les quals 53 denúncies i, 65, expedients d’investigació relacionats amb la deposició de les bosses de residus. I és que la majoria d’aquestes incidències estan relacionades amb la deposició de bosses fora dels contenidors i de gossos que els seus amos passegen deslligats pels carrers o les platges. Per això els agents van equipats amb un sistema informàtic de gestió integral via GPS que detecta les incidències en els punts de recollida i permet actuar procedint a la identificació dels infractors. Segons l’Ajuntament, els agents “tenen una funció dissuasòria, sempre es busca la complicitat amb el ciutadà i la sanció és l’últim recurs”.

Fonts del gremi de la restauració i l’hostaleria de Sitges valoren positivament la campanya cívica que “afavoreix la convivència”, perquè “un entorn degradat produeix violència, i en canvi, una zona neta i cuidada afavoreix el benestar dels qui usen aquest espai públic”. Aquestes mateixes fonts asseguren que fer complir les normes cíviques no suposa cap problema “perquè la gent cada vegada és més conscient que segons quines actituds no es poden permetre”.

El naixement del pacte cívic

El Pacte Cívic neix ara fa tres anys a partir d’un estudi previ coordinat i elaborat pels doctors Salvador Giner i Víctor Climent, de la facultat de Sociologia de la Universitat de Barcelona. I és que ja feia temps que l’Ajuntament de Sitges volia dotar-se d’eines jurídiques per poder lluitar contra el turista que es passeja pel carrer amb banyador, sense samarreta, descalç, consumint alcohol i provocant aldarulls i la consegüent degradació del nucli antic, on es concentren la majoria de locals nocturns. Sitges aposta per un turisme de qualitat, interessat en la cultura, els museus i la gastronomia, i, per tant, incompatible amb qui només busca sol, platja i sangria.

Així, i un cop detectats els problemes, una comissió mixta formada per representants de tots els grups polítics i amplis sectors de la societat civil, cultural i econòmica, van decidir tirar endavant el Pacte Cívic i imposar uns criteris de conducta per tal de convertir la vila en un espai “amable i acollidor”. Les normes, considerades de “sentit comú”, s’han ampliat a altres èpoques de l’any, com ara el Carnaval. L’Ajuntament també ha posat en funcionament aquest any el projecte Ciutadà responsable que s’ha iniciat amb l’edició d’un joc cívic adreçat als infants.

Article publicat al diari AVUI

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local