VD |
28-09-2010 23:13
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
Amb ells s'obrirà un debat des de Vilanova i la Geltrú amb 12 sales més de la xarxa, que hauran vist simultàniament Pax Americana. Aquesta experiència es provarà per primera vegada en la història del Documental del mes, mitjançant webcast.
Pax Americana mostra, a través de material d'arxiu i d'un accés sense precedents a la Unitat Espacial de l'exèrcit nord-americà, com es posicionen generals, analistes, polítics, diplomàtics, activistes per la pau i pilots davant d'una qüestió tan crítica com desconeguda: la conquesta militar de l'espai. Denis Delestrac analitza si ha començat o no la militarització de l'espai i quines podrien ser-ne les conseqüències, i planteja preguntes sobre les quals no hi ha una resposta consensuada, com ara a qui pertany l'espai o com caldria regular-ne el seu és. Compta amb veus d'activistes coneguts, com l'escriptor Noam Chomsky o l'actor Martin Sheen.
Debat amb el director
Per primera vegada en la història del Documental del mes, se celebrarà una sessió de preguntes i respostes amb el director del film immediatament després de la seva projecció. Hi podran participar els assistents a les 13 sales de la xarxa on es projectarà a la vegada, incloent una sala de Xile (Universidad Católica de Valparaíso), que programarà una sessió extraordinària a les 14 h -hora local- per participar en l'experiència. Les sales des d'on se seguirà aquesta sessió especial, el 7 d'octubre a les 20 h, són de diverses poblacions catalanes, així com de les Balears, Castella Lleó i Asturias. La resta de cinemes de la xarxa projectaran el film en altres horaris.
El debat amb Denis Delestrac i un expert en investigació aeroespacial es retransmetrà des de Neàpolis mitjançant tecnologia webcast (retransmissió a través d'internet). Els espectadors de les altres sales podran formular preguntes via e-mail o SMS. L'experiència, pionera a casa nostra, reforça la vocació del Documental del Mes de donar la mateixa oportunitat als espectadors de qualsevol punt geogràfic de veure documentals de qualitat en pantalla gran, amb un valor afegit: la possibilitat de dialogar amb el director del film.
Paral·lelament a la projecció de Pax Americana de la mà del Documental del mes, a la Índia se celebrarà, la setmana del 9 al 12 d'octubre, una conferència internacional, la Space for Peace Week (http://www.space4peace.org/), on es debatran les polítiques sobre l'ús de les armes espacials i el paper que hi juguen els EUA i es plantejaran possibles solucions a una militarització que ja sembla irreversible.
El director
Abans de Pax Americana, Denis Delestrac ha fet altres documentals de caràcter sociopolític i cultural. Va participar en la sèrie Nomads, produïda per Televisió de Catalunya i Orbita Max, com a director de Human Rights (2003), un film que analitza com els conflictes armats afecten de forma creixent a les poblacions civils i els seus moviments migratoris. Ha treballat també amb el conegut fotògraf del National Geographapic Steve McCurry a The Nomad Spirit (2003), que exposa com l'economia de mercat ha transformat la Societat de Mongòlia. Recentment, Delestrac també ha ajudat Jordi Llompart amb el guió de El misterio del Nilo (2005), la pel·lícula IMAX amb més audiència dels darrers anys.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!