VD |
29-09-2010 22:03
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
El programa de Voluntariat per la llengua presenta novetats aquest curs, dirigides al sector empresarial. Es tracta de donar facilitats a les empreses perquè el seu personal pugui practicar o adquirir seguretat i fluïdesa en català, dins del seu entorn laboral, amb companys i companyes de la feina que parlen català habitualment. La idea és que aquesta pràctica afavoreixi la comunicació de l'empresa amb la seva clientela, altres organismes i institucions.
Les persones i empreses que estiguin interessades a participar en el Voluntariat per la llengua han de posar-se en contacte amb qualsevol dels cinc serveis de català que hi ha a la zona (VNG-Garraf, Vilafranca-Alt Penedès, Ribes-Les Roquetes, Sitges o Sant Sadurní) i apuntar-s'hi.
Programa consolidat
El curs 2009-2010 un total de 489 parelles es van formar al Centre de Normalització Lingüística (CNL) de l'Alt Penedès i el Garraf en el programa Voluntariat per la llengua. Per comarques, al Garraf es van fer 191 parelles i a l'Alt Penedès, 298, les quals s'inclouen en les 10.500 que es van fer a tot Catalunya. Des del 2003, s'han creat 40.669 parelles lingüístiques.
A banda del nombre de parelles, des dels CNL es destaca la participació d'entitats i establiments en el programa. Pel que fa a les entitats, actualment n'hi ha més de 30 que s'han adherit al Voluntariat per la llengua a les dues comarques. Respecte als establiments, des que es va iniciar una campanya destinada específicament a ells (establiments col·laboradors) l'any 2006, prop de 600 s'hi han adherit a l'Alt Penedès i el Garraf, i gairebé 5.000 a tot Catalunya.
Els establiments col·laboradors, que s'identifiquen visualment amb un adhesiu del logotip del programa, adquireixen el compromís de garantir que les persones que vagin a l'establiment trobaran facilitats per expressar-se i ser ateses en català, encara que el parlin amb dificultat. D'aquesta manera, entitats i establiments manifesten la voluntat de col·laborar a fer del català la llengua de convivència de Catalunya.
A més a més, durant l'any el Voluntariat per la llengua organitza, en solitari o junt amb altres organitzacions, activitats complementàries: visites a llocs emblemàtics de les poblacions o a exposicions, projeccions, tertúlies literàries, xerrades, excursions, tallers de castells o de teatre, calçotades, concerts, etc.
Al CNL de l'Alt Penedès i el Garraf, el Voluntariat per la llengua va començar l'octubre del 2002 com una activitat voluntària per practicar la llengua oral i complementar així l'aprenentatge dels cursos de català. Així van començar les 20 primeres parelles lingüístiques dins l'àmbit territorial del CNL.
Aquesta iniciativa, que s'ha mantingut durant tots aquests anys, s'ha consolidat des del 2007 com un programa dins de les actuacions que impulsa el CNL per fomentar l'ús social de la llengua catalana. Actualment, el Voluntariat per la llengua s'adreça a tota la població i, a més de comptar amb una participació activa i creixent de parelles lingüístiques, hi continua afegint el suport d'organismes, entitats i establiments comercials.
Més informació
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!