VD |
20-10-2010 20:35
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
Aquest conveni estableix, entre d’altres actuacions, la definició conjunta d’un programa anual d’activitats, la recerca de patrocinis i la col·laboració en aspectes relacionats amb la comunicació, documentació, educació i conservació per tal d’aconseguir la màxima potenciació del Museu.
La signatura culmina una trajectòria iniciada ara fa 20 anys, amb l’obertura del Museu del Ferrocarril, és també la consolidació dels projectes culturals iniciats en els darrers anys per a la promoció i desenvolupament del Museu i obre el camí per a la coordinació des d’aquest equipament de les iniciatives patrimonials a la resta del país. Un pacte que té la vocació de convertir Vilanova i la Geltrú en la capital del ferrocarril a Catalunya.
L’acord històric ha estat possible per l’acció conjunta i la complicitat de l’Ajuntament de la ciutat, la Fundació que gestiona el museu, Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya i el Museu de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya. Un Consell de nova creació integrat per dos representants de cada una de les parts es reunirà, com a mínim, dues vegades l’any per tal de coordinar les accions a dur a terme. El Consell també impulsarà una reflexió conjunta sobre el futur del museu.
Les interrelacions que s'han produït entre les institucions signants del conveni, constitueixen una base prou sòlida perquè, amb el suport de l'excepcional col·lecció de vehicles, de les instal·lacions i les activitats del ferrocarril a Vilanova, es produeixi un impuls qualitatiu. En aquest sentit, l’any 2010 també s’ha caracteritzat per l’inici del Màster en Sistemes Ferroviaris i de Tracció Elèctrica del Campus de la Universitat Politècnica de Catalunya a Vilanova i la Geltrú, en el qual ha participat activament el museu i la fundació que la gestiona. Aquesta titulació obre a Catalunya un nou àmbit de col·laboració entre la Universitat i les entitats vinculades al ferrocarril i té com a finalitat la formació de professionals d’aquest sector.
En paral·lel, la rehabilitació integral de l’estació de Vilanova per part d’ADIF, una de les més monumentals de la xarxa de Rodalies de Catalunya, és una actuació molt destacable d’aquest any que millora substancialment l’accés ferroviari a la ciutat. Per altra banda la determinació de Renfe d’establir a la capital del Garraf la capçalera de la Gerència del Mediterrani de Integria, àrea responsable de les reparacions i manteniment dels vehicles ferroviaris i les obres de modernització dels emblemàtics tallers de Renfe a Vilanova, són actuacions molt destacables per poder parlar de l’esmentada capitalitat ferroviària.
La consolidació de les activitats d'aquest equipament cultural dins del panorama museístic català, unida al llegat del seu patrimoni i a la seva contribució a la valorització del ferrocarril entre els nens, joves i adults, legitimen la seva evolució com a centre de referència i dinamitzador de les iniciatives culturals vinculades al tren a Catalunya.
Els dos darrers anys s’ha realitzat el pla museològic i l’avantprojecte arquitectònic del conjunt de les instal·lacions –subvencionat pel mNACTEC. Per altra banda, el Ministeri de Foment ha destinat dues partides de 450.000€ dels Pressupostos Generals de l’Estat de 2009 i 2010 a l’elaboració de projectes executius i obres de rehabilitació parcial en dues de les edificacions més emblemàtiques del museu: la nau i la Rotonda.
Vilanova i la Geltrú, s'ha anat refermant com a ciutat de referència del ferrocarril, i amb aquest conveni es vol avançar en aquesta consolidació dins de l’escenari dels projectes de futur i les inversions ferroviaris previstes pels propers anys. En aquest marc, el Museu del Ferrocarril aspira a convertir-se en el centre integral de cultura i comunicació del ferrocarril a Catalunya.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!