VD |
27-10-2010 23:28
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
La recollida d'aquesta bastida arriba sis mesos després de la seva instal·lació, un cop s'han acabat els treballs d'execució de les noves façanes dels carrers de Sant Sebastià i Col·legi, i la restauració de la façana principal.
Pel que fa a la tanca existent davant de les façanes, està previst que es retiri el proper dia 5 de novembre. Un cop retirada, només mancarà realitzar alguns treballs de repassos de fusteria, elèctrics i de pintura a la zona de sota porxos, a partir del dia 8, que posaran el punt final a la primera fase d'ampliació de l'Ajuntament. En aquest sentit, la plaça de la Vila tornarà a mostrar la seva estètica original durant la Fira de Novembre.
Un procés llarg i ple d'entrebancs
Era l'any 2000 quan l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú, i un cop vistes les patologies que presentaven les dependències dels antics jutjats, es plantejava la necessitat d'intervenir en aquest edifici. Fou l'any 2003 quan, a través de la Diputació de Barcelona, es va fer un primer projecte per tal d'arranjar aquesta part de l'edifici municipal i donar-li una nova funcionalitat. Aquest projecte no es va poder dur a terme i el propi Ajuntament, ja l'any 2004, va aprovar el projecte d'enderroc i nova construcció del que seria l'ampliació de la Casa de la Vila. El projecte preveia un sistema determinat per fer la fonamentació, tot i que caldria validar-lo un cop s'hagués buidat del solar.
L'any 2005 es va fer la deconstrucció de l'edifici, un procés d'enorme complexitat que permetia respectar i conservar la façana de la plaça de la Vila, inclosa dins el Pla Especial i Catàleg del Patrimoni Històric-Artístic de la ciutat. L'actuació va suposar l'enderroc manual de l'edifici existent, conservant-ne la façana principal. Tot seguit es va procedir al buidat del solar, moment en el que es va poder valorar objectivament si la solució de fonamentació proposada en el projecte era l'òptima. L'estudi geotècnic que es va realitzar en aquell moment va donar uns resultats inesperats i va suposar un encariment de l'obra. També cal afegir la complexitat de l'aparició d'uns refugis de la Guerra Civil i de dos pous. Tots aquests fets van suposar que l'estructura plantejada en el projecte inicial no es pogués executar a causa de la complexitat de l'entorn. Amb això, es va produir un conflicte entre l'Ajuntament i la Direcció Tècnica encarregada de realitzar aquests treballs, la qual cosa va suposar una parada important en l'obra.
Davant d'aquesta situació, l'Ajuntament va encarregar un segon estudi geotècnic, el qual proposava la fonamentació concreta que finalment s'ha dut a terme. En aquest sentit, l'Ajuntament ha hagut de fer un sistema de pantalles molt important per donar solidesa a la nova estructura. I en aquest procés de construcció de pantalles han sorgit nous problemes que, tot i que s'han anat solventat a mesura que avançaven els treballs, ha suposat un retard. En aquest sentit, però, s'han reforçat les entrades als refugis abans esmentats i s'han reforçat les voltes de la plaça de la Vila, unes tasques no previstes en el projecte inicial.
Tot aquest llarg procés ha suposat a l'Ajuntament un increment dels pressupostos previstos. Inicialment, els costos estaven estimats en 1.100.000 euros, i incloïen la deconstrucció l'edifici dels antics jutjats, la realització de la nova estructura i fer-ne els tancaments, sense, però, fer el revestiment de les parets ni altres elements, inclosos ja en la segona fase del projecte. Finalment el pressupost ha estat de 2.000.000 euros. Tot i amb això, la primera fase de les obres ha inclòs la construcció del nou edifici, la realització dels tancaments i l'acabament exterior, aspecte que no estava previst en la primera fase del projecte inicial.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!