VD |
21-11-2010 16:32
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
Fomentar la donació s'òrgans i teixits va ser l'objectiu de la xerrada que sota el títol Tot el que cal saber per donar vida va tenir lloc ahir dijous al CAPI de Baix-a-mar, de Vilanova i la Geltrú.
Que la xerrada es fes al CAPI no va ser una coincidència, ja que segons va dir la regidora de Salut i Serveis Socials, i metgessa, Encarna Grifell, aquest centre en es caracteritza per la seva innovació constant. "Millorant els serveis que s'ofereixen al centre ens permet millorar la salut de les persones. És aquesta combinació de salut i benestar la característica d'aquest model innovador".
La regidora va felicitar la feina diària dels professionals de l'Organització Catalana de Trasplantaments, de qui va destacar la seva professionalitat. I va afegir al voluntat de l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú de contribuir al foment de les donacions d'òrgans i teixits.
Per la seva banda, la responsable de la Unitat de Donació i Intercanvi d'Òrgans de l'Organització Catalana de Trasplantaments, Marga Sanromà, va dir que avui en dia el número de fonacions estan estancades, i que Catalunya tenia xifres de donacions molt altes, difícils d'igualar. Per contra les llistes d'espera de receptors es mantenien i en alguns casos havien augmentat. "Tot i ser un país amb molts donants, la xifra no creix. És per això que hem hagut de compensar-ho optimitzant els possibles donants, ampliant els criteris d'acceptació i millorant les tècniques quirúrgiques per beneficiar més d'un receptor".
Sanromà va destacar que per disminuir les negatives a la donació, que a Catalunya estan al voltant del 22%, era important que la gent deixes per escrit la seva voluntat de ser donant, i que per això s'estava treballant amb un model de carta de responsabilitat.
La xerrada es va complementar amb un audiovisual que mostrava situacions compatibles amb una donació d'òrgans. El vídeo també proporcionava dades sobre les possibilitats vitals de les persones trasplantades, i el fet que mols pacients moren en llista d'espera. Així mateix van donar algunes xifres, com el número de trasplantaments que es fan anualment a l'Estat espanyol, al voltant d'uns 4.000, dels quals 800 es fan a Catalunya, i que el número anual de trasplantament de teixits era d'uns 11.000. També es va parlar de la possibilitat de ser donant en vida, i de la normativa estatal sobre donacions i trasplantaments.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!