VNG

Els socialistes aposten per la igualtat com a actiu per a la política i un país de progrés

Joan Ignasi Elena, Mila Arcarons, Agnès Pardell, Lídia Santos, Imma Moraleda i Mònica Almiñana posen de relleu la capacitat transformadora de la implicació de les dones en la política

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Al llarg de tot el matí del passat dissabte 20 de novembre de 2010, el PSC de Vilanova i la Geltrú va celebrar a la Llar d’Infants La Baldufa l’acte “La política que pensa en les dones i la igualtat”.

Un bon nombre de públic va participar en les diferents ponències centrades en la temàtica de les dones i la igualtat. L’Alcalde de la ciutat, Joan Ignasi Elena, i la candidata de la comarca al Parlament de Catalunya, Mila Arcarons, van ser els encarregats de presentar l’acte, que va comptar amb la presència de la Consellera de Treball, Mar Serna, de les diputades al Parlament de Catalunya, Agnès Pardell i Lídia Santos, amb la regidora de l’Ajuntament de Barcelona i Secretària de Polítiques de les Dones del PSC, Imma Moraleda, i amb la Consellera Delegada del Consorci Sanitari Integral, Mònica Almiñana.

L’Alcalde Joan Ignasi Elena va esmentar la diferència existent entre una Generalitat governada per CiU i la socialista, posant com a exemple la Llar d’Infants “La Baldufa” i la inversió per alumne dels governs de Pasqual Maragall i José Montilla, que han estat impulsors d’una educació pública de qualitat. En aquest sentit, Elena va convidar els assistents a moure’s en favor de les idees que sustenten la ideologia socialista.

La candidata Mila Arcarons va recordar el desè aniversari de l’assassinat d’Ernest Lluch a mans de la banda terrorista ETA. Arcarons també va destacar que el 25 de novembre és el Dia Internacional contra la Violència de Gènere i va voler compartir amb els assistents la necessitat d’analitzar quina és la política que pensa en les dones i la igualtat.

Arcarons va explicar que aquests darrers anys, “els socialistes han manifestat que les polítiques públiques dels nostres governs s’han tenyit de perspectiva de gènere”. La candidata socialista també va recordar que “la política municipal ha estat en l’avançada de defensar la igualtat dels homes i les dones i que aquests darrers anys hem posat la igualtat a l’agenda política, però també a l’agenda ciutadana”. Per Mila Arcarons, “cada vegada més les dues van agafades de la mà -perquè la política ha respost a la necessitat transformadora d’una necessitat social i ha posat en valor un dret fonamental com és la igualtat de gènere-. En el sentit que potser comencem a arribar a la conclusió, tots plegats, que parlar d’igualtat és quelcom que implica la globalitat de la nostra vida quotidiana: llars d’infants, conciliació, propostes per a dones amb risc de pobresa, llei de dependència, polítiques en l’àmbit laboral i en el de la salut, i que il·lustra un dels elements centrals del nostre ideari.”

Per la seva banda, la diputada Agnès Pardell va centrar la seva intervenció en el seu treball com a ponent del Codi Civil de Catalunya. Va ressaltar que s’ha regulat la indignitat per a heretar dels homes condemnats en sentència ferma per un cas de violència masclista i el reconeixement de la personalitat jurídica al moment de néixer, fet que al Codi Civil Espanyol no es dóna fins a les 24 hores del naixement. Pardell va destacar que en ocasions se’ls havia acusat d’intervencionistes però que “els drets han d’entrar a dins dels domicilis” per a poder garantir una protecció total i aconseguir una igualtat real i efectiva. Pardell també va esmentar que CiU té un model de societat al cap que ja no existeix i que pretenen derogar la llei perquè de les diferents tipologies de famílies només en tenen una, la de sempre.

Lídia Santos va citar al polític francès Léon Gambetta amb la seva frase “la veritable democràcia no és la que reconeix als iguals, sinó la que els crea”. Mònica Almiñana, per la seva banda, va destacar que la salut ha estat pensada per als homes i es treballa des d’un punt de vista masculí. Prova d’això és que la majoria de càrrecs directius en aquest àmbit, igual que en d’altres, són majoritàriament homes. No obstant això, Almiñana deia que “al llarg d’aquesta legislatura la conselleria que lidera Marina Geli ha avançat més que mai en el disseny de les propostes que acompanyin i responguin a les necessitats de les dones”.

Imma Moraleda, va destacar que sempre han estat els governs socialistes, estatals o nacionals, els impulsors de legislació en matèria de dones i igualtat. Moraleda va reclamar que tinguéssim en compte “una nova gestió del temps per a l’organització de la societat. Si ho fem així, serà una societat més justa i igualitària”.

La darrera intervenció va anar a càrrec de la Consellera de Treball, Mar Serna, que va explicar que en ocasions hi ha qui ha dit que no cal fer polítiques d’igualtat en temps de crisi. Davant d’aquestes afirmacions, Serna va assegurar que precisament es tracta del moment més adequat. La consellera va afegir que la nostra societat no es pot permetre perdre més del 50% del talent, que correspon a les dones i va destacar que CiU no ha fet mai cap mesura en favor de la igualtat. Dins del paquet de mesures empreses per la seva Conselleria, destacà la creació d’una Direcció General d’Igualtat d’Oportunitats, i que des d’aquí s’ha treballat per a la incorporació de les dones al mercat laboral, que són el col·lectiu amb més atur de llarga durada i més alta temporalitat.

Per aquesta raó, calen plans d’igualtat a les empreses i delegades d’igualtat a les mateixes. Serna va concloure la seva intervenció demanant el vot, perquè l’abstenció afavoreix a la dreta que, per altra banda, no ensenya què vol en matèria d’igualtat, fet que suposaria un inequívoc pas enrere per a dones i joves. En aquest sentit la Consellera s’ha referit a la proposta del programa iguals que aquests dies el president Montilla ha explicat en el marc de la campanya electoral i que deixa clar que treballar per a la igualtat en el futur immediat és una prioritat dels i les socialistes.

Durant l’acte hi ha hagut coincidència en la necessitat que la igualtat avanci amb el suport de les lleis. Concretament s’ha recordat que en el programa dels i les socialistes s’hi contempla la necessitat d’aprovar una “llei catalana per la igualtat”. Una proposta per a fer efectiva la igualtat d’oportunitats d’homes i dones que implica i afecta a tots els àmbits de la nostra vida: participació política i social, educació, cultura i coneixement, mercat de treball, polítiques del temps i de ciutadania, seguretat, etc. Aquesta llei tindrà com a objectiu consolidar i garantir totes les millores i les accions a favor de la igualtat dels darrers anys, posicionar-les en rang de llei i com a drets de les dones. Serà el marc per a impulsar i consolidar les polítiques públiques a favor de la igualtat amb què s’ha de comprometre la globalitat del govern. Serà una mostra clara que una de les missions i prioritats de les politiques públiques és, per als socialistes, la igualtat.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local