VNG

Cooperativisme més enllà de la crisi

El CUM ha organitzat un monogràfic de cooperativisme que es durà a terme els propers 9 i 16 de maig a l'IMET

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

L'evolució de les dades de les cooperatives existents a Catalunya constaten una tendència a l'alça en els darrers tres anys de crisi d'aquest tipus de forma de treball. El perfil dels nous cooperativistes és molt divers, s'interessen per aquesta fórmula persones que en aquesta època de crisi han patit un procés de tancament d'empresa i volen donar continuïtat a algun negoci, però, hi ha un altre perfil, que és el de joves emprenedors que volen iniciar un nou projecte.

La directora general d'Economia Cooperativa i Creació d'Empreses, Mireia Franch, explica que la "cooperativa és una fórmula atractiva pel simbolisme que representa" i en aquest sentit apunta que en època de crisi la gent tendeix a "agrupar-se". En aquest sentit, Miquel Miró, president de la Federació de Cooperatives de Treball de Catalunya, també coincideix amb aquesta valoració. Augura que molt probablement l'argument que fa decantar a aquestes persones a crear una cooperativa és que "la unió fa la força". El director d'aquest organisme explica que a través de la constitució d'una cooperativa es posen en comú uns interessos compartits per diferents actors, així com també es comparteixen els riscos, ja que tots els socis tenen la mateixa responsabilitat. A més a més, les cooperatives generen uns valors socials com l'arrelament dels treba lladors amb un territori, explica Miró, i són "democràticament més valuoses" perquè el poder està en funció de les persones i no del capital.

Sota aquest context es presenta el curs Cooperativisme més enllà de la crisi: quines oportunitats ens ofereix la cooperativa?, organitzat conjuntament pel Campus Universitari de la Mediterrània i el Club Emprendre de l’IMET. El monogràfic tindrà lloc els dies 9 i 16 de maig de 9:30 a 12 hores a les mateixes instal·lacions de l’IMET i té un preu de 15 euros. El curs estarà dirigit per CREANT SCCL, Nascuda el gener de 2006, és una cooperativa de treball associat sense ànim de lucre dedicada, en cos i ànima, a la consultoria social especialitzada. Serveis integrals multidisciplinaris que abasten des de la gestió de projectes al disseny d’itineraris d’autoocupació i microcrèdits, tot passant per la formació, la recerca o el foment de la participació fins arribar als plans estratègics.

El curs es presenta amb els objectius de donar a conèixer els principis cooperatius i els diversos tipus de cooperatives existents, i de mostrar les característiques de la cooperativa com a forma d’empresa davant altres formes d’organització: sostenibilitat, perdurabilitat, fiscalitat i tipus de finançament.

Endinsant-nos en allò que aporta el cooperativisme, la Núria Isanda i el Sebastià Jódar, membres de CREANT, són diàfans: aporta més solidaritat (“tothom es prem el cinturó i tothom comparteix per mantenir els llocs de feina”), aporta sortides conjuntes (“mai ningú se salva sol”), aporta més creativitat (“compartint idees per saber per on tirar”). Aporta més sinergia i més xarxa. Perquè “en moments de crisi és quan la gent s’ha d’ajuntar i ajudar més: sols no podem, mai” rebla la Núria, que apunta que cal combatre “l’individualisme salvatge que ens volen inculcar de tu sol, que ets el millor, guanya i arrasa”. En aquest punt estem quan arriba Confuci, citat per en Sebastià, per fer-ne la síntesi global holística de la cooperació social: “tots junts som millor que cap de nosaltres”. La potència d’un cervell col·lectiu que és diu cooperativa i que té un tret diferencial antagònic: “és la diferència entre generar riquesa i compartir-la o que només s’enriqueixin un quants”. I ara toca, consultors de futur, “consolidar les cooperatives, especialitzar-les, enxarxar-les”.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local