SITGES

Pla de xoc contra el morrut de les palmeres

L’Ajuntament inicia una campanya per combatre el morrut de les palmeres i evitar la seva propagació

Ajt Sitges. palmeres

Ajt Sitges. palmeres

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

En total es faran tres actuacions l’any que es basen en polvoritzacions gruixudes o a raig de la copa. La primera actuació s’ha dut a terme aquest mes de setembre, i es preveu que la campanya s’allargui fins al 2013.

Per combatre la plaga, la participació ciutadana és fonamental, ja que malgrat l’insecte pugui estar en una zona privada es desplaça volant o trepant. El regidor de Via Pública, Lluís Marcé, demana “tota la col•laboració de la ciutadania, ja que serà entre tots que hi podrem fer front. Cal avisar el més ràpid possible als jardiners o bé avisar a l’Ajuntament”.

Detectar els atacs inicials del morrut és difícil. Cal vigilar la palmera de forma periòdica i observar atentament la copa. Aquí cal veure si es produeix qualsevol anomalia en la seva estructura, ja sigui desestructuració, fulles de l’ull abatudes o aplanament.

Com a mesura preventiva, cal tenir en compte que les ferides afavoreixen l’atracció de l’insecte. Es recomana que la poda o altres activitats que puguin provocar ferides es realitzin entre els mesos de desembre i febrer. Si per raons justificades es fan fora d’aquestes dades, aniran seguides d’un tractament fitosanitari que ha d’efectuar-se per una empresa o entitat inscrita al Registre Oficial.

El morrut de les palmeres és un coleòpter barrinador de la família dels curculiònids. Originari del sud-est asiàtic i la Polinèsia, s’ha propagat per tots els països del litoral mediterrani on ha provocat la mort de milers de palmeres. L’adult mesura de 2 a 4’5 cm. És de color vermellós i està dotat d’un morro allargat característic. Els ous són ovalats de color blanquinós i brillants. Les femelles posen de 300 a 400 ous, al teixit tendre de la corona i a les ferides del tronc. La femella escull les fulles de l’ull i diposita els ous a la part més tendra. Les larves es desenvolupen dins la palmera i poden superar els 5 cm en l’últim estadi. Són de color groguenc i la càpsula encefàlica marró fosc brillant. És àpoda o compta amb fortes mandíbules.

El cicle complet d’un ou a un adult té una durada de 3 a 4 mesos. Viuen diverses generacions dins la mateixa palmera on conviuen de forma gregària tots els estadis de l’insecte. Els adults, quan surten per colonitzar noves palmeres són atrets preferentment per les que tenen ferides accidentals o degudes a la poda.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local