VD. Parkinson
Redacció |
28-11-2011 18:15
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
L’objectiu és que aquests pacients disposin de la medicació que necessiten en el moment en què es presenten els símptomes gràcies a nou un sistema intel·ligent basat en un sensor i una bomba que lliura medicació de manera contínua.
El sistema consta d’un petit sensor portàtil que capta els moviments del pacient i una bomba subcutània que administra medicació per al control de la malaltia. El sensor de moviment és capaç de detectar automàticament l'empitjorament del pacient i informar el sistema, amb aquesta informació el sistema dóna instruccions a la bomba de fàrmac perquè augmenti la dosi i reverteixi els símptomes del pacient.
Quan el pacient millora, la dosi de medicament que administra la bomba torna a la normalitat. Així, en temps real i en cada moment, el pacient rep just la dosi que necessita per no tenir símptomes. Tota la informació del sensor i les reaccions del pacient davant la medicació s’envien a un centre d'assistència a través d'un telèfon mòbil, que també forma part del sistema.
Des d'aquest centre d'assistència, els metges especialistes poden controlar els dispositius a través d'Internet i observar l'evolució dels pacients que els usen, així com interactuar amb el pacient i intervenir en els casos que sigui necessari.
El primer tractament que atura els símptomes quan es produeixen
Actualment no existeix cap tractament per a aquests pacients que resolgui els símptomes just quan es produeixen. Habitualment, els pacients tenen una pauta fixa de medicació. Aquesta resulta insuficient per controlar els símptomes en determinats moments i, per contra, resulta excessiva en altres, de manera que els pacients poden experimentar efectes adversos. En el moment actual les investigacions s’estan buscant pacients voluntaris que vulguin provar el nou sistema HELP, per comprovar si es troben millor que amb el seu anterior tractament (els neuròlegs d'aquests pacients també estan convidats a formar part de la investigació).
Projecte HELP
HELP va començar el juny de 2009 i està actualment en la seva fase final, en què es posarà a prova l'eficàcia del sistema HELP en pacients voluntaris. Les investigacions per comprovar el funcionament del dispositiu i els possibles efectes beneficiosos sobre els pacients començaran en els primers mesos de l'any 2012 i duraran sis mesos. Un total de 12 pacients de Parkinson provaran el nou aparell (4 d'ells provaran el dispositiu a Catalunya, 4 a Madrid i 4 a Tel-Aviv, Israel). Els pacients que usaran el dispositiu seran pacients amb malaltia avançada, que tenen símptomes mal controlats, i que ja disposen d'una bomba d'infusió del fàrmac anomenat apomorfina o estan pensant en utilitzar aquest tractament en infusió.
HELP ha estat subvencionat per la Comissió Europea i el Ministeri d'Indústria, Turisme i Comerç, dins del programa Ambient Assisted Living i té un pressupost total de 4.8 milions d'euros. Hi participen diverses empreses i centres de recerca d'Europa, entre els quals hi ha la Fundació Privada Sant Antoni Abat, la Universitat Politècnica de Catalunya, Telefónica Investigació i Desenvolupament, el Nevet ltd, d’Israel, la University and Hospital of Palerm, d’Itàlia, Telecom Italia S.p.A., HSG-IMITA d’Alemanya, i Mobile Solution Group, d’Alemanya.
Més informació
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!