Redacció |
04-07-2012 00:36
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
El primer debat de la sessió el va provocar l'aprovació de la celebració del correbous, en la modalitat de braus a la plaça, a La Collada els dies 21, 22 i 28 de juliol d'enguany. Aquest punt va ser finalment aprovat amb els vots a favor de quatre regidors de CiU, i els tres del PP; els vots en contra de la CUP i un d'ICV; i l'abstenció de cinc regidors de CiU, un d'ICV i tots els del PSC. En principi ICV va anunciar l'abstenció, la CUP el vot en contra, el PP el vot a favor i el PSC també el vot favorable. PSC i ICV van canviar el seu sentit del vot quan el govern va anunciar que donava llibertat de vot als membres del seu grup per motius de consciència.
Així ho van anunciar la portaveu de CiU, Glòria Garcia; i l'alcaldessa de Vilanova i la Geltrú, Neus Lloveras. Garcia manifestà que la Generalitat obliga a un acord de ple "amb el dia i hora de la celebració, ja que el correbou a plaça de La Colada està inclòs al llistat d'esdeveniments tradicionals tal i com marca la llei que els regula." Joan Ignasi Elena, des del PSC, va voler fer unes consideracions tècniques. "El que fem és un acte de concessió d'una llicència reglada per normes superiors. En aquest cas la llicència no la dona la Junta de Govern Local sinó el Ple. I si el Ple no la dona estaríem incomplint la norma. És un acte que si no s'aprovés hi hauria conseqüències legals. El govern ho està deixant en mans de l'oposició." L'alcaldessa Neus Lloveras va respondre que, en tot cas, "el Ple sempre és sobirà i cada regidor pot votar el que consideri oportú."
Per Iolanda Sànchez, d'ICV, "el reglament que determina la Generalitat fa que es consideri com a tradició. El correbous de la collada està dins aquest llistat. Dins un debat intern les tradicions, neixen, evolucionen, poden morir, o fins i tot se'n creen de noves. Cal aprofundir amb un diàleg per tal d'evolucionar i transformar aquesta festa. Creiem que ha d'haver-hi un canvi de model i fins i tot d'extinció, però partint sempre des del diàleg i des de la confiança. Avancem que en la propera ocasió farem un vot negatiu." El regidor del PP, Francis Àlvarez va anunciar el vot favorable i va demanar "respecte a la llei, als reglaments i a la llibertat de l'individu. Les tradicions s'han de conservar, excepte de les que estiguin fora de la normalitat, i aquesta no és el cas. No fan falta més arguments." Des de la CUP, Marc Font, va anunciar el vot contrari de la seva formació. "Estem en contra de les festes amb animals però sobretot de les que comporten maltractament. Te poc sentit que una ciutat com Vilanova segueixi mantenint aquest correbous."
El ple ordinari del mes de juliol també va servir per aprovar el calendari de festes locals per a 2013 que seran el dijous 17 gener, Sant Antoni Abat, i el dilluns 5 d'agost, celebració de la Verge de les Neus. També es va donar compte d'un bon nombre de convenis de l'Ajuntament de la ciutat i entitats com el Diari de Vilanova, l'Estació Nàutica; l'associació Menja't Vilanova, RENFE i el Museu del Ferrocarril, per una campanya de promoció de ciutat; el Centre de Formació Eqüestre Auriga per a l'organització de la Fira Rural Nature; l'Associació Cultural Nova Reggae; l'Associació La Medusa, accions socioculturals Festival Faraday 2012; o amb l'Associació Musical Eduard Toldrà.
En el capítol de mocions destaca l'aprovació de la que prensentà la CUP per a l'obertura exclusiva al ciclisme de la carretera del Pantà en determinades dates; la moció d'ICV contra l'anunci d'implementació de taxes en els estudis de cicles formatius de grau superior; o la moció del PP per a la cessió d'habitatges buits de les entitats bancàries per a lloguer social just. També es va aprovar la moció d'ICV de suport al Correllengua; i les mocions del PSC sobre la commemoració del Dia Internacional de l'Orgull Homosexual, Transsexual i Bisexual; i la de defensa del model municipalista de llars d'infants. Van quedar sobre la taula pel pròxim Ple la moció de la CUP de suport al serveis de menjadors escolars de la ciutat; mentre que es va aprovar per unanimitat la del seguiment del Ple de les negociacions amb els treballadors municipals i per l'equiparació dels sous dels càrrecs directius a la taula salarial municipal, també presentada per la CUP. També per unanimitat es va aprovar la moció de CiU de suport als Centres Especials de treball. La moció d'ICV per demanar la llibertat dels cinc cubans detinguts i sentenciats al Estats Units, ara fa catorze anys, es va aprovar amb els vots a favor del PSC, CUP i ICV, en contra del PP, i l'abstenció de CiU. Aquesta darrera moció va ser defensada per Carles Peris, membre del Casal d'Amistat amb Cuba.
L'apartat de mocions es va tancar amb un moció d'urgència presentada pel PSC sobre l'aprovació per part del Consell Rector de l'Imet del Pla d'Ajust. El regidor socialista, Joan Martorell argumentà que el pla suposa un seguit "d'ajustos pressupostaris i d'accions per aquests ajustos, a més d'un conveni amb els treballadors per reduir despeses, i mesures d'estalvi. Des del mes de febrer varem demanar un pla de viabilitat. No hi ha polítiques d'educació. Més enllà de les retallades pressupostàries no hi ha propostes. Es va demanar ajornar quinze dies la decisió del Consell Rector per tal d'estudiar les propostes. L'acord de l'IMET no es pot revocar al ple, però sí es pot instar a l'IMET que ho replantegi. No ens satisfà la manera en que s'ha dut a terme el diàleg. Des del govern no ha existit voluntat de diàleg. El Pla de viabilitat te mancances perquè hi ha dades que no estan confirmades. No és un pla madur."
La regidora d'Ensenyament, Ariadna Llorens, va mostrar dubtes sobre la idoneïtat legal d'aquesta moció i va mostrar un informe del secretari on s'especificava que no es pot revocar des del Ple un acord pres des del Consell Rector de l'IMET ja que competencialment no és possible. Llorens, des d'un punt de vista polític va dir que "davant la greu situació de crisi calia dur a terme aquestes accions des del Consell Rector de l'IMET amb un pla d'actuació i propostes pel període 2012-2013, acompanyades d'una nova visió del que ha de ser l'IMET. Però les retallades dels governs espanyols i català en polítiques d'ocupació, un 22% del pressupost, perjudiquen el funcionament de l'IMET. Cal recordar que des de la seva creació, el 2009, porta un dèficit acumulat d'1,6 milions d'euros. I els sous de l'IMET s'apujaven de promig un 15%. Calien propostes i un pla d'ajust i de redefinició. Es va presentar en Comissió Informativa, al Consell Rector de l'IMET i en una assemblea als treballadors. Les propostes han estat validades pel Consell Rector i pels treballadors. El nou conveni laboral, gràcies també als dos sindicats majoritaris, aconseguirà assolir l'equilibri pressupostari i sense acomiadaments."
Des d'ICV, Manel Claver, començà la seva intervenció dient que "l'IMET és molt important per la ciutat i la pèrdua del 22% de subvenció és molt preocupant. Per això es important que donem suport a l'IMET. El que volem es estudiar entre tots un Pla de viabilitat. Això però era molt previsible. Al Consell Rector, ICV ja va dir, fa mesos, que era el que ens venia a sobre. Hi ha una preocupació de tot el consistori,a excepció del govern,perquè tots els grups van demanar deixar el Pla de Viabilitat sobre la taula."
En la mateixa línia, Quim Arrufat, de la CUP, digué que "tenim la sensació que ja als pressupostos de l'IMET no hi havia una reflexió estratègica. Cal la formació professional per reactivar la nostra ciutat. Fruit d'aquesta prioritat es va donar suport a un augment al pressupost de l'IMET. Fa quinze dies se'ns informa de les retallades que se'ns venien a sobre però no teniem temps per a la reflexió i l'estudi. Per això vam demanar més temps. Perquè, a més, això no ens garanteix que al setembre torni a passar el mateix. Tot plegat ens sotmet a una inseguretat absoluta ja que desconeixem on ens porta el pla de viabilitat. Ens fan falta seguretat estratègica i molts més recursos."
La regidora del PP, Carmen Rodríguez, va firmar que "al Consell Rector van quedar clars els posicionaments dels grups de l'oposició. No teníem clares les dades que oferia el Pla de Viabilitat. A hores d'ara encara no sabem quines seran les aportacions de l'Estat i de la Generalitat. I cal saber per on es vol que vagi a l'IMET. Cal treballar per saber per on ha d'anar aquesta institució que ara per ara no dona fruits i només genera deutes. Però cal que treballem tots junts per a l'IMET."
La moció d'urgència va ser aprovada finalment per unanimitat però amb alguns canvis en el seu enunciat inicial.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!