Rescat financer de les famílies

Càritas afirma que és inajornable el fre immediat als desnonaments

Critica el retard vergonyós en l'adopció de mesures que abordin el problema d'arrel

Càritas remarca que el problema de l'habitatge és conseqüència de la crisi econòmica i culpa els governs d'aquesta situació

L'acumulació de pisos buits, 'un escàndol social'

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Càrites Diocesana de Barcelona assegura que és "inajornable" que s'adoptin mesures legislatives i normatives per posar "fre immediat" als desnonaments i als problemes de pagament dels habitatges. L'entitat alerta d'una "sagnia d'exclusió social" que afecta famílies d'edat adulta jove i amb fills i destaca que entre el 2007 i el 2011 els ajuts destinats a l'habitatge s'han triplicat. Des de l'any passat el Servei de Mediació en Habitatge (SMH) ha atès 900 famílies "amb gravíssims i angoixants" problemes de pagament del seu habitatge. "Només destinant un 1,5% dels fons obtinguts pel FROB a rebaixar el deute de les persones se salvarien dels desnonaments de 30.000 famílies", afirma Càritas.

Càritas assegura que la pèrdua de l'habitatge és un problema "gravíssim" que l'entitat porta denunciant "reiteradament" des de l'any 2009. És per això que critica "el retard vergonyós" en l'adopció de mesures que abordin el problema "d'arrel" ja que l'augment de famílies afectades pels denonaments ha arribat a un nivell, afirma, "escandalós".

De fet, remarca que entre els anys 2007 i 2011 els ajuts han passat dels 500.000 euros a l'1,5 milions per fer front a pagament de lloguers, quotes hipotecàries, relloguers, pensions, etc. per evitar la pèrdua de l'habitatge o d'un sostre a famílies en situació econòmica greu.

La majoria de famílies -n'ha atès 900 en aquest període, cosa que significa unes 3.500 persones- no haurien pensat mai que demanarien suport a Càritas, i fins a arribar-hi han passat per un procés de sofriment, ansietat, desorientació i depressió amb pèrdua d'autoestima, indica l'organització.

A més, el Servei de Mediació en Habitatge (SMH) ha atès 240 consultes i té en aquests moments una llista d'espera de 120 famílies. És a dir, que en el seu conjunt, el SMH en un any ha rebut demandes de 1.260 famílies -unes 4.700 persones-, amb una mitjana de més de 100 famílies mensuals.

Rescat financer de les famílies

Càritas remarca que el problema de l'habitatge és conseqüència de la crisi econòmica i culpa els governs d'aquesta situació, ja que no han sabut trobar "un aturador oportú i just en cap de les iniciatives que fins avui han estat adoptades".

Per tot plegat, rebutja mesures "parcials i incompletes" i demana que es posin en marxa mesures urgents per posar fi a aquesta situació i exigeix un "blindatge de fons", una segona oportunitat i el "rescat financer" de les famílies.

Un rescat que passa per crear un "mini FROB" per ajudar les famílies sobreendeutades. Segons Càritas, "només destinant un 1,5% dels fons obtinguts pel FROB a rebaixar el deute de les persones se salvarien dels desnonaments 30.000 famílies que no tenen ingressos suficients per abordar el cost de les seves hipoteques i estan abocades a la pèrdua de l'habitatge d'ús habitual".

En aquest sentit, considera que "de la mateixa manera que s'accepta que bancs i caixes reconeguin pèrdues comptables i se'ls permet compensar-les amb els nous ajuts, el mini FROB per a les famílies hauria de servir per compensar el diferencial de deute que les persones no poden assumir".

Càritas insta a modificar "de forma immediata" el Reial Decret Llei 6/2012, de mesures urgents de protecció de deutors hipotecaris sense recursos -el Codi de Bones Pràctiques- reconeixent el "fracàs total que ha suposat fins avui per la seva manca de realisme en abordar el perfil de les famílies que s'hi poden acollir i en fixar els preus irreals dels habitatges, i obrint-lo per fer-lo realment efectiu.".

L'acumulació de pisos buits, "un escàndol social"

D'altra banda, defensa també la creació d'un parc públic i social d'habitatges de lloguer provinent de l'acumulació d'habitatges buits per part de les entitats financeres. Per Càritas, això no és només "un despropòsit en termes econòmics" sinó "un escàndol social quan hi ha població mal allotjada o sense llar".

Segons l'organització, les famílies afectades per problemes de pagament del seu habitatge no poden fer front a costos superiors als 150 euros mensuals, afectades com estan per i per la pèrdua de poder adquisitiu. L'elevat preu dels lloguers "està conduint fatalment a un alarmant augment de persones rellogades i en infrahabitatge", alerta.

A més de la moratòria immediata dels desnonaments, Càritas demana que la creació de l'anomenat 'banc dolent' s'aprofiti per posar els pisos buits dels bancs en règim de lloguer social, gestionats per les administracions públiques o per entitats privades sense ànim de lucre, i que tinguin preus màxims de 200 euros mensuals i contractes d'un mínim de 10 anys.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local