Associació Ciutadana de Vigilància d'Incendis Forestals

Voluntaris forestals del Penedès busquen finançament per millorar els materials

El Grup d'Extinció d'Incendis Forestals (G.E.I.F.) de Vilafranca del Penedès reclama poder rebre subvencions com una Agrupació de Defensa Forestal (ADF)

El president del Grup d'Extinció d'Incendis Forestals, Raimon Mestres, amb un dels vehicles de l'entitat. ACN

El president del Grup d'Extinció d'Incendis Forestals, Raimon Mestres, amb un dels vehicles de l'entitat. ACN

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

El Grup d'Extinció d'Incendis Forestals (G.E.I.F) de l'Associació Ciutadana de Vigilància d'Incendis Forestals del Penedès ha engegat una campanya per trobar patrocinadors que els ajudin econòmicament a renovar i millorar el material i els equipaments de què disposen. I és que, malgrat el suport econòmic de l'Ajuntament de Vilafranca i de la Fundació Miguel Torres, la indumentària, els vehicles i les mànegues estan quedant obsoletes. El G.E.I.F. fa les mateixes funcions que una ADF, però no es pot considerar legalment com a tal i per tant no pot comptar amb les subvencions de la Diputació de Barcelona i de la Generalitat de Catalunya destinades a les agrupacions, un fet que reclamen des de fa anys.

El president del Grup d'Extinció d'Incendis Forestals, Raimon Mestres, ha explicat a l'ACN que quan es van constituir al 1999 volien ser una Agrupació de Defensa Forestal, però "la normativa diu que per ser una ADF al municipi ha d'haver terreny forestal i Vilafranca en té molt poc i no ens vam poder constituir com a tal".

Tot i així, les tasques que fan aquests 40 voluntaris són les mateixes que les d'una ADF: prevenció i extinció d'incendis. Fins i tot, el G.E.I.F. forma part de la Federació d'Agrupacions de Defensa Forestal del Penedès i el Garraf "com un membre més, participant com un més", ha assegurat Mestres.

Aquest grup vilafranquí treballa en coordinació amb aquesta Federació d'Agrupacions i amb els Bombers de la Generalitat i han col·laborat aquest 2012 en l'extinció d'incendis com el de Rasquera, el de la Jonquera o el del seu àmbit d'actuació, el Parc del Foix i del Garraf.

Finançament

L'associació sobreviu gràcies a les aportacions econòmiques que cada any mantenen l'Ajuntament de Vilafranca del Penedès i la Fundació Miguel Torres, vinculada a la multinacional vitivinícola.

En canvi, si poguessin estar constituïts com una ADF, podrien accedir a les condicions administratives i jurídiques d'aquestes entitats, optant a subvencions de la Diputació de Barcelona i de la Generalitat de Catalunya per al manteniment dels equips i beneficiant-se d'una assegurança especial a la qual ells no poden accedir, tot i patir el mateix risc que els voluntaris de les ADF.

Davant d'aquesta situació, Mestres ha assegurat que fa temps que reivindiquen que puguin treballar amb aquestes condicions, tot i no ser legalment una ADF i mantenir-se com a G.E.I.F.

De fet, segons Raimon Mestres, actualment els materials que tenen han quedat obsolets i els poden mantenir amb les subvencions que tenen, però per aconseguir reparar els vehicles, millors equipaments i dotar d'indumentària els nous voluntaris necessiten nous ingressos.

Per aquest motiu han iniciat una campanya per trobar patrocinadors que els ajudin a fer aquest pas endavant, per a la qual estan buscant les condicions fiscals adequades perquè les empreses col·laboradores es puguin desgravar l'import i donar-los així un argument més perquè es decideixin.

EL G.E.I.F. compta amb cinc vehicles i una quarantena de voluntaris, tot i que voldrien arribar a ser mig centenar, segons el seu president.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local