La gestió de l'incendi forestal

Repoblen amb perdius roges les zones afectades pels incendis de l'estiu a l'Anoia i el Garraf

Amb aquesta repoblació es vol recuperar la fauna pròpia d’aquestes zones un cop s’han iniciat els processos de regeneració natural dels hàbitats que s’han cremat

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural i la Federació Catalana de Caça han acordat conjuntament oferir exemplars de perdiu roja als titulars de més de 20 àrees privades de caça (APC) que van sofrir incendis l’estiu passat. L’objectiu principal és iniciar la recuperació d’aquesta apreciada espècie típicament mediterrània, mitjançant la repoblació amb exemplars abans de l’inici de la primavera.

Representants de la Federació Catalana de Caça de Barcelona i de les Societats de Caçadors de Prats del Rei i Vilanova i la Geltrú, han repoblat amb 162 perdius l’àrea privada de caça de Prats de Rei i amb 84 la de Vilanova i la Geltrú.

Durant aquest estiu hi va haver a Catalunya una sèrie de grans incendis agrícoles i forestals que van afectar, entre d’altres, les comarques de l’Alt Empordà, la Ribera d’Ebre (Rasquera), el Baix Ebre (el Perelló) l’Anoia (Prats de Rei) i el Garraf.

La zona repoblada a Prats de Rei va patir un incendi el 29 de juny de 2012 que es va iniciar al paratge de Cal Mensa  i que va cremar 871.8 (690.3 ha agrícoles i 181.5 ha forestals). Els municipis afectats per aquest incendi van ser a més dels Prats de Rei, Aguilar de Segarra i Sant Pere Sallavinera.

Quant a l’incendi del Garraf, es va produir el passat 12 de juny i es va iniciar a la zona de l’embassament de Foix (Castellet i la Gornal) i va afectar  587.6 (19.3 ha agrícoles i 568.3 ha forestals). Els tres municipis que en van resultar afectats van ser: Castelllet i la Gornal, Vilanova i la Geltrú  i Cubelles

Els incendis repercuteixen de manera important sobre les poblacions de perdiu roja, ja que és una espècie estretament lligada a l’activitat agrícola. L’hàbitat d’aquestes aus el conforma un mosaic de garrigues baixes amb terrenys pedregosos, bosquines i camps de conreu de cereals d’hivern i lleguminoses.

Concretament, i a nivell de tota Catalunya, s’estan repartint més de 3.500 exemplars procedents de la Granja Cinegètica de Torreferrussa (GCT), adscrita a la Direcció General del Medi Natural i Biodiversitat. Totes aquestes perdius de la GCT disposen de garanties sanitàries i genètiques avalades per centres de referència en la matèria (CESAC i IRTA).

Amb aquesta repoblació es vol recuperar la fauna pròpia d’aquestes zones un cop s’han iniciat els processos de regeneració natural dels hàbitats que s’han cremat. A més, molt aviat s’oferirà als titulars de les àrees de caça afectades el pla de repoblacions, per tal d’exposar-los i oferir-los la possibilitat d’adherir-s’hi.

Entre els mesos d’octubre i desembre es va oferir als titulars que són Societats de Caçadors federades de les àrees privades de caça afectades, la possibilitat de repoblar aquests terrenys amb perdius procedents de la Granja Cinegètica de Torreferrussa, un cop recollides les sol·licituds de les APC afectades i mitjançant criteris basats en la superfície de l’àrea i la superfície cremada, A més, és recomanable que les àrees que rebin perdius disposin de voladors, gàbies o altres sistemes per afavorir l’aclimatació dels individus a l’entorn, així com assegurar una aportació d’aliment suplementari.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local