Redacció |
Vilanova i la Geltrú
05-05-2013 11:25
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
La xarxa de carril bici existent actualment a Vilanova i la Geltrú està dividida en diversos trams, molts d'ells sense continuïtat. Amb la intenció de connectar-los entre sí, la Regidoria de Serveis Viaris i Mobilitat planifica crear un circuit de carril bici que connecti nord-sud i est-oest de la ciutat a finals de 2014.
La connexió de tots els trams de carril bici servirà per crear una anella, que permetrà desplaçar-se en bicicleta circumval·lant el centre de la ciutat. A més, la zona del centre i la zona de pacificació de trànsit connectaran amb aquesta anella exterior en diversos punts.
El projecte inclou construir i senyalitzar 2.740 metres nous de carril bici per unir la xarxa actual, amb una inversió total de 98.000 euros. És per això que l'Ajuntament ha sol·licitat una subvenció de la Secretaria de Medi Ambient i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya per actuacions contra el canvi climàtic, que inclou projectes de carril bici, dotada en 60.000 euros. La resta del cost de l'actuació provindria de la subvenció que la Diputació de Barcelona ha concedit aquest 2013 en el marc de la xarxa de governs locals, per destinar-los a manteniments d'equipaments i infraestructures de la ciutat.
Els eixos proposats per aquesta ampliació són: Torrent de Sant Joan, avinguda de l'Exposició-rambla de Sant Jordi, carrer de l'Aigua- carrer del pare Garí, i passeig Marítim.
Així, per creuar la via del tren, per exemple, es podrà fer pel punt ja existent de la rambla, pel nous pas sota la via del carrer de la Llibertat, i també més endavant pel carrer de Josep Coroleu. La intenció, segons Glòria García, regidora de Serveis Viaris i Mobilitat, "és fer dos vials transversals nord-sud perquè la gent pugui anar des del centre fins al mar o a la inversa donant vies alternatives a la rambla".
El carril bici del passeig Marítim també tindrà continuïtat, i ja no caldrà fer un tomb pel parc de Ribes Roges. També s'enllaçarà amb la rambla de Lluís Companys. El carril bici del torrent de Sant Joan tindrà continuïtat pel parc de la Quadra d'Enveja.
Glòria García recorda que amb aquesta nova anella "les persones que es desplacin en bicicleta no hauran de baixar-ne perquè s'acaba el carril bici. A més, quedaran moltes escoles connectades, i serà més segur anar a l'escola en aquest mitjà de transport sostenible".
Promoure l'ús de la bicicleta
Aquest projecte s'emmarca en el Pla de mobilitat urbana del municipi, fruit d'un acord amb la Diputació del passat mes de novembre. També s'emmarca en el Pla Local d'Acció per a l'Energia Sostenible i l'adhesió al pacte d'alcaldes del 2009, i en el Pla d'Acció Ambiental per elaborar l'Agenda 21 local de l'any 2000.
A banda d'aquesta acció, la regidoria de Serveis Viaris i Mobilitat farà campanyes de sensibilització per fomentar l'ús de la bicicleta, especialment entre els escolars. Coincidint amb la Setmana de la Mobilitat, a finals de setembre, la pedalada popular es farà al llarg de la nova xarxa de carril bici, i el recentment inaugurat Bici Park serà el centre neuràlgic i pedagògic de la jornada.
El Pla de la Bicicleta es va aprovar el 2006, i preveu la creació d'una xarxa de carrils bici de 40 km, creant un itinerari continu formant una xarxa. El Pla també preveia convertir-los en carrers residencials i aptes per a bicicletes tot el centre històric, cosa que s'ha fet recentment. Des de 2006 s'han anat construint carrils bici, aprofitant obres de reurbanització, fins a un total de 10 km de xarxa, però fins ara no han estat prou útils perquè són discontinus.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!