Generalitat de Catalunya. Exemplar de tórtora grisa intervinguda (Streptopelia roseogrisea)
Redacció |
Barcelona
28-01-2014 21:36
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
El Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural està duent a terme una sèrie d'actuacions per tal d'orientar prioritats d'intervenció sobre espècies, espais d'actuació i opcions de gestió més adequades amb relació a les espècies invasores, com ara la realització de l'Inventari d'espècies invasores a Catalunya i el Pla estratègic d'espècies invasores a Catalunya.
Dins d’aquest marc d’actuació, l’Àrea Regional de Barcelona del Cos d’Agents Rurals ha realitzat una campanya d’inspecció majoritàriament a comerços de fauna, tant a importadors com a minoristes, i altres nuclis zoològics amb la finalitat d’informar i conscienciar el sector i retirar aquells exemplars el comerç dels quals és objecte de prohibició. L’abast de la campanya ha permès efectuar un total de 294 inspeccions en el darrer trimestre del 2013, les quals s’han dut a terme en diferents municipis de les comarques del Vallès Occidental, Vallès Oriental, Maresme, Barcelonès, Baix Llobregat, Garraf i Alt Penedès. Aquestes actuacions han facilitat la retirada del mercat dels exemplars d’espècies de fauna invasora que s’estaven comercialitzant, i que haurien pogut suposar un risc potencial, en cas d’alliberament accidental o intencionat, per als ecosistemes naturals de Catalunya. El total d’exemplars intervinguts ha estat de 355 de diferents espècies de mamífers, rèptils, ocells i peixos.
Cal recordar que, d’acord amb l’actual marc normatiu, la tinença d’exemplars de la fauna exòtica invasora només està permesa si la seva compra s’ha efectuat abans de l’entada en vigor del Reial decret 630/2013, de 2 d’agost, pel qual es regula el Catàleg espanyol d’espècies exòtiques invasores, i se n’ha notificat la tinença a l’Administració en el termini màxim d’un any.
En els darrers anys hi ha hagut un nombre creixent d'espècies exòtiques que es poden adquirir de manera legal en establiments de venda d'animals. Malgrat que el seu comerç està permès per la normativa vigent, no és gens recomanable la tinença d'aquestes espècies, atès que els requeriments d'allotjament, de nutrició, de sanitat, d'enriquiment ambiental i d'estructura social són molt complexos.
La Llei estatal 42/2007, de 13 de desembre, del patrimoni natural i de la biodiversitat, defineix espècie exòtica invasora com la que s'introdueix o s'estableix en un ecosistema o hàbitat natural o seminatural i que és un agent de canvi i una amenaça per a la diversitat biològica nativa, sigui pel comportament invasor o pel risc de contaminació genètica.
Així, la normativa tant europea com estatal estableix la prohibició, entre d’altres, del comerç d’exemplars vius o morts, de les seves restes o propàguls, incloent-hi el comerç exterior dels exemplars d’espècies incloses al Catàleg espanyol d’espècies exòtiques invasores.
Els animals intervinguts van ser traslladats al Centre de Fauna Salvatge de Torreferussa. D’aquests, alguns s’han hagut de sacrificar per la perillositat que representen mentre que altres, com els eriçons, s’han cedit a centres col·laboradors del Departament i es destinaran a finalitats educatives precisament per informar dels impactes negatius que genera la fauna exòtica invasora.
Les espècies exòtiques invasores constitueixen una de les principals causes de pèrdua de biodiversitat al món, circumstància que s'agreuja en hàbitats i ecosistemes especialment vulnerables com ara les illes i les aigües continentals. La introducció d'aquestes espècies invasores pot ocasionar greus perjudicis a l'economia, especialment a la producció agrícola, ramadera i forestal, i fins i tot a la salut pública.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!- Avinyonet del Penedès
- Canyelles
- Castellet i la Gornal
- Castellví de la Marca
- Cubelles
- El Pla del Penedès
- Font-rubí
- Gelida
- La Granada
- Les Cabanyes
- Mediona
- Olèrdola
- Olesa de Bonesvalls
- Olivella
- Pacs del Penedès
- Pontons
- Puigdàlber
- Sant Cugat Sesgarrigues
- Sant Llorenç d'Hortons
- Sant Martí Sarroca
- Sant Pere de Ribes
- Sant Pere de Riudebitlles
- Sant Quintí de Mediona
- Sant Sadurní d'Anoia
- Santa Fe del Penedès
- Santa Margarida i els Monjos
- Sitges
- Subirats
- Torrelavit
- Torrelles de Foix
- Vilafranca del Penedès
- Vilanova i la Geltrú
- Vilobí del Penedès