Línia aèria 220 kV

Una nova línia elèctrica amenaça el Baix Penedès

El GEVEN qüestiona la necessitat energètica i econòmica d'aquesta megainfraestructura que passarà a tocar de Miralba, Albinyana, les Peces i el Nou Vendrell

Els diferents traçats proposats, de més de 9 km de longitud i 20 torres de 60 metres d’alçada, suposarien un fot impacte sobre el paisatge i afectarien de ple l’Espai d’Interès Natural Massís de Bonastre

GEVEN. Una nova línia elèctrica amenaça el Baix Penedès

GEVEN. Una nova línia elèctrica amenaça el Baix Penedès

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

El Grup Ecologista del Vendrell i el Baix Penedès (GEVEN) alerta de l'activació del projecte de 'Línia aèria 220 kV entrada/sortida a la SE Vendrell de la línia 220 kV Bellisens-Subirats', presentat per Red Eléctrica de España l’agost de 2013. Aquesta nova línia elèctrica afectaria de ple el territori del Baix Penedès, en concret els termes municipals d'Albinyana, la Bisbal del Penedès i El Vendrell.

El projecte ja s’havia presentat l’any 2007, però es va desestimar per diversos errors en tràmits administratius i pel seu elevat impacte ambiental. Els diferents traçats proposats, de més de 9 km de longitud i 20 torres de 60 metres d’alçada, suposarien un fot impacte sobre el paisatge i afectarien de ple l’Espai d’Interès Natural “Massís de Bonastre”, inclòs a la Xarxa Natura 2000 de la Unió Europea, amb un impacte directe sobre hàbitats i espècies considerades d’interès prioritari per les Directives europees d’Hàbitats i d’Aus.

Segons denuncia el grup ecologista, passarien a tocar dels nuclis urbans de la Miralba, Albinyana, les Peces i el Nou Vendrell i afectarien espais agrícoles i forestals de gran interès, qualificats de protecció especial i d’especial interès agrari i paisatgístic pels planejaments municipals i el Pla Territorial Parcial del Camp de Tarragona. El GEVEN ha exposat, dins els terminis de consulta pública establerts, al•legacions i apreciacions sobre l'impacte territorial i  ambiental, l'incompliment de la normativa de conservació d'espais naturals i la construcció de la subestació en sòl de protecció especial. I ha posat en qüestió, sobretot, la necessitat real d'aquesta nova línia elèctrica, projectada en ple boom immobiliari i quan hi havia unes previsions de creixement que la crisi ha aturat de cop.

Denuncien 'opocitat'

El grup ecologista denuncia l'opacitat amb que es planifica aquesta infraestructura. A hores d'ara, el GEVEN no ha estat capaç d'obtenir un informe tècnic, que de manera quantificada, justifiqui la necessitat d'aquesta megainfraestructura: ''No s'ha elaborat, o no s'ha fet públic, cap informe que expliqui quina és la demanda d'electricitat de la zona, quina és la seva evolució -la de Catalunya és clarament a la baixa-, perquè no es pot atendre amb la xarxa actual, etc. Simplement hi ha una imposició d'una empresa amb afany de lucre, amb el beneplàcit de l'administració competent, sobre el territori i la seva gent. Novament es privatitza el benefici i socialitza el deute, en aquest cas social, ecològic i paisatgístic'. A més, la comarca torna a tirar pel dret amb decisions transcendentals sense tenir en compte la opinió dels penedesencs. Com ja és costum, no hi ha hagut cap procés participatiu en què es defineixi quin model energètic volem, en què es puguin debatre i votar els beneficis i costos que volem assumir''. En aquest sentit, posen de relleu, també, que aquesta infraestructura forma part d'un pla més global, en què també s'inclou la MAT a les comarques de Girona:' 'El modus operandi és idèntic: benefici privat i imposició''.

Per tot això, des del GEVEN es demana al Consell Comarcal del Baix Penedès que crei una comissió comarcal que s'encarregui de definir el model energètic mitjançant la redacció d'un pla energètic de la comarca, i fa una crida als responsables polítics municipals per a que encapçalin l'exigència de la paralització del projecte fins que s'hagi finalitzat el procés participatiu i s'hagi definit el model energètic. En aquest sentit, el grup ecologista vol que el sector industrial de les energies renovables i a les empreses instal•ladores elèctriques de la comarca defensin un mercat energètic autòcton i de lliure competència i encoratja la ciutadania a prendre la iniciativa i fer-se productors d'energia renovable mitjançant les cooperatives de generació elèctrica que existeixen al país, com Som Energia http://www.somenergia.coop/.

Un model energètic 'caduc'

Segons el GEVEN, ''el país viu un intens debat sobre quin és el model energètic més sostenible econòmicament i ambiental''. En efecte, un dels principals reptes a què s'enfronta la societat és la creixent carestia energètica internacional. En concret, pel que fa al sistema elèctric existeixen dos models contraposats, el de generació centralitzada i el de generació distribuïda. El primer es basa en grans centrals tèrmiques (gas i nuclears) en mans d'un oligopoli energètic, les quals necessiten una immensa xarxa de transport i distribució per poder vendre el seu producte. A més, aquest model perpetua la dependència energètica de països tercers, sovint immersos en conflictes bèl•lics o sota règims d'escassa legitimitat democràtica. Aquest model deixa el control d'un bé de primera necessitat per a l'economia, com és l'energia, en mans de, per una banda l'esmentat oligopoli, i per l'altra del caprici de la geopolítica internacional. El segon, per contra, es basa en una generació i propietat distribuïda amb energies renovables, que genera riquesa i activitat econòmica sobre el territori, que generaria llocs de treball autòctons i perdurables a la comarca amb l'índex d'atur més alt de Catalunya, i que requereix una xarxa de distribució molt més moderada.
És per això que la construcció de grans línies de transport i distribució d'electricitat és una conseqüència de l'aposta pel model centralitzat per part dels governs de Catalunya i Espanya.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local