EIX. Mapa de temperatura mitjana del mes de març de 2014
Redacció |
Vilanova i la Geltrú
06-04-2014 12:37
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
El mes de març va començar amb el pas d’un sistema frontal entre els dies 2 i 5 que va deixar precipitacions abundants a l’extrem nord de Catalunya. Aquesta distribució de la precipitació va ser causada pel caràcter atlàntic de la pertorbació i el flux del nord-oest que va afectar el país. Cal destacar les següents quantitats registrades a les Estacions Meteorològiques Automàtiques (EMA) gestionades pel Servei Meteorològic de Catalunya (SMC): 106.4 mm al Lac Redon (2.247 mm), a l’extrem sud de la Val d’Aran, 98.1 mm a Sasseuva (2.228 m), al nord de la Val d’Aran, i els 80.0 mm a Certascan (2.400 m), a la comarca del Pallars Sobirà. Cal assenyalar que l’advecció del nord-oest va provocar un episodi de vent fort a la majoria de comarques. Tot i que en general no va ser una ventada extraordinària, en alguns sectors del centre del país (tant de les comarques de ponent com del litoral i del prelitoral) feia uns quants anys que no s’enregistraven ratxes tan fortes. I en alguns casos, com ara a punts del Vallès Occidental i de l’Urgell, cal retrocedir fins a la ventada extraordinària del 24 de gener de 2009 per a trobar-ne una de superior. D’altra banda, aquesta configuració va provocar una nevada abundant al Pirineu, amb acumulacions de neu nova de fins a més de mig metre a les cotes altes del sector occidental, especialment del vessant nord, on al llarg de l’episodi es van superar els 70 o 80 cm.
A partir del dia 6 i fins el dia 19 de març la meteorologia va venir marcada per un bloqueig provocat per un potent anticicló ubicat al nord del continent europeu. La configuració va causar un tipus de temps sec com a conseqüència del desviament de les pertorbacions cap a altes latituds, i relativament càlid en relació amb la massa càlida que acompanyava a les altes pressions. Cal diferenciar dins d’aquest llarg període dues situacions particulars.
La primera situació a destacar va estar causada per un flux de llevant que es va generar a Catalunya els dies 12 i 13 de març com a conseqüència de la presència d’una baixa al nord d’Àfrica, va deixar algunes precipitacions a l’extrem sud del país. Cal assenyalar les següents quantitats enregistrades a les EMA gestionades per l’SMC a la comarca del Baix Ebre: 16.1 mm a l’Ametlla de Mar, 10.5 mm al Perelló i 8.0 mm a Aldover.
La segona va estar produïda per un episodi de calor que va afectar Catalunya entre els dies 15 i 17 de març. Aquest episodi va estar provocat per una massa d’aire càlid instal·lada a l’Europa occidental i que va estar impulsada sobre el país pel flux del nord que es va generar com a conseqüència de la progressiva retirada de les altes pressions cap a l’Atlàntic. D’aquesta manera, la tramuntana es va caracteritzar per ser temperada en arribar al Principat, i fins i tot reescalfada a sotavent del Pirineu. Les característiques principals de l’episodi es destaquen a continuació:
- Es van registrar màximes superiors als 25 ºC i cal assenyalar que 8 de les 126 EMA gestionades per l’SMC amb més de 10 anys de dades van superar la temperatura màxima absoluta de març entre els dies 16 i 17. Pel que fa a la temperatura nocturna, es va assolir la mínima més alta en un mes de març també a 8 de les 126 estacions amb més de 10 anys de dades, ubicades al prelitoral i en punts del Prepirineu, a la Costa Brava i al Tarragonès
- Destaquen els valors registrats durant el dia 16 de març a la comarca de la Selva, de fins a 28,6 ºC a Anglès o 27,7 ºC a Santa Coloma de Farners. La matinada del dia 16 va ser càlida, amb una temperatura que va prendre valors pràcticament estiuencs a diversos sectors del nord del país, ja que es va situar entre els 15 i els 20 ºC a la Costa Brava, al Pla de l’Estany i a la Garrotxa i entre els 10 i els 15 ºC en algunes valls del Pirineu i del Prepirineu. A l’Estartit (el Baix Empordà), observatori amb 45 anys de dades, es va mesurar la temperatura mínima més alta de tota la sèrie en un mes març, ja que la mínima de diumenge (17,0 ºC) va superar clarament els 15,0 ºC del 22 de març de 1989.
- La calor va continuar durant el dia 17 de març, quan al centre del dia la temperatura va tornar a ser molt alta arreu del país, essent en molts casos fins i tot lleugerament més alta que la del dia anterior. En aquest cas, es van superar els 25 ºC a bona part de l’interior, al prelitoral i a les valls del Prepirineu occidental, així com en alguns punts del litoral. Els registres més elevats van ser els 28,9 ºC de Vallirana (el Baix Llobregat) i els 28,8 ºC dels Hostalets de Pierola (l’Anoia).
- Al conjunt del país l’episodi no es pot qualificar d’excepcional, ja que a la majoria de comarques fa només dos anys que es van assolir temperatures màximes i mínimes semblants o fins i tot lleugerament superiors (entre el 30 i 31 de març de 2012). D’altra banda, a la majoria de les EMA gestionades per l’SMC, amb sèries de fins a 25 anys, la temperatura màxima absoluta de març es va assolir el març de 2001, quan una advecció del sud-oest va provocar màximes superiors als 25 ºC pràcticament arreu del país i al voltant dels 30 ºC o lleugerament per sobre a punts del prelitoral.
A partir del dia 20 la retirada de les altes pressions va restablir el corrent en jet en altura i va afavorir el pas de pertorbacions a Catalunya. Cal assenyalar la que va afectar el país entre els dies 24 i 27 de març amb precipitacions, que si bé van ser generals, aquestes només van ser abundants a l’extrem nord del territori, tal com indiquen les següents quantitats registrades a les EMA gestionades per l’SMC: 50.8 mm al Lac Redon (2.247 m), 36.5 mm a Certascan (2.400 m) o els 33.9 mm a Sasseuva (2.228 m).
Entre els dies 29 i 31 de març una nova pertorbació va afectar el territori, si bé de característiques diferents a les que han afectat Catalunya durant els darrers mesos. Aquesta va donar un flux del sud-est com a conseqüència d’una zona de baixes pressions desenganxada del corrent general i que es va ubicar al sud de la península Ibèrica. D’aquesta manera, la precipitació va afectar fonamentalment al litoral i prelitoral amb quantitats que van arribar a ser abundants. Cal destacar les següents quantitats registrades a les EMA gestionades per l'SMC: 62.4 mm a Constantí (el Tarragonès), 51.5 mm a Viladrau (Osona) i 49.2 mm a Prades (el Baix Camp).
El mes de març ha resultat termomètricament càlid a gran part del país, a excepció del Pirineu oriental, el Baix Empordà, la serra de Prades, el delta de l’Ebre, el massís del Port i punts de la depressió Central i la comarca de la Selva on el mes ha estat normal.
Aquestes anomalies tèrmiques són conseqüència d’una inhibició de les entrades d’aire fred procedent d’altes latituds a causa, d’una banda, de la disposició zonal dels centres d’acció que va caracteritzar el principi i final del mes, i de l’altra, per les altes pressions que van dominar la meteorologia durant la part central del març.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!- Albinyana
- Avinyonet del Penedès
- Banyeres del Penedès
- Bellvei
- Bonastre
- Calafell
- Canyelles
- Castellet i la Gornal
- Castellví de la Marca
- Cubelles
- Cunit
- El Montmell
- El Pla del Penedès
- El Vendrell
- Font-rubí
- Gelida
- La Bisbal del Penedès
- La Granada
- L'Arboç
- Les Cabanyes
- Llorenç del Penedès
- Masllorenç
- Mediona
- Olèrdola
- Olesa de Bonesvalls
- Olivella
- Pacs del Penedès
- Pontons
- Puigdàlber
- Sant Cugat Sesgarrigues
- Sant Jaume dels Domenys
- Sant Llorenç d'Hortons
- Sant Martí Sarroca
- Sant Pere de Ribes
- Sant Pere de Riudebitlles
- Sant Quintí de Mediona
- Sant Sadurní d'Anoia
- Santa Fe del Penedès
- Santa Margarida i els Monjos
- Santa Oliva
- Sitges
- Subirats
- Torrelavit
- Torrelles de Foix
- Vilafranca del Penedès
- Vilanova i la Geltrú
- Vilobí del Penedès