Ajuntament de Vilafranca. La muntanya de Sant Jaume es recupera com a espai natural de lleure
Redacció |
Vilafranca del Penedès
08-04-2014 18:02
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
L’Alcalde de Vilafranca, Pere Regull, acompanyat del regidor de Medi Ambient Josep M. Martí, ha presentat aquest migdia el nou projecte d’ús i gestió de l’entorn de la muntanya de Sant Pau, un espai emblemàtic, referent de la ciutadania de Vilafranca i la comarca. Durant l’any 2013 s’hi ha fet accions de rehabilitació per a la recuperació de l’entorn natural i, alhora, convertir-lo en un espai lúdic i d’esbarjo que inclou servei de barbacoa. Martí explicava que “s’ha treballat tant la zona d’esbarjo com el manteniment de la muntanya. Es tracta que el cost dels usos es destini a cuidar i protegir aquest espai”. El lloguer de taules i barbacoes es posa en funcionament aquesta Setmana Santa i s’està estudiant implantar un import simbòlic de 3 euros (barbacoa/taula) per cobrir tasques de neteja, manteniment i vigilància. L’espai estarà obert al públic els dissabtes, diumenges i festius. L’horari serà de 10 a 19h, d’abril a setembre, i de 10 a 17h, la resta de l’any.
L’alcalde Regull recorda que l’any 2011, l’Ajuntament de Vilafranca va adquirir els terrenys del Casal 2000, a la muntanya de Sant Jaume, a la Societat La Principal-Casal. Una finca rústica de 70.876 m2 de superfície, ocupada majoritàriament per zona forestal i amb 876 m2 edificats, distribuïts en diverses construccions destinades a diferents usos. “Per Vilafranca era molt important mantenir aquesta vista panoràmica natural” i afegeix que es va posar en marxa un programa social per millorar entorn. “Gràcies al programa Vilafranca Inclusió, de 3 anys de durada, es pot donar feina a 26 persones durant un any, 8 de les quals han treballat en les diferents actuacions realitzades a la muntanya de Sant Pau, amb la idea que aquesta nova zona es converteixi també en un espai pulmó”.
Un nou espai per a l’esbarjo
La intervenció ha suposat condicionar les edificacions existents, millorant sobretot el bar i els lavabos. Davant del bar també s’ha fet una petita terrassa exterior que comunica el bar amb la zona de les barbacoes. Els lavabos s’han sanejat completament, modificant l’entrada, col·locant aparells sanitaris nous, paviments i alicatats. A nivell d’instal·lacions elèctrica i d’aigua, la renovació ha estat completa, i també s’ha instal·lat un sistema de depuració de les aigües residuals.
Així mateix, s’han repintat totes les edificacions, baranes i altres elements metàl·lics, s’ha construït una font al costat de les barbacoes, s’han recuperat antics marges de pedra seca i s’han col·locat taules de pícnic per a les persones que utilitzin l’espai.
Pel que fa a l’enjardinament, s’ha reforestat gran part de l’espai amb plançons d’alzina, però també amb pi blanc i pi pinyer, i s’han fet diverses actuacions per a l’estabilització i revegetació de talussos (murs verds, malles de ret de coco, creació de peus de mur, etc.). Així mateix, en els espais més propers a l’àrea d’esbarjo, s’han plantat arbres de dimensions més grans per a la creació de nous espais d’ombra. Les espècies s’han escollit tenint en compte criteris com l’augment de la biodiversitat de l’espai, les necessitats de manteniment baixes o la jardineria productiva (plantant espècies com til·lers, cirerers, magraners o codonyers).
També s’ha intervingut en la vegetació existent, podant i adobant els arbres, i s’ha posat en marxa un espai de 3.500 m2 d’hort ecològic, que ha d’abastir el càtering social de la Fassina i el Rebost Solidari.
Durant aquest any, continuaran les tasques de recuperació ambiental
Si bé durant els caps de setmana l’espai estarà obert al públic, entre setmana, es continuarà intervenint en la millora de l’espai.
A més d’adequar un espai per aparcament que ha de donar servei a les muntanyes de Sant Pau i Sant Jaume, el “grup d’entorns” del programa Vilafranca Inclusió treballarà en tasques diverses per a la consolidació i millora de l’enjardinament.
Així, es refaran nous trams de marges de pedra seca, es realitzaran plantacions en diversos talussos com a mesura de control de l’erosió i es col·locaran diversos plafons indicadors.
Benefici social
Aquestes actuacions s’estan realitzant a través del personal contractat pel programa Vilafranca Inclusió, un programa de suport a les famílies que no disposen de cap font d'ingrés econòmic amb l'objectiu d'afavorir la reinserció al món laboral.
El programa, d'iniciativa local, té una durada de 3 anys i beneficiarà, anualment unes 25/30 famílies de Vilafranca amb un format innovador que amplia les fórmules d'ajut: contractació laboral d'un membre del nucli familiar, formació tècnica i transversal de les persones contractades, Itineraris d'orientació i formació per a la resta de persones que conformen el nucli familiar, seguiment socioeducatiu del conjunt de la família.
És tracta d'un projecte local en favor de la cohesió social, que treballa en xarxa amb el tercer sector; d'aquesta manera, els agents implicats són la cooperativa d'inserció laboral Nou Set, a través de la qual es fan les contractacions i la formació professionalitzadora, Càritas, entitat que ha liderat la formació transversal de les persones contractades i que continua donant suport als processos d’acompanyament sociolaboral dels beneficiaris del projecte, i el propi Ajuntament de Vilafranca del Penedès que treballa amb el conjunt de les famílies i coordina les diferents actuacions dels treballadors a la Vila.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!