Roger Vives. Les vinyes es protegeixen de lamenaça dels conills
Roger Vives |
Vilafranca del Penedès
29-05-2014 11:26
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
Des de sempre les vinyes que configuren l’inconfusible paisatge penedesenc han hagut de conviure amb fongs, virus o animals paràsits que han afectat en menor o major mesura la vida dels ceps i que han provocat l’ús de diverses solucions per tal d’evitar que les plantacions se’n vegin afectades. En aquest sentit, s’emporta la palma la plaga d’uns insecte, la fil•loxera, que va arribar al Penedès l’any 1880 i que ha estat el pitjor enemic que mai han tingut les vinyes.
Enguany no ens trobem, ni molt menys, en una situació similar a la de fa 134 anys, però sí que és cert que les vinyes tenen actualment un nou rival al que han de fer front. És per això que el tradicional paisatge vitivinícola presenta aquesta primavera una novetat molt perceptible des de les diferents carreteres que creuen el nostre territori.
I és que les vinyes amb ceps de nova plantació han brotat acompanyades d’un cilindre, generalment de color blanc, que proporciona una imatge inèdita a la zona fins a l’actualitat. A primera vista hom pot pensar que es tracta d’alguna nova tècnica agrícola, com en el seu dia van suposar els pals d’emparrar. Res més lluny de la realitat. El que es pot observar a les nostres vinyes és un protector de cep que els pagesos s’han vist obligats a emprar per protegir les noves plantacions dels conills.
Si bé en territori penedesenc no s’ha declarat oficialment que hi hagi una plaga d’aquests animals, no és menys cert que cada vegada tenen més presència, la qual cosa suposa una autèntica amenaça pels ceps de nova plantació, ja que si no hi ha protector pel mig els conills els destrossen.
El seu ús és necessari durant els dos primers anys de vida del cep, concretament fins que aquest ja està ben lligat i format al filferro de plantació.
La mesura serveix per evitar pèrdues, però paral•lelament suposa un cost afegit a l’hora de realitzar una nova plantació. Si bé cada vinya té la seves pròpies proporcions, podem afirmar que una dimensió estàndard seria la d’una hectàrea, en la qual hi caben uns 2.400 ceps. Com que el preu dels protectors oscil•la entre 30 i 40 cèntims la unitat, plantar una vinya d’aquestes característiques té un plus de cost entre 720 i 960 euros. Tenint en compte que els ceps costen entre 1,20 i 1,40 euros cadascun, el preu total es veu augmentat entre un 21% i un 29%.
Mentre no es posi remei a l’abundància de conills, el paisatge vitivinícola penedesenc seguirà comptant amb aquesta novetat necessària d’enguany.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!- Albinyana
- Avinyonet del Penedès
- Banyeres del Penedès
- Bellvei
- Bonastre
- Calafell
- Canyelles
- Castellet i la Gornal
- Castellví de la Marca
- Cubelles
- Cunit
- El Montmell
- El Pla del Penedès
- El Vendrell
- Font-rubí
- Gelida
- La Bisbal del Penedès
- La Granada
- L'Arboç
- Les Cabanyes
- Llorenç del Penedès
- Masllorenç
- Mediona
- Olèrdola
- Olesa de Bonesvalls
- Olivella
- Pacs del Penedès
- Pontons
- Puigdàlber
- Sant Cugat Sesgarrigues
- Sant Jaume dels Domenys
- Sant Llorenç d'Hortons
- Sant Martí Sarroca
- Sant Pere de Ribes
- Sant Pere de Riudebitlles
- Sant Quintí de Mediona
- Sant Sadurní d'Anoia
- Santa Fe del Penedès
- Santa Margarida i els Monjos
- Santa Oliva
- Sitges
- Subirats
- Torrelavit
- Torrelles de Foix
- Vilafranca del Penedès
- Vilanova i la Geltrú
- Vilobí del Penedès