Ajuntament de Vilanova. La néta de Morató va recollir el premi, una escultura del vilanoví Xavier Cuenca
Redacció |
Vilanova i la Geltrú
20-06-2014 23:19
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
El vilanoví Jaume Morató Masip ha estat el guanyador de la 5a edició del Premi Francesc Roig Toqués, que té com a objectiu el reconeixement a la dedicació d'un projecte o trajectòria de tipus cívic, cultural o científic que contribueix al coneixement i a la divulgació d'algun aspecte relatiu al mar.
En el marc de la programació de la Setmana del Mar - Festes de Sant Pere, dijous el Teatre Principal va acollir la cerimònia de lliurament, que va voler ser un homenatge a aquest mestre d'aixa i a tots els mestres d'aixa de Catalunya. La néta, Jorgina Morató, va recollir el premi en nom del seu avi, que no hi va poder assistir per problemes de salut.
L'alcaldessa Neus Lloveras va lliurar el premi en nom de la ciutat, que reconeix i agraeix la trajectòria de Jaume Morató i la seva estimació pel mar. "Morató ha portat una vida emprenedora, oberta als altres, compartint el seu coneixement i la seva activitat: tant la professional com la social. És una persona ben coneguda a Vilanova i la Geltrú, i també ho ha estat a tot el país, reconegut com a bon mestre d'aixa. És un ofici artesà, de molta precisió, d'aquells que només assoleixen un resultat d'excel·lència quan es realitzen amb il·lusió, amb amor, amb passió. Avui en dia, quan parlem d'apostar pel mar, d'aprofitar els múltiples recursos que tenim a Vilanova i la Geltrú en el mar, sabem que la trajectòria de Jaume Morató, com la de tantes altres persones que han vinculat la seva vida amb el mar, hi han tingut molt a veure".
Jaume Morató va néixer a Vilanova el 1925, i als 12 anys va començar a treballar d'aprenent en l'art de la construcció de vaixells i els oficis de mestre d'aixa i de fuster. Als 22 anys va fundar l'empresa "Astilleros Morató", des d'on va construir vaixells de fusta d'esbarjo i de pesca per a la flota vilanovina. L'any 1972 va construir unes drassanes a la zona de servei del port per construir vaixells amb fibra de vidre. La seva feina destaca sobretot per la construcció de vaixells de pesca. En aquest sentit, les seves drassanes han estat un referent per la costa del país i, per tant, també ho ha estat Vilanova i la Geltrú i la seva platja. Per altra banda, Jaume Morató ha estat un dinamitzador social del barri i de la ciutat, ja que el seu taller va fer moltes vegades les funcions de seu social de moltes iniciatives esportives, d'esbarjo i d'implicació social a la nostra ciutat.
Tal i com va recordar la regidora de Cultura Marijó Riba, aquest és el primer any que el premi s'atorga a un vilanoví. Des del jurat s'ha decidit donar un nou impuls al premi, i l'any que ve es vol obrir dues línies, atorgant un premi en clau local per reconèixer les persones de la nostra platja que han fet molt pel món mariner, i un altre en clau més internacional. Les novetats de cara a l'any vinent per donar un nou impuls al premi inclouen també promoure un concurs de microrelats entre els alumnes dels cicles mitjà i superior de primària al voltant de la temàtica marinera.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!