EIX. Evolució de la temperatura mitjana anual per al període 1950-2013 i per al conjunt de Catalunya
Redacció |
Vilanova i la Geltrú
17-07-2014 09:49
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
El Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) ha publicat la setena edició del Butlletí Anual d’Indicadors Climàtics (BAIC-2013), que avalua l’evolució recent del clima de Catalunya a partir de l’anàlisi de diferents indicadors de canvi i variabilitat climàtics.
Aquest butlletí utilitza sèries climàtiques d’àmplia cobertura temporal que han superat rigoroses tècniques d’anàlisi de qualitat i d’homogeneïtat i que asseguren una bona imatge de l’evolució del clima a Catalunya. Enguany, a banda d’actualitzar els resultats amb les dades corresponents al 2013, s’ha ampliat el nombre de sèries amb la incorporació de Vilafranca del Penedès, Tremp, Granollers, Esterri d’Àneu, Sarral, Reus-Centre de Lectura, Prats de Lluçanès i Vic. D’aquesta manera, es disposa de 24 sèries de temperatura i 67 de precipitació que cobreixen el període 1950-2013 i que són un bon testimoni del canvi climàtic apreciat al conjunt del país.
Com a resultats generals d’aquest estudi per al període 1950-2013, s’aprecia que la temperatura mitjana anual de Catalunya s’ha incrementat a un ritme de 0,22 °C/dècada (valor estadísticament significatiu), mentre que la precipitació mitjana anual mostra una lleugera tendència a la reducció, -1,5 %/dècada (valor sense significació estadística). Per a l’estiu s’obtenen els increments tèrmics més marcats (+0,34 °C/dècada) i les disminucions de la precipitació també més importants (-5,4 %/dècada), ambdós valors estadísticament significatius.
El nivell del mar a l’Estartit ha augmentat 3,6 cm/dècada durant el període 1990-2013, i la temperatura de l’aigua del mar en els primers 50 metres de fondària, també a l’Estartit, ha augmentat a un ritme de 0,3 °C/dècada(període 1974-2013). Pel que fa a l’onatge, s’ha detectat una tendència positiva (augment) en el nombre de dies de mar plana o amb onatge feble (onades de 0 a 0,5 metres d’alçada) igual a +1,9 dies/dècada, i especialment marcat a la primavera i l’estiu, mentre que disminueixen els dies amb onatge superior a 0,5 metres.
El BAIC 2013, obtétambé el càlcul dels índexs climàtics a vint-i-quatre sèries de temperatura repartides pel territori i cobrint el període 1950-2013.Aquests índexs aporten informació sobre l’evolució dels extrems climàtics i es basen en l’anàlisi de dades a resolució diària. En general, les vint-i-quatre sèries indiquen un augment d’aquells índexs que reflecteixen millor l’increment tèrmic experimentat.
Concretament hi ha tres índexs (Dies d’estiu, nits càlides i dies càlids) que presenten tendències positives (augment) estadísticament significatives en totes les sèries estudiades, i l’índex “Dies freds” presenta una tendència clara a la disminució arreu. La resta dels índexs relacionats amb la temperatura donen, en general, tendències comunes per a totes les sèries estudiades, encara que no tots els resultats arriben al nivell de significació estadística. A destacar també els increments experimentats en la durada de l’estació de creixement o l’indicador de durada de la ratxa càlida.
Es presenta també l’evolució de 30 índexs climàtics relacionats amb la temperatura i la precipitació als dos punts amb les sèries més llargues i completes del país:l’Observatori de l’Ebre (1905-2013) i l’Observatori Fabra (1913-2013).Hi ha alguns índexs que presenten una tendència estadísticament significativa i del mateix signe a ambdós observatoris; així, disminueixen els índexs “Nits fredes”, “Dies freds” i “Indicador de durada de ratxa freda”, i augmenten els índexs “Dies d’estiu”, “Nits tropicals”, “Màxima de la temperatura màxima”, “Mínima de la temperatura mínima”, “Nits càlides”, “Dies càlids”, “Indicador de la durada de la ratxa càlida” i“Amplitud tèrmica anual”. També es detecta un augment significatiu en les hores de sol efectives (per al període comú 1968-2013). Pel que fa als índexs relacionats amb laprecipitació, no s’aprecien comportaments concloents, i únicament a l’Observatori Fabra es detecta un increment de “precipitació anual en els dies molt plujosos”.
A la pàgina web de l’SMC (www.meteo.cat) es pot consultar un resum executiu del BAIC-2013, així com la totalitat de l’informe desgranat per capítols.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!- Albinyana
- Avinyonet del Penedès
- Banyeres del Penedès
- Bellvei
- Bonastre
- Calafell
- Canyelles
- Castellet i la Gornal
- Castellví de la Marca
- Cubelles
- Cunit
- El Montmell
- El Pla del Penedès
- El Vendrell
- Font-rubí
- Gelida
- La Bisbal del Penedès
- La Granada
- L'Arboç
- Les Cabanyes
- Llorenç del Penedès
- Masllorenç
- Mediona
- Olèrdola
- Olesa de Bonesvalls
- Olivella
- Pacs del Penedès
- Pontons
- Puigdàlber
- Sant Cugat Sesgarrigues
- Sant Jaume dels Domenys
- Sant Llorenç d'Hortons
- Sant Martí Sarroca
- Sant Pere de Ribes
- Sant Pere de Riudebitlles
- Sant Quintí de Mediona
- Sant Sadurní d'Anoia
- Santa Fe del Penedès
- Santa Margarida i els Monjos
- Santa Oliva
- Sitges
- Subirats
- Torrelavit
- Torrelles de Foix
- Vilafranca del Penedès
- Vilanova i la Geltrú
- Vilobí del Penedès