A. Taxistes de Vilafranca. La parada de taxis de Vilafranca del Penedès
Roger Vives |
Vilafranca del Penedès
25-09-2014 17:54
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
Vilafranca del Penedès compta amb una flota de 25 taxis que tenen la seva parada just davant de l’estació de rodalies de Renfe. De tots aquests vehicles només un no es troba operatiu en l’actualitat, mentre que la gran majoria (21) formen part de l’Agrupació de Taxistes de Vilafranca i Comarca.
És aquest ens el que ha pactat amb l’Ajuntament les condicions de la nova ordenança municipal sobre el servei de taxi, aprovada inicialment en sessió ordinària dimarts passat i que ha servit per renovar la darrera, que datava de deu anys enrere i que precisava de certes modificacions per posar-la al dia.
Els principals canvis funcionals obliguen a la presència de dos vehicles adaptats a persones amb mobilitat reduïda; i a que tots els cotxes tinguin expedició automatitzada de rebuts. A més, es millora el sistema de localització geogràfica (necessari sobretot arran de la irrupció dels dispositius mòbils durant la darrera dècada) i es reforça el servei nocturn, en el qual la Policia Local és qui verifica prèviament l’autenticitat, i la seguretat, de la sol•licitud. Tot plegat ha d’estar en ple funcionament en un termini que s’exhaureix d’aquí a sis mesos.
Estèticament també hi haurà novetats. I és que tots els taxis de Vilafranca seran de color negre i portaran un eslògan (encara per determinar) del propi municipi que en millorarà la identificació. El tema de la selecció d’aquest color és arrel d’una proposta dels propis taxistes acceptada pels representants dels consistori: Ferran Rubio, secretari de l’Agrupació de Taxistes vilafranquina explica que “a la majoria de llocs els taxis són de color blanc; i com que nosaltres ens movem molt per les carreteres comarcals creiem que el negre és la millor manera de diferenciar-nos”.
Rubio es mostra “satisfet” amb la nova ordenança, “en moments en què la situació al sector és difícil però anem tirant endavant mentre esperem que arribin temps millors”. En aquest sentit, el secretari de l’Agrupació afirma amb rotunditat que “la nostra feina és rendible gràcies a les empreses del Penedès, principalment del sector vitivinícola, que necessiten el servei per portar clients a les seves seus”, ja que principalment es troben situades en finques enmig de les vinyes que configuren el nostre paisatge, “que en bona part arriben o han d’anar a l’aeroport del Prat”. Sovint aquestes empreses formen part de la pròpia cartera de clients que té cada taxista i que també els permeten la rendibilitat.
Si no fos per això, Rubio té clar que el servei de taxis a Vilafranca seria inviable: “estem en una població petita (39.000 habitants) en què no es necessita gaire mobilitat amb taxi. És cert que sovint portem gent a l’hospital, o passatgers del tren cap als diferents pobles, però és un volum molt baix i cada cop més restringit, sobretot des de l’arribada de la crisi”.
Així doncs, a Vilafranca el servei de taxi se sustenta en carreres llargues i es complementa en les de caràcter urbà. La capital de l’Alt Penedès compta amb una llicència per cada 1.560 habitants, situant-se lleugerament per sobre la mitjana catalana (exceptuant l’àrea metropolitana), que és de llicència per cada 1.400 habitants.
Econòmicament, les despeses anuals per realitzar el servei de taxi se situen entre 20.000 i 25.000 euros, entre els que s’inclou el cost de la llicència, el combustible, l’amortització del vehicle i els costos vinculats a la Seguretat Social.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!