Platges naturals

Calafell projecta la regeneració de dunes a la platja de Segur

El projecte, gestionat amb recursos propis de l'Ajuntament de Calafell, es començarà a dur a terme en un termini de deu dies aproximadament i pretén ser, a més, “un espai de conscienciació”

Ivet Carbajo. Calafell presenta el seu projecte de dunes a la platja de Segur

Ivet Carbajo. Calafell presenta el seu projecte de dunes a la platja de Segur

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

L'alcalde de Calafell, Joan Olivella i el regidor de Medi Ambient, José Antonio Jiménez han presentat aquest dimarts la proposta de creació d'un sistema dunar a la platja del port de Segur de Calafell. Tal com ha declarat José Antonio Jiménez, el projecte pretén recuperar un espai que als anys '40 i '50 estava governat per aiguamolls, “un espai que forma part del nostre passat” i que actualment té inhabilitat el seu ús com a platja. D'aquesta manera, sota el desig de “retornar la platja al seu estat natural”, es crearà un sistema dunar que afavorirà la flora i la fauna autòctones, construint un paisatge d'interès tant pels vilatans com per al turisme.

Una parcel•la de 10.000 m2  per la construcció de dos aiguamolls comunicats entre si que seran possibles gràcies a l'extracció de 4.000 m3 de sorra. Aquest projecte donarà com a resultat un sistema dunar que anirà del Torrent de la Casa Vella fins a l'alçada del carrer Besòs, configurant un espai d'uns 120 metres de llargada i 1,5 d'amplada. El sistema dunar estarà delimitat amb troncs de fusta de pi i corda per protegir les espècies que s'hi alberguin sense que això suposi un impediment per la zona banyista. Quedarà prohibit, però, l'accés a tots els gossos que no vagin lligats.

José Antonio Jiménez ha afirmat que es tracta d'una “proposta experimental” feta en pocs indrets de Catalunya i que, a més de facilitar que espècies autòctones d'animals com el fartet o el camallarg i vegetació com la jonquera amb cesquera o el tamariu hi puguin viure, també suposarà un punt intermedi entre el Delta del Llobregat i el Delta de l'Ebre, cosa que afavorirà el pas de les aus migratòries.

El projecte, gestionat amb recursos propis de l'Ajuntament de Calafell, es començarà a dur a terme en un termini de deu dies aproximadament i pretén ser, a més, “un espai de conscienciació” que serveixi com a mitjà per educar “el respecte i la protecció d'aquests espais”, com ha declarat Joan Olivella. Així doncs, entre altres propostes, hi ha la idea de fer una plantació popular de vegetació amb les escoles del municipi. Seguint aquesta línia, el paisatge dunar incorporarà un sistema amb codis QR que donaran informació als visitants sobre la fauna pròpia del lloc així com de les espècies animals que hi visquin.
 

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local