Sitges presenta el projecte de les Vies Braves. Ajuntament de Sitges
Redacció |
Sitges
08-07-2015 20:52
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
Sitges posa en marxa tres noves vies braves, en un projecte que aquesta temporada d’estiu es realitza en el marc de la Costa Barcelona i Pirineus Barcelona, després que l’any passat aquest projecte pioner es posés en funcionament a la Costa Brava. Es tracta d’una xarxa pública d’itineraris marins, que pretén fomentar la pràctica d’activitats esportives, lúdiques i pedagògiques. Els itineraris, que transcorren paral·lels als camins de ronda, estan senyalitzats i abalisats, i permeten gaudir i explorar el litoral des del mar de forma segura.
Sitges comptarà amb tres itineraris marins senyalitzats, d’1,2 quilòmetres cadascun que permetran conèixer a través de la natació en aigües obertes o l’snorkelling els principals punts del seu litoral marí. El primer dels itineraris és el de Santa Margarida - Home Mort, que comença a la platja de Santa Margarida i continuant per la Platja de les Coves, Punta de les Coves, Platja de Rosés i acaba a la Platja de l'Home Mort. El segon dels itineraris és el d'Aiguadolç i comença a la platja que porta el mateix nom, passa per La Caleta, Punta Grossa i acaba a la Cala Forn. La darrera de les rutes és la que va de Garraf a Port Ginesta passant per la Platja de Garraf, Punta dels Corrals, El Pas trencat i Cala de la Ginesta. El temps que es necessita per poder fer cadascun d'aquests recorreguts nedant és d'entre 18 i 30 minuts i és de dificultat mitjana.
La regidora de Turisme i Platges de l’Ajuntament de Sitges, Aurora Carbonell, ha destacat aquesta iniciativa que “permetrà oferir un al·licient nou a l’àmplia oferta turística i a l’oferta de sol i platja del municipi, ja que es podrà gaudir del mar més enllà del bany”. Segons la regidora, “els esportistes i nedadors que realitzin el recorregut podran apropar-se a la varietat d’espècies del Mediterrani i també a les singularitats del nostre fons marí que, fins ara, és un gran desconegut i no hem pogut gaudir d’ell d’una forma tan directa i educativa”.
A més de les tres vies de Sitges, es posen en marxa també una a Calella i una més a l’embassament de la Baells, a Pirineus Barcelona.
Per la seva banda, el diputat en funcions de Turisme, Ramon Riera, ha destacat en la seva intervenció que, amb la participació de Costa Barcelona i Pirineus Barcelona a les Vies Braves, s’aconseguirà “diversificar i desestacionalitzar el turisme als pobles de costa, captar nous segments de mercat, promocionar aquestes marques turístiques, crear nous productes turístics innovadors, i promocionar els municipis implicats, així com el coneixement, l‘ús racional i sostenible dels recursos naturals”.
L’impulsor de les Vies Braves, el nedador d’aigües obertes Miquel Sunyer, s’ha mostrat satisfet per l’obertura d’aquest nous itineraris abalisats a la Costa de Barcelona. Sunyer ha destacat que “des de Vies Braves ens fa molta il·lusió que el nostre projecte es vagi estenent i arribi cada vegada a més amants de les aigües obertes”. En aquest sentit, el nedador gironí ha remarcat que “més persones tindran l’oportunitat d’emocionar-se i gaudir del litoral des de l’aigua, una perspectiva magnífica que donen les Vies Braves. A Barcelona els itineraris són únics, ja que estan justament situats on el massís del Garraf es troba amb el mar i també on el Massís del Montnegre també toca el mar. Això fa que la orografia dels trams sigui única i tingui un alt valor paisatgístic i natural”.
Promoure la descoberta del fons marí
Les Vies Braves són d’accés públic i gratuït per a nedadors i aficionats a l’snorkelling. Els itineraris disposen de panells informatius on es detalla el nom, el mapa topogràfic i les característiques de la via (longitud, amplada, durada, nivell de dificultat...), a més d’indicacions sobre la biodiversitat i les característiques del fons marí, elaborades amb la col·laboració del Club d’Immersió de la Facultat de Biologia de la Universitat de Barcelona. Els panells incorporen també recomanacions d’ús i seguretat.
A més, diàriament i a través del web de Vies Braves, s’ofereix informació actualitzada sobre l’estat de les platges que formen part de la xarxa d’itineraris marins. D’aquesta manera, els usuaris poden conèixer en temps real quina bandera hi oneja en cada moment així com l’estat del mar.
Durant l’estiu, les Vies Braves acolliran desenes d’activitats pensades per a fomentar la descoberta, de manera lúdica, saludable i sense riscos, del fons marí. Aquestes sessions, gratuïtes i adreçades a tots els públics, busquen promoure les trobades per nedar en grup, la iniciació a la natació d’aigües obertes i la pràctica de la immersió lleugera. Totes les sessions estaran dirigides per monitors qualificats i formats. Les activitats de les Vies Braves estan pensades tant per a nedadors professionals com per a amateurs, triatletes i practicants d’immersió lleugera.
Sobre les Vies Braves
El projecte es va iniciar el 2014 a les comarques de Girona amb deu itineraris en vuit municipis de la Costa Brava i avui compta amb setze recorreguts i més de vint quilòmetres. Aquesta iniciativa públic - privada és impulsada pel Patronat de Turisme Costa Brava Girona de la Diputació de Girona, el nedador d’aigües obertes i ambaixador de la Costa Brava Miquel Sunyer i l’empresa TechnojetSwim, especialitzada en material tècnic d’entrenament aquàtic.
A la Costa Barcelona, Vies Braves compta amb el suport de la Diputació de Barcelona, promotora també de la iniciativa, i dels ajuntaments de Sitges, Calella, Cercs, Vilada i el Consell Comarcal del Berguedà.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!